Perustelut
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain (612/2021) 7§:n mukaisesti hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Sotesäätiöitä Pirkanmaalla toimii vuoden 2019 tilastojen mukaan 42. Vuoden 2017/2018 myönnettyjen yleisavustusten mukaan Pirkanmaalla avustuksia myönnetään keskimäärin 2-19€/asukas. Noin 65% sote-järjestöistä Pirkanmaalla hakee vuosittain taloudellista avustusta kunnalta. Kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja yhdistysten sekä hyvinvointialueen järjestöavustusmalli pohjautuu vuosittaiselle neuvottelulle hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta sekä valtuustokausittain järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikuttamismahdollisuuksien tukemisen periaatteista ja työnjaosta.
Hyvinvointialueelle siirtyvät avustettavaksi sen lakisääteisiä tehtäviä tukeva ja täydentävä järjestölähtöinen toiminta. Tällainen toiminta sisältää sote-palveluiden kiinteän tukitoiminnan, potilas-, vammais-, omais- ja kriisityötä tekevät järjestöt, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tuen, sote-järjestöjen verkostojärjestöt ja hyvinvointialueen asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistävän toiminnan silloin kun toiminta on alueellisesti tai ylikunnallisesti kattavaa, sekä pelastusalan.
Asiaa on käsitelty aikaisemmin sote- johtoryhmässä 7.9.2022, hyvinvointialueen johtoryhmässä 13.9.2022 sekä aluehallituksen iltakoulussa 13.10.2022.