§ 71/2024 Palvelujen verkoston muutokset, lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut

Lataa 

13273/2024

Päätöspäivämäärä

29.5.2024

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 22 §.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Vastuualuejohtaja Paula Pasanen-Aro, puh. 040133 1567, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen 11.3.2024 hyväksymässä palveluiden verkkosuunnitelmassa esitetään lähiasemien palveluiden verkon suunnitelma ja sote-kampuksia ja sote-asemia koskevan palveluiden verkon tarkennukset. Palveluverkkosuunnitelman mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden linjalla olevat lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut sijaitsevat  kolmella sotekampuksella Valkeakoskella, Sastamalassa ja Hatanpäällä. Lisäksi näitä palveluja tuotetaan seuraavilla soteasemilla: Kangasala, Lempäälä, Nokia ja Ylöjärvi.

Kaikissa kunnissa on tarjolla perustason palveluina opiskeluhuollon palvelua, lisäksi kasvatus- ja perheneuvonnan ja liikkuvien psykiatristen sairaanhoitajien palvelua (nuorille) tai walk-in palvelua tarjotaan kattavasti kaikilla lähijohtamisalueilla. Aiemmin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden järjestäminen oli toteutettu eri tavoin eri kunnissa useammassa pienessä yksikössä tai perheneuvoloissa. Palveluverkkosuunnitelmassa tavoitellaan isompia, keskitettyjä perustason erikoislääkärijohtoisia yksiköitä, joissa henkilöstön riittävyys, pysyvyys ja ammatillinen osaaminen sekä erikoislääkäripalveluiden saatavuus pystytään takaamaan pieniä yksiköitä paremmin. Palveluverkkosuunnitelman mukaan pohjoisen ja etelä-lännen alueiden lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut keskitetään seitsemälle työryhmälle (sotekampus tai - asema). 

Valtakunnallinen Pirkanmaan hyvinvointialueella todettu psykiatripula (12 täyttämätöntä virkaa) pakottaa toteuttamaan yt-neuvotteluissa läpikäydyt ja hallituksen hyväksymät palvelujen verkoston muutokset jo suunniteltua nopeammassa tahdissa.

Muutokset esitetään toteutettavaksi, jotta lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut pystytään tuottamaan myös Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Parkanossa, Lempäälässä, Vesilahdella, Akaassa ja Urjalassa asuville.

Läntisen lähijohtamisalueen muutoksina esitetään seuraavaa. Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Parkanon lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut tuotetaan 1.6.2024 lukien Ylöjärven työryhmästä käsin. Näiden alueiden psykiatripalvelu on tuotettu ostopalvelulääkärien toimesta. Palvelussa olevia asiakkaita on vähän ja Ylöjärven työryhmä pystyy ottamaan asiakkaat hoitaakseen. Ikaalisten-Hämeenkyrön alueella toimiva ostopalvelulääkäri siirretään etelän alueelle Lempäälään, jossa on merkittävä psykiatrivaje koko alueella.

Eteläisen lähijohtamisalueen muutoksina esitetään seuraavaa. Akaan ja Urjalan lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut tuotetaan 1.6.2024 lukien Valkeakosken työryhmästä käsin. Asiakasmäärä on ollut pieni (alle 10 lähetettä tänä vuonna), joten Valkeakosken sairaanhoitajaresurssilla vahvistettu työryhmä pystyy ottamaan asikkaat hoitaakseen. Lempäälän psykiatripalvelut on tuotettu tähän saakka ostopalvelulääkärillä (1-2 pvä/kk). Nykyinen ostopalvelulääkäri lopettaa työt Pirkanmaan hyvinvointialueella 31.5.2024. Ikaalisten ja Hämeenkyrön ostopalvelulääkäri siirtyy hoitamaan Lempäälän erikoislääkärityötä kahtena päivänä viikossa ja työryhmään siirretään Akaan psykologiresurssi, jolloin myös Vesilahden lapset pystytään hoitamaan.  

Valkeakoskelle suunnitellaan perustettavan etelän alueen perheintensiiviyksikkö, joka on vahvana mielenterveys-päihdehoidon kokonaisuutena myös vetovoimatekijä.

Päätös

Päätän, että edellä mainitut, YT-neuvotteluissa läpikäydyt ja aluehallituksen hyväksymät palvelujen verkoston muutokset toteutetaan seuraavasti:

  • Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Parkanon lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut tuotetaan 1.6.2024 lukien Ylöjärven työryhmässä.
  • Akaan ja Urjalan lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut tuotetaan 1.6.2024 lukien Valkeakosken työryhmässä. 
  • Vesilahden lasten ja nuorten perustason erikoislääkärijohtoiset mielenterveys- ja päihdepalvelut tuotetaan jatkossa Lempäälän työryhmässä.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue