Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Vuoden 2025 talousarvion tavoitteet

11705/2024

Valmistelija

  • Kristiina Lumme, STRATEGIAPÄÄLLIKKÖ, kristiina.lumme@pirha.fi
  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet ovat osa julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousohjausta. Valtion rahoitus antaa raamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Valtion rahoitus on yleiskatteellista ja vuositasolla kiinteä määrä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviovalmistelu vuodelle 2025 käynnistyy toukokuussa 2024 ja aluehallitus käsittelee talousarvion marraskuun 2024 aikana ja aluevaltuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa 2024. Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia toimii talousarvion laatimisen perustana. Strategian toimeenpano-ohjelma täsmentää strategiaa ja sen toimenpiteet kytkeytyvät talousarvioon. Talousarvion tavoitteissa on pyritty huomioimaan valtioneuvoston hyväksymät valtakunnalliset sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tavoitteet vuosille 2023-2026.  

Vuoden 2025 alustavat tavoitteet muodostuvat talousarvion järjestämisen tavoitteista sekä tehtäväalueiden toiminnallisista tavoitteista.

Aluehallitus lähetti talousseminaarissaan 20.5.2024 valmistelemansa alustavat vuoden 2025 tavoitteet valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille. Lausunnot tulee antaa 30.8.2024 mennessä. 

Taloussuunnitteluohje vuoden 2025 suunnitteluun on liitteenä. Talousarvion tavoitteiston muodostavat järjestämisen tavoitteet sekä tehtäväalueiden ja sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelulinjojen toiminnalliset tavoitteet lisätään esityslistalle perjantaina 24.5.2024 aluehallituksen talousseminaarissa linjatun mukaisesti. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää

  • antaa lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistelluista alustavista vuoden 2025 tavoitteista.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti

  • työstää lausuntoa aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistelluista alustavista vuoden 2025 tavoitteista yhteisesti toimittamalla kommentteja, joista puheenjohtajisto kokoaa yhteen lausuntoluonnospohjan ja
  • antaa lausuntonsa seuraavassa kokouksessaan 28.8.2024. 

Kokouskäsittely

Strategiapäällikkö Kristiina Lumme esitteli valiokunnalle alustavat vuoden 2025 tavoitteet ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 18.05. Valiokunta esitti kysymyksiä esittelijälle ja kävi keskustelua muun muassa vastaanottotoiminnasta tehtyjen psykiatrian lähetteiden sekä lasten- ja nuorisopsykiatrialle tehtyjen lähetteiden määrästä, ikäihmisten ja vammaisten palvelurakenteen uudistamisesta, oman tuotannon palveluista ja vuokratyövoiman käytön vähentämisestä, erikoissairaanhoidon ja ennaltaehkäisevistä palveluista sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. 

Kokouksen lopuksi sovittiin, että sihteeri laittaa valiokuntalaisille Forms-lomakkeen kautta kyselyn, johon valiokuntalaiset voivat lähettää kommenttejansa lausuntoa varten. Puheenjohtajisto kokoaa kommenteista lausuntoluonnoksen, joka tullaan käymään läpi ja hyväksymään seuraavassa kokouksessa 28.8.2024. 

Valiokunnan jäsen Anne-Mari Jussila saapui tämän asian esittelyn aikana klo 16.45 ja poistui asian käsittelyn jälkeen klo 18.08. Valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Linda Lähdeniemi saapui tämän asian käsittelyn aikana klo 17.10. 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).