Nuorisovaltuusto, kokous 22.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 LISÄPYKÄLÄ: Aluehallituksen päätös nuorisovaltuuston jäsenten nimeämisestä (Akaa, Lempäälä, Vesilahti) kaudelle 2024-2025 (lisäpykälä)

26181/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Henna Fager, PROJEKTISUUNNITTELIJA, henna.fager@pirha.fi
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus päätti 27.11.2023 § 347 lähettää nuorisovaltuuston jäsenten ja henkilökohtaisten varajäsenten nimeämispyynnön Pirkanmaan kuntien nuorisovaltuustoille. Kolmen kunnan nuorisovaltuuston osalta (Akaa, Lempäälä, Vesilahti) nimeämiset puuttuvat vielä.  

Nuorisovaltuusto nimetään toimikaudelle 2024-2025 kuntien nuorisovaltuustojen esitysten mukaisesti. Nuorisovaltuusto on nimennyt itse ns. vapaille paikoille valitut jäsenet. Toimikausi alkaa, kun edellisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja kutsuu järjestätymiskokouksen koolle ja päättyy, kun uusi nuorivaltuusto on järjestäytynyt. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa valitaan järjestäytymiskokouksessa.  

Aluehallitus on hyväksynyt 11.12.2023 § 361 nuorisovaltuuston työskentelyn tueksi työjärjestyksen, jonka mukaisesti nuorisovaltuusto tekee sisäiset henkilövalintansa. Järjestäytymiskokous on 22.2.2024. Työjärjestyksen mukaan toimivalta nuorisovaltuuston toimikauden kuluessa tapahtuvissa jäsenmuutoksissa on hyvinvointialueen hallintojohtajalla. (Työjärjestys 6 §)

Liitteenä kuntien nuorisovaltuustojen esitykset. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • nimetä hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet liitteen mukaisesti,
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Laissa hyvinvointialueista (611/2021) ja sen 32 §:ssä määrätään, että jokaisella Suomen hyvinvointialueella on aluehallituksen asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä vastaamaan nuorten äänen esille tuomisesta sekä heidän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiensa turvaamiseksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan (§ 19/23.1.2023) päättänyt nuorisovaltuuston perustamisesta hyvinvointialueelle sekä sen ensimmäisen kauden jäsenten nimeämisestä. Aluehallitus päätti nuorisovaltuuston ensimmäiseksi toimikaudeksi vuotta 2023.

Hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on kokouksessaan (§ 161/9.11.2023) sekä aluehallitus edelleen kokouksessaan (§ 347/27.11.2023) päättänyt lähettää Pirkanmaan hyvinvointialueen jäsenkuntiin nimeämispyynnön nuorisovaltuuston edustajista kaudelle 2024–2025.

Aluehallitus nimeää kokouksessaan 19.2.2024 hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet ja varajäsenet toimikaudelle 22.2.2024-31.12.2025.

Ehdotus

Esittelijä

Eetu Hukkanen, Pirha nuorisovaltuuston jäsen, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • merkitä aluehallituksen päätöksen nuorisovaltuuston asettamisesta kaudelle 2024–2025 tiedoksi.

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti

  • merkitä aluehallituksen päätöksen nuorisovaltuuston asettamisesta kaudelle 2024–2025 tiedoksi
  • lisätä aluehallituksen päätöksen nuorisovaltuuston pöytäkirjalle liitteeksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti aluehallituksen päätöstä liitettäväksi nuorisovaltuuston pöytäkirjalle. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Henna Fager, PROJEKTISUUNNITTELIJA, henna.fager@pirha.fi
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus päätti 27.11.2023 § 347 lähettää nuorisovaltuuston jäsenten ja henkilökohtaisten varajäsenten nimeämispyynnön Pirkanmaan kuntien nuorisovaltuustoille. Aluehallitus nimesi kokouksessa 19.2.2024 § 54 hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet nuorisovaltuuston kuntien esitysten ja nuorisovaltuuston tekemien vapaiden paikkojen valintojen mukaisesti, pois lukien Akaa, Lempäälä ja Vesilahti, joista kuntien esitykset vielä puuttuivat. Aluehallitus täydentää puuttuneiden kuntien osalta ilmoitetut jäsenet ja varajäsenet hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.

Liitteenä Akaan, Lempäälän ja Vesilahden nuorisovaltuustojen esitykset.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • nimetä hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet liitteen mukaisesti,
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Aluehallitus päätti 27.11.2023 § 347 lähettää nuorisovaltuuston jäsenten ja henkilökohtaisten varajäsenten nimeämispyynnön Pirkanmaan kuntien nuorisovaltuustoille. Aluehallitus nimesi kokouksessa 19.2.2024 § 54 hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet nuorisovaltuuston kuntien esitysten ja nuorisovaltuuston tekemien vapaiden paikkojen valintojen mukaisesti,​ pois lukien Akaa,​ Lempäälä ja Vesilahti,​ joista kuntien esitykset vielä puuttuivat.

Aluehallitus täydensi kokouksessaan 29.4.2024 § 130 puuttuneiden kuntien osalta ilmoitetut jäsenet ja varajäsenet hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.

Liitteenä Akaan,​ Lempäälän ja Vesilahden nuorisovaltuustojen esitykset, sekä aluehallituksen pöytäkirjanote nimeämispäätöksestä 29.4.2024 § 130.

Ehdotus

Esittelijä

  • Elsa Nisula, Pirha nuorisovaltuuston jäsen, elsa.nisula@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • merkitä tiedoksi aluehallituksen päätöksen nimeämisistä liitteiden mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).