Aluehallitus, kokous 7.10.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 265 Lasten- ja nuorisopsykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys

3901/2024

Valmistelija

  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysjohtaja päätti 31.1.2024 (§ 11/2024) käynnistää Pirkanmaan lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalveluiden kokonaisselvityksen.  Sosiaali- ja terveysjohtaja nimesi työlle ohjausryhmän ja työryhmän.

Selvitystyön taustalla oli Pirkanmaalla vallitseva epätasapaino lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarpeen, kysynnän ja käytössä olevien henkilöstöresurssien välillä. Kaikkien mielenterveyspalveluiden siirtyminen vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen vastuulle antoi tilaisuuden tarkastella kokonaisvaltaisesti alueen palvelurakennetta, hoito- ja palveluketjuja sekä rakentaa Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla eheä, asiakaslähtöinen ja kestävä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuus.  

Selvitystyölle asetetut tavoitteet olivat seuraavat:

  • Muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilasta sisältäen analyysin väestötasoisesta tarpeesta ja palveluiden käytöstä ja verrata tätä kansalliseen tilanteeseen. 
  • Laatia uudenlainen yhteistyö ja hoidonporrastus perustason palveluiden ja erikoissairaanhoidon välille, tarvittaessa myös hallinnollista ja rakenteellista arviointia tehden.
  • Laatia loppuraporttiin keskipitkän aikavälin (1-3 v) kehittämisohjelma ehdotus toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi.  

 

Selvitystyössä laadittiin Pirkanmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelma vuosille 2024–2026. Kehittämisohjelman tavoitteena on oikea-aikaiset ja asiakkaiden tarpeisiin vastaavat palvelut selkeässä ja sujuvassa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmässä.

Selvitystyön pohjalta laaditussa kehittämisohjelmassa keskeisimpänä uudistuksena on hoidon porrastuksen uudistaminen, johon liittyen merkittäviä muutoksia aiempaan nähden ovat erikoissairaanhoidon keskittäminen yhden johdon alle ja keskivaikeasti oireilevien lasten ja nuorten hoidon keskittäminen yleislääkärijohtoisiin lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin (osa olemassa olevista resursseista keskitetään tähän toimintaan). Kehittämisohjelma sisältää viisi laajaa osakokonaisuutta, jotka ovat 1) asiakkaiden ja henkilöstön näkökulmasta selkeä ja sujuva hoidon porrastus, 2) lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän johtaminen yhtenä kokonaisuutena, 3) henkilöstön osaamisen, työhyvinvoinnin ja työviihtyvyyden varmistaminen, 4) asiakaslähtöisen yhteistyön varmistaminen ja 5) ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen toteuttaminen yhteistyössä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Selvitystyössä on hyödynnetty Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunnan keväällä 2024 julkaisemaa mietintöä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämisestä. Monipalveluvaliokunnan mietinnön ehdotukset on huomioitu loppuraporttiin kirjatussa lähivuosien kehittämisohjelmassa. Selvitystyötä on esitelty monipalveluvaliokunnan kokouksessa ja valiokunta antoi siitä lausunnon, joka on huomioitu raportin viimeistelyssä.

Loppuraporttia on käsitelty monipalveluvaliokunnan lisäksi nuorisovaltuustossa, yhteistoimintaelimessä ja aluehallituksen aamukoulussa. Nuorisovaltuuston puheenjohtajiston kommenteissaan esille nostamat asiat on pystytty pääsääntöisesti huomioimaan raportissa, puuttuvat asiat otetaan huomioon jatkotyöskentelyssä. Nuorisovaltuuston kommenteissa mainittu raportin kuvioiden virheellisyys ”lapset ja naiset” ei ole asiavirhe, vaan sillä viitataan sairaalapalveluiden lasten ja naisten toimialueeseen, jolla lasten- ja nuorisopsykiatriset vastuualueet toimivat. Yhteistoimintaelin edellytti henkilöstön aitoa kuulemista muutosten toimeenpanossa.

Aluehallituksen aamukoulussa käydyssä esittelyssä ja keskustelussa korostettiin kehittämisohjelman tuomia hyötyjä potilaiden hoitopolkuun ja hoidon saatavuuteen, ja todettiin organisaatiomuutosten olevan vain väline tuottaa jatkossa paremmin toimivia palveluja.

Pykälän liitteenä ovat selvitystyön loppuraportti, tiivistelmä raportista, toimielinten lausunnot ja asian esittelyaineisto.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvitystyön loppuraportin.