Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 6.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Vuoden 2025 talousarvion tavoitteet

11705/2024

Valmistelija

  • Kristiina Lumme, STRATEGIAPÄÄLLIKKÖ, kristiina.lumme@pirha.fi
  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet ovat osa julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousohjausta. Valtion rahoitus antaa raamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Valtion rahoitus on yleiskatteellista ja vuositasolla kiinteä määrä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviovalmistelu vuodelle 2025 käynnistyy toukokuussa 2024 ja aluehallitus käsittelee talousarvion marraskuun 2024 aikana ja aluevaltuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa 2024. Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia toimii talousarvion laatimisen perustana. Strategian toimeenpano-ohjelma täsmentää strategiaa ja sen toimenpiteet kytkeytyvät talousarvioon. Talousarvion tavoitteissa on pyritty huomioimaan valtioneuvoston hyväksymät valtakunnalliset sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tavoitteet vuosille 2023-2026.  

Vuoden 2025 alustavat tavoitteet muodostuvat talousarvion järjestämisen tavoitteista sekä tehtäväalueiden toiminnallisista tavoitteista.

Aluehallitus lähetti talousseminaarissaan 20.5.2024 valmistelemansa alustavat vuoden 2025 tavoitteet valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille. Lausunnot tulee antaa 30.8.2024 mennessä. 

Talousarvion tavoitteiston muodostavat järjestämisen tavoitteet sekä tehtäväalueiden ja sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelulinjojen toiminnalliset tavoitteet on liitteenä. Taloussuunnitteluohje vuoden 2025 suunnitteluun on oheismateriaalina.

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päättää

  • antaa lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistelluista alustavista vuoden 2025 tavoitteista.

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päätti

  • työstää lausuntoa pyytämällä valiokuntalaisilta kommentteja, joista puheenjohtajisto työstää lausuntoluonnoksen ja
  • antaa lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistelluista alustavista vuoden 2025 tavoitteista valiokunnan kommentointikierroksen jälkeen.  

Kokouskäsittely

Strategiajohtaja Arto Ranta esitteli valiokunnalle alustavat vuoden 2025 tavoitteet ja poistui kokouksesta asian esittelyn ja kysymysten jälkeen klo 17.43. Valiokuntalaiset esittivät tarkentavia kysymyksiä esittelijälle muun muassa digipalvelujen kasvusta, digiklinikan käytöstä ja häiriökysynnästä sekä RAI:n käytön laajentumisesta. 

Valiokunta keskusteli vielä lausuntoon nostettavista aiheista, ja keskustelussa nousi esiin muun muassa päätöksentekorakenteen ja valiokuntatyön kehittäminen, ennaltaehkäisyn sekä perusterveydenhuollon merkitys, kuntayhteistyön parantuminen, henkilöstötilanne ja henkilöstön hyvinvointi sekä Pirhan maine ja asiakkaiden luottamus hyvinvointialueeseen. 

Kokouksessa sovittiin, että valiokuntalaiset voivat lähettää kirjallisia kommenttejansa lausuntoa varten sähköpostitse valiokunnan sihteerille. Puheenjohtajisto kokoaa kommenteista lausuntoluonnoksen, joka lähetetään valiokuntalaisille vielä kommentoitavaksi. Tämän jälkeen puheenjohtajisto viimeistelee lausunnon lopulliseen muotoonsa. 

Valiokunnan jäsenet Riina Aspila saapui kokoukseen esittelyn alkaessa klo 16.10, Kirsi Vaittinen esittelyn aikana klo 16.12 ja Jani Kivelä keskustelun aikana klo 17.29. Valiokunnan varajäsen Arttu Vuori poistui kokouksesta esittelyn aikana klo 16.42. Valiokunnan jäsen Juhana Suoniemi saapui keskustelun aikana klo 17.23, jolloin hänen varajäsenensä Jussi Savolainen poistui kokouksesta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).