Vammaisneuvosto, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Vammaisten henkilöiden asumispalvelujen hankinnan valmistelun ja asumispalvelujen tuotantotapa-analyysin esittely

7304/2024

Valmistelija

  • Marjaana Räsänen, VAMMAISPALVELUJOHTAJA, marjaana.rasanen@pirha.fi
  • Alli Ruuhilehto, OSTOPALVELUPÄÄLLIKKÖ,VAMM.PALV, alli.ruuhilehto@pirha.fi
  • Sanna Hakkarainen, SUUNNITTELIJA, sanna.hakkarainen@pirha.fi
  • Emma Reponen, ANALYYTIKKO, emma.reponen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue on kilpailuttamassa vammaisten henkilöiden asumispalvelut vuoden 2024 aikana. Asumispalvelujen hankinta sisältää tuetun asumisen,​ yhteisöllisen asumisen,​ ympärivuorokautisen palveluasumisen,​ asumisvalmennuksen sekä vammaisten lasten ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelut. Kilpailutuksella varmennetaan palvelujen saatavuutta ja yhtenäistetään laatuvaatimuksia koko Pirkanmaan laajuisesti. Hankinnan valmistelusta ja kilpailuttamisesta on tehty käynnistämispäätös Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksessa 6.5.2024.

Hankinnan asiakirjat on tarkoitus valmistella kevään aikana ja tarjouspyyntö julkaistaan tavoitteellisesti elokuussa 2024. Kilpailutuksesta on pidetty markkinavuoropuhelutilaisuus 19.4.2024. Kilpailutuksen mukainen sopimuskausi on määrä alkaa 1.1.2025.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti 19.2.2024 vuonna 2024 valmisteltavien tuotantotapa-analyysien kohteista, joista yksi oli vammaispalvelut. Vammaispalvelujen analyysi kohdentuu erityisesti vammaisten henkilöiden asumispalveluihin ja pitää sisällään ympärivuorokautisen palveluasumisen, yhteisöllisen asumisen sekä tuetun asumisen. Analyysistä on rajattu tarkastelun ulkopuolelle muun muassa päivä- ja työtoiminta, lasten asuminen, tilapäishoito sekä henkilökohtainen apu.

Analyysin valmistelu aloitettiin keväällä 2024 rinnakkain vammaisten henkilöiden asumispalveluiden hankinnan valmistelun kanssa. Tuotantotapa-analyysin valmistelussa hyödynnetään esimerkiksi osin yhteistä tietopohjaa, työtilaa sekä ohjausryhmää. Osana tuotantotapa-analyysiä on muun muassa tuotettu riskiarviointi hankinnan valmistelun tueksi.

Tuotantotapa-analyysi kokoaa ymmärrystä palvelujen järjestämisen nykytilasta sekä pyrkii ennakoimaan tulevia kehityskulkuja. Tuotantotapa-analyysin tavoitteena on tuottaa vertailutietoa eri tuotantotavoista (oma tuotanto, ostopalvelu, palveluseteli) palvelujen järjestämiseen liittyvien päätösten tueksi. Vammaisten henkilöiden asumispalveluja koskevan tuotantotapa-analyysin on tarkoitus valmistua elokuussa 2024.

Vammaisneuvostolle asiaa kokouksessa esittelevät vammaispalvelujohtaja Marjaana Räsänen, analyytikko Emma Reponen ja vammaispalveluiden ostopalvelupäällikkö Alli Ruuhilehto.

Ehdotus

Vammaisneuvosto 

  • kuulee esityksen vammaisten asumispalvelujen hankinnasta ja tuotantotapa-analyysistä sekä merkitsee käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Vammaisneuvosto 

  • kuuli esityksen vammaisten asumispalvelujen hankinnasta ja tuotantotapa-analyysistä sekä merkitsi käydyn keskustelun tiedoksi ja
  • päätti koostaa kannanoton hankintojen ja kilpailutuksen etenemisestä.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana Marjaana Räsästä, Alli Ruuhilehtoa ja Emma Reposta ja heidän esityksiään.

Merkittiin tiedoksi, että Anne Tuovila, Eija Rantanen ja Kristiina Kantola poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Puheenjohtaja ehdotti päätökseen lisättäväksi kannanoton koostaminen hankintojen ja kilpailutuksen etenemisestä. Hyväksyttiin yksimielisesti. Puheenjohtaja tiedusteli halukkaita työryhmään, joka koostaa kannanoton käydyn keskustelun perusteella. Työryhmään ilmoittautuivat Milla Ilonen, Lisa Wesin, Kristiina Kantola sekä asiantuntijasihteeri Anu Kallio.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Parikka Tuulikki, Räsänen Marjaana, Vuorela Sonja, Ruuhilehto Alli, Mustonen Anna, Reponen Emma, Hakkarainen Sanna, Vainionpää Anni

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).