§ 74/2024 Opastetöiden hankinta

Lataa 

12286/2024

Päätöspäivämäärä

15.5.2024

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 62

Hallinnon toimintasääntö osa II

Oikeus tilauksen tekemiseen palvelusopimuksen perusteella määräytyy hallinto- ja toimintasääntöjen sekä hankinta- ja sopimushallintaohjeiden mukaisesti.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Hankinta-asiantuntija Eetu Uusinoka, 041 730 8405, eetu.uusinoka@tuomi.fi

Hankinnan kuvaus
Tuomi Logistiikka Oy lähetti Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta 5.4.2024 julkaistavaksi HILMA-palveluun hankintailmoituksen Opastetyöt. Hankinnan kohteena ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen opastetyöt, joihin kuuluvat opasteet asennuksineen sisätiloissa sekä ulkoalueilla.

Sopimuskausi on 17.6.2024 - 16.6.2026. Sopimusta on mahdollista jatkaa toistaiseksi voimassa olevalla optiokaudella. Tilaaja tekee option käytöstä erillisen päätöksen.

Kyseessä on EU-​kynnysarvon ylittävä palveluhankinta. Hankinnassa sovellettiin lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 5.4.2024 ja hankinta-asiakirjat olivat saatavissa osoitteesta https://tarjouspalvelu.fi/tuomilogistiikka.

Hankintaa ei ollut jaettu osiin, koska se ei kokonaisuuden kannalta ollut tarkoituksenmukaista.

Hankinnan arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta noin 85 000 euroa ja noin 170 000 euroa sopimuskauden aikana ilman optiota.

Saadut tarjoukset
Tarjouksen jättivät määräaikaan 6.5.2024 klo 12.00 mennessä seuraavat viisi yritystä:

      • Finn-Opasteet Oy (0349461–6)
      • Grano Oy (2197935–0)
      • Niini & Co Oy (0199332–3)
      • Tampereen Opastemestarit Oy (0397717–5)
      • Versaali Oy (0938421–5)

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen
Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 83 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Valitulta tarjoajalta on tarkistettu tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ja muiden asetettujen soveltuvuusvaatimusten täyttyminen. Valitulta tarjoajalta tarkistetaan viimeistään ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista vaaditut rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote) ja yhteisösakko-ote.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen
Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.  

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön ehdot.

Tarjousten vertailu
Tarjouspyynnössä ilmoitettuna valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperusteena on paras hinta-laatusuhde seuraavin perustein:
Hinta 90 pistettä
Suurkuvatulosteiden tarjoaminen 10 pistettä

Tarjoaja ilmoitti tarjouksessaan yksikköhinnat pyydetyille kohteille. Yksikköhinta kerrottiin arvioidulla vuosittaisella hankintamäärällä ja kaikki kerrotut yksikköhinnat laskettiin yhteen, jolloin saadaan kokonaisvertailuhinta. Halvimman kokonaisvertailuhinnan tarjonnut tarjoaja saa 90 pistettä ja muiden tarjoajien pisteet lasketaan kaavalla halvin tarjottu hinta/tarjottu hinta*90 pistettä.

Mikäli tarjoaja tarjoaa myös suurkuvatulosteita, saa se 10 pistettä.

Korkeimman pistemäärän saanut tarjoaja valitaan sopimuskumppaniksi.

Tarjousvertailu on kuvattu hankintapäätöksen liitteellä 1 Vertailutaulukko.

Tarjousvertailun perusteella Tampereen Opastemestarit Oy esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen hankintapalvelut@tuomilogistiikka.fi.

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö
Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialue, Kiinteistöhallinta ja toimitilapalvelut/Kiinteistöpalvelut ja vastuuhenkilönä toimii huoltopäällikkö Jouni Lintula. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankintaa valmistellut työryhmä
Hankinnan valmistelussa toimi nimetty työryhmä, johon kuuluivat huoltopäällikkö Jouni Lintula ja hankinta-asiantuntija Eetu Uusinoka.

Päätös

Sopimus Opastetöiden hankinnasta tehdään Tampereen Opastemestarit Oy (0397717–5) kanssa.

Sopimuskausi on 17.6.2024 - 16.6.2026. Sopimusta on mahdollista jatkaa toistaiseksi voimassa olevalla optiokaudella. Tilaaja tekee option käytöstä erillisen päätöksen.

Hankinnan arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta noin 85 000 euroa ja noin 170 000 euroa sopimuskauden aikana ilman optiota.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään huoltopäällikkö Jouni Lintula.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Allekirjoitus

Petri Laurikka, kiinteistöjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue