§ 37/2024 Suun terveydenhuollon yleisanestesiapalveluiden hankinta

Lataa 

18670/2023

Päätöspäivämäärä

18.6.2024

Päätöksen tekijä

Avopalvelujen palvelulinjajohtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö 62 §

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtäväalueen toimintasääntö, sosiaali- ja terveysjohtajan päätös 16.4.2024 § 45 

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Hankintavastaava Janne Väisänen, 040 184 9457 etunimi.sukunimi@tuomi.fi

Hankinnan kuvaus

Tuomi Logistiikka Oy lähetti Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta 16.5.2024 julkaistavaksi HILMA-palveluun hankintailmoituksen suun terveydenhuollon yleisanestesiapalveluiden hankinnasta. Hankinnan kohteena on yleisanestesiapalveluiden hankinta suun terveydenhuoltoon.

Hankinnassa on kyse hankintalain (1397/2016, myöhemmin hankintalaki) liitteeseen E sisältyvästä hankinnasta, joka ylittää kansallisen kynnysarvon. Hankintamenettelyssä käytettiin soveltuvin osin hankintalain 32 §:n avoimen menettelyn säännöksiä. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palveluun 16.5.2024. Hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen Hilma -palvelussa (18.5.2024) hankinta-asiakirjat olivat saatavissa osoitteesta https://tarjouspalvelu.fi/tuomilogistiikka.

Tarjouspyynnössä hankinnan kohde oli jaettu kahteen osa-alueeseen: 1) alaikäiset potilaat ja 2) aikuispotilaat. Hankinnan arvonlisäveroton arvo sitoumuksetta on noin miljoona (1) euroa vuodessa, josta alaikäisten yleisanestesiapalveluiden osuus on noin 2/3.

Aikuispotilaiden osa-alueessa palveluiden sopimuskausi alkaa mahdollisimman pian, kun kilpailutuksen perusteella valitun Palveluntuottajan rekisteröintihakemus toimipisteeseen on hyväksytty. Alaikäisten potilaiden osa-alueessa sopimuskausi alkaa 1.1.2025. Molemmissa osa-alueissa hankintasopimus on voimassa toistaiseksi, kuitenkin niin, että irtisanomisilmoituksen tekeminen on mahdollista aikaisintaan 1.1.2026.

Saadut tarjoukset

Tarjouksen jättivät määräaikaan 14.6.2024 klo 12.00 mennessä seuraavat neljä (4) yritystä:

    •  
  • Aiderix Oy, y-tunnus 1463098-6
  • EMA Finland Oy, y-tunnus 0758070-6
  • Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, y-tunnus 1723156-9
  • Uneximed Oy, y-tunnus 2789677-5

Tarjoajat osa-​alueittain on kuvattu päätöksen liitteenä olevassa tarjousten vertailutaulukossa (liite 1).

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Kaikki tarjoajat vakuuttivat tarjouksissaan täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Tilaaja tarkistaa soveltuvuusvaatimusten täyttymisen viimeistään ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista, mukaan lukien vaaditut rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote ja yhteisösakko-ote).

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 113 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.  

Kaikki tarjoajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperusteena on paras hinta-laatusuhde. Tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti Tilaaja valitsee molempiin osa-alueisiin yhden (1) Palveluntuottajan.

Tarjousvertailussa vertailuhinnan painoarvo on 90 vertailupistettä (90 %) ja laatuvertailun 10 vertailupistettä (10 %). Tarjousvertailu ja vertailupisteiden laskenta toteutettiin osatarjouskohtaisesti. Molempiin osa-alueisiin palvelua tuottamaan valitaan tarjoaja, joka saa eniten vertailupisteitä.

Tarjoajan vertailuhinta muodostui seuraavalla kaavalla: tarjottu anestesiapäivän hinta (€/anestesiapäivä) * 5 + tarjottu puolen tunnin lisätyön hinta (€/0,5 h). Tarjousten hintavertailu toteutetaan seuraavalla kaavalla: (pienin tarjottu vertailuhinta / tarjoajan tarjoama vertailuhinta) * 90.

Laatuvertailussa tarjoaja sai seitsemän (7) laadun vertailupistettä, mikäli tarjoaja sitoutui laatulupaukseen siitä, että tämän palvelua tuottavalla anestesiatiimillä vähintään 2/4 tiimin jäsenestä on vähintään viiden (5) vuoden kokemus suun terveydenhuollon yleisanestesiapalveluiden toteuttamisesta. Lisäksi tarjoajan oli mahdollista saada 1–3 laadun vertailupistettä, mikäli tarjoaja sitoutui hankkimaan dokumentoidun ja ulkopuolisen toimijan auditoiman laatujärjestelmän taikka tarjoajalla oli jo vastaava laatujärjestelmä. Laatuvertailussa ei käytetty tarjousten suhteellista vertailua vaan vertailupisteet annettiin laatulupaukseen sitoutumisesta.

Tarjousvertailu ja vertailupisteiden muodostuminen on kuvattu hankintapäätöksen liitteessä yksi (1) Vertailutaulukko. Tarjousvertailun perusteella Aiderix Oy:tä esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen hankintapalvelut@tuomilogistiikka.fi.

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon toimialue ja vastuuhenkilönä toimii suun terveydenhuollon toimialuejohtaja Minna Luoto. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankintaa valmistellut työryhmä

Hankinnan valmistelussa toimi nimetty työryhmä, johon kuuluivat hankintavastaava Janne Väisänen, vastuualuejohtaja Anna Maria Heikkinen, ostopalvelupäällikkö Marjut Schroderus, apulaisylihammaslääkäri Marja-Liisa Kaltiokallio ja vastuualuejohtaja Tanja Ketola-Kinnula.

Päätöstoimivalta

Pirkanmaan hyvinvointialueen 1.3.2024 alkaen voimaan tulleen hallintosäännön 62 §:n mukaan sosiaali- ja terveysjohtaja päättää alaisensa tehtäväalueen osalta tavaroiden ja palvelujen hankinnasta sekä näihin päätöksiin liittyvien sopimusten hyväksymisestä käyttösuunnitelman rajoissa enintään 10 miljoonaan euroon saakka.

Lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden 16.4.2024 alkaen voimaan tulleessa toimintasäännössä sosiaali- ja terveysjohtaja on siirtänyt toimivaltaa alaisilleen johtajille seuraavasti: Palvelulinjajohtaja päättää alaisensa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta sekä näihin päätöksiin liittyvien sopimusten hyväksymisestä käyttösuunnitelman rajoissa enintään 10 miljoonaan euroon saakka.

Oikeus tilauksen tekemiseen palvelusopimuksen perusteella määräytyy hallinto- ja toimintasääntöjen sekä hankinta- ja sopimushallintaohjeiden mukaisesti.

Päätös

Sopimus suun terveydenhuollon yleisanestesiapalveluiden hankinnasta tehdään alaikäisten potilaiden osa-alueessa ja aikuispotilaiden osa-alueessa Aiderix Oy:n (y-tunnus 1463098-6) kanssa.

Aikuispotilaiden osa-alueessa palveluiden sopimuskausi alkaa mahdollisimman pian, kun kilpailutuksen perusteella valitun Palveluntuottajan rekisteröintihakemus toimipisteeseen on hyväksytty. Alaikäisten potilaiden osa-alueessa sopimuskausi alkaa 1.1.2025. Molemmissa osa-alueissa hankintasopimus on voimassa toistaiseksi, kuitenkin niin, että irtisanomisilmoituksen tekeminen on mahdollista aikaisintaan 1.1.2026.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo sitoumuksetta on noin miljoona (1) euroa vuodessa, josta alaikäisten yleisanestesiapalveluiden osuus on noin 2/3.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään suun terveydenhuollon toimialuejohtaja Minna Luoto.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Allekirjoitus

Eeva Torppa-Saarinen, avopalvelujen palvelulinjajohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue