Aluehallitus, kokous 12.8.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 212 Päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysi, tilannekatsaus

19060/2024

Valmistelija

  • Emma Reponen, ANALYYTIKKO, emma.reponen@pirha.fi
  • Sari Mäkinen, TOIMIALUEJOHTAJA, sari.makinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti tuotantotapa-analyysien kohteista helmikuussa 2024 ja päihdepalveluja koskeva tuotantotapa-analyysi valmisteltiin aluehallituksen päätöksen mukaisesti keväällä 2024. Tuotantotapa-analyysiä on valmisteltu yhteistyössä päihdekuntoutuspalvelujen hankinnan kanssa, joka pitää sisällään avo- ja laitoskuntoutuksen sekä laitosvieroituksen palveluja. Hankintaan eivät sisälly avohuumehoidon palvelut. Hankinnan tarjouspyyntö on tarkoitus julkaista elokuussa 2024. Hankinnan ennakoituun arvoon perustuen päätöksen hankinnasta tekee hyvinvointialuejohtaja (Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 62 § mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää palveluhankinnoista 30 milj. euroon sakka). 

Tuotantotapa-analyysi on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen työkalu, joka kokoaa yhteen tietoa palvelutuotannon nykytilasta, ennakoiduista muutosvoimista sekä eri tuotantotavoista palvelujen järjestämiseen liittyvän päätöksenteon tueksi. Tuotantotapa-analyysit ja niiden kehittämistyö kytkeytyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteeseen 2.6. 

Päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysille asetettiin tavoitteeksi kuvata päihdepalvelujen markkinoita sekä tunnistaa hankinnan valmistelussa huomioitavia asioita ja keskeisiä kehityskohteita vertailemalla omaa ja ostopalvelutuotantoa keskenään. Painopiste vertailussa on erityisesti tavoitteessa oman tuotannon yksikön perustaminen. 

Päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysin kohteena ovat yli 18-vuotiaiden päihdepalvelut asiakkaille, jotka tarvitsevat tukea alkoholin, huumeiden ja/tai lääkkeiden käytön takia. Analyysi on rajattu tarkastelemaan erityisesti avokuntoutuksen, laitoskuntoutuksen sekä vieroitushoidon palveluja. Pirkanmaan hyvinvointialueella päihdepalveluja tuotetaan sekä omassa palvelutuotannossa että ostopalveluna.   

Päihdepalvelujen tuotanto on tällä hetkellä kirjavaa ja erityisesti laitoskuntoutuksen sekä huume- ja lääkevieroituksen palvelut tuotetaan lähes kokonaan ostopalveluina Tuotantotapa-analyysin tulokset tukevat tavoitetta vahvistaa hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa. Erityisesti haja-asutusalueiden palvelujen järjestämistä voisi tukea hyödyntämällä laajemmin digitaalisia palveluja, kuten esimerkiksi digiklinikkaa. Markkinakartoitus ei osoittanut, että nykyisen tuottajaverkoston tavoitteellinen kasvattaminen lisäisi merkittävästi päihdepalvelujen saatavuutta Pirkanmaalla. Sen sijaan keskeistä on yhteistyön vahvistaminen ja palvelujen kehittäminen sopimuskumppanien kanssa. Nykytilanteessa ostopalvelut eivät ole yhdenmukaisesti kaikkien Pirkanmaan alueen asiakkaiden käytössä johtuen sisällöiltään ja laajuudeltaan erilaisista kunnilta siirtyneistä sopimuksista. Uuden päihdekuntoutuspalvelujen hankinnan avulla ostopalveluverkoston laajentaminen koko hyvinvointialueen käyttöön vähentää alueellisia eroja ja lisää palvelujen yhdenmukaisuutta.  

Tuotantotapa-analyysin keskeiset toimenpidesuositukset liittyvät hankinnan valmistelussa huomioitaviin riskeihin ja riskienhallintakeinoihin, oman tuotannon vahvistamiseen uuden yksikön perustamisella, tiedolla johtamisen ja vaikuttavuuden mittaamisen kehittämiseen, monialaisen yhteistyön vahvistamiseen muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kuntoutuksen välillä sekä digitaalisten ratkaisujen kartoittamiseen ja käyttöönottoon.  

Päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysi on käsitelty toimialueen ja palvelulinjan johtoryhmissä sekä sote-palvelujen johtoryhmässä kesäkuussa 2024. Lisäksi hyvinvointialueen johtoryhmä käsitteli tuotantotapa-analyysin kokouksessaan 6.8.2024.  

Aluehallituksen pykälän liitteenä on “Päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysi”. (Salassa pidettävä, julkisuuslain 24 § 1 mom. 17-kohta ja 20-kohta, hyvinvointialueen liikesalaisuus).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi päihdepalvelujen tuotantotapa-analyysia koskevan katsauksen.