Työsuojelutoimikunta, kokous 12.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Vartiointisopimus

Valmistelija

  • Esa Särkimäki, TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ, esa.sarkimaki@pirha.fi

Perustelut

Vartioinnin tarkoituksena on hyvinvointialueen henkilökunnan koskemattomuuden varmistaminen ja toimipisteen tai kiinteistön turvaaminen. Vartiointi on yksi turvallisuuden ylläpitokeinoista. Väkivallan hallinnassa on huomioitava myös muut keinot, kuten ennakointi, tilajärjestelyt, hälytysjärjestelmät ja henkilökunnan koulutus. Akuutissa päällekarkaustilanteessa jokaisella on oikeus auttaa työkaveriaan hyökkäyksen torjumiseen tarpeellisin keinoin. Pääasiassa vartijan työ on ennaltaehkäisevää ja kehittävää, mutta tilanteen niin vaatiessa vartija puuttuu uhkaaviin tilanteisiin. Henkilöturvahälytykseen vastaaminen on ensisijainen tehtävä, joka ohittaa tärkeydessä muut sovitut tehtävät. Vartijoiden tehtävänä on turvata hoitohenkilökunnan työ, ei osallistua siihen.

Vartiointipalvelujen hankintapäätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus markkinaoikeuteen. Pirha teki väliaikaisen sopimuksen 27.6.2024 kilpailutuksen voittaneen Avarn Security Oy:n kanssa. Sopimus on kilpailutuksen ehdoin sekä hinnoin ja astui voimaan 1.7.2024. Sopimus kattaa turvallisuuspalvelut koko Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Kyseessä on neljän hankintayksikön yhteishankinta, jonka tilaajina toimivat Pirkanmaan hyvinvointialue, TAYS Sydänkeskus Oy, SK Hankintapalvelut Oy ja Tekonivelsairaala Coxa Oy.

Sopimuksen käytäntöön vienti tehdään mahdollisimman häiriöttömästi ja haltuunotto etenee kahdessa aallossa ottaen huomioon sopimusten irtisanomisajat:

1.7.2024 alkaen siirretään palveluja vartiointiliikkeittäin, pala palalta kunnilta siirtyneiden sopimusten osalta. PSHP:ltä siirtynyt sopimus lähinnä Taysin sairaaloiden osalta siirtyy helmikuussa 2025.

Avarn käyttää paikallisia vartiointiliikkeitä alihankkijanaan.

Vartiointipalveluita ovat:

Hälytyskeskuspalvelut

Hälytyskäynnit  

Piirivartiointi  

Paikallisvartiointi ja tuntihinnoiteltu tilausvartiointi

Yleisötilaisuuden, yleisen kokouksen ja yksityistilaisuuden järjestyksenvalvonta

Henkilösuojaus

Kotiasiakastyön turvaaminen

Tilojen tietoturvatarkastukset

Henkilöturvalaitteet, langaton hälytyspainike ja henkilöturvaratkaisu kohteeseen

Monivalvomon sijaisresurssi

Koulutus- ja konsultaatiopalvelut

 

Palvelujen siirron yhteydessä tarkastellaan ja arvioidaan vartioinnin tarvetta etenkin hälytyspainikkeiden, piirivartiointikierrosten ja paikallisvartioinnin osalta.

Muiden vartiointiliikkeiden hälytyspainikkeet vaihdetaan uuden vartiointiliikkeen painikkeiksi.

Paikallisvartioinnin (jatkuva läsnäolo) tarpeita arvioidaan uudelleen ja muutamien kohteiden osalta siirrytään hälytysvartiointiin.

Myös piirivartiointikierrosten ajankohdat, sisällöt ja tarpeellisuudet käydään läpi.

 

Vartiointiliikkeellä on ISO 9001 laadunhallintajärjestelmä sekä ympäristöjohtamisjärjestelmä ISO 14001.

Yhteisillä työpaikoilla merkittäviksi tekijöiksi työturvallisuuden hallinnassa nousevat toimiva turvallisuusjohtaminen sekä toimijoiden väliset selkeät ja toimivat pelisäännöt ja tiedonkulku. Sopimuksen liitteenä on työturvallisuustehtävät.

Sopimuksen toimivuutta ja laatua seurataan Pirhan ja palveluntuottajan välisissä seurantakokouksissa.

Varautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin sekä jatkuvuudenhallinta on huomioitu. Palveluntuottajalla on oltava riittävästi resursseja tuotantokatkosten välttämiseksi. Esimerkiksi suuronnettomuustilanteiden osalta Palveluntuottaja varautuu siihen, että Pirha voi tarvita nopeasti lisäpalveluita ja lisävartijoita. Palveluntuottajalla on omaa toimintaansa koskevat, ajantasaiset valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelmat.

Sopimuksessa on Hälytyskäyntien vasteajat jaettu kolmeen luokkaan ja vasteaikojen ylittäminen on sanktioitu. Samoin muiden palvelujen myöhästymiset on sanktioitu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Teija Liimatainen, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, teija.liimatainen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta merkitsee tiedoksi saadun selvityksen.

Päätös

Työsuojelutoimikunta merkitsi tiedoksi saadun selvityksen.