Aluevaltuusto, kokous 28.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset

5180/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Jari Mäkäläinen, PROJEKTISUUNNITTELIJA, jari.makalainen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Demokratiarakenteen kehittämisprojekti on vuonna 2024 toteutettu kokonaisuus, jonka tavoitteena on ollut parantaa Pirkanmaan hyvinvointialueen demokraattisen päätöksenteon toimivuutta ja tehokkuutta, selkeyttää toimielinten tehtäviä, vastuita ja asemaa sekä parantaa luottamushenkilöiden päättäjäkokemusta. Se kytkeytyy strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteeseen ”Poliittisen päätöksenteon malli on selkeä ja hallintomalli tukee tehokasta päätöksentekoa” sekä Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan.

Hallintosääntömuutosten ohella liitteenä olevaan projektin tulosten yhteenvetoon on kirjattu toiminnallisia kehittämissuosituksia. Ne kohdistuvat valiokuntien puheenjohtajakollegion toimintaan, aluevaltuutettujen mahdollisuuksiin osallistua strategisten ohjelmien valmisteluun sekä jaostojen keskinäisen ja jaostojen ja aluehallituksen välisen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Toiminnalliset suositukset tukevat ehdotettuja rakenteellisia muutoksia.

Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto.

Hallintosääntöön esitettävät muutokset

Aluevaltuustolle esitetään demokratiarakenteen kehittämistyöstä johdettavia hallintosääntömuutoksia. Muutokset koskevat etukäteen valmisteluja pykäliä, joiden voimaantuloksi esitetään seuraavaa:

  • Voimaan 6.11.2024 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 2 (uusi) ja 7 (uusi), 5 § kohdat 1a (uusi) ja 5-23, 10a §, 12 §, 11 luku 10 kappale.
  • Voimaan 31.5.2025 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 5-6 sekä 90 §.  


Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset on kuvattu yleisesti yllä sekä tarkemmin liitteenä olevassa yhteenvedossa.

Pirhan luottamushenkilöistä pääasiallisesti koostuva Demokratiarakenteen kehittämistyön ohjausryhmä on 23.9.2024 päätynyt esittämään tiettyjä asiakokonaisuuksia siirrettäväksi päätösvalmisteluun. Virkavalmistelu on käynyt ohjausryhmän esitykset läpi ja sen pohjalta esitetään hallintosääntöön seuraavia muutoksia. Muutokset koskevat demokratiarakennetta sekä toimielinten tehtäviä. 

Aluevaltuuston päätöksenteko

Aluevaltuuston päätösvaltaa esitetään lisättäväksi siten, että aluevaltuusto päättää jatkossa hyvinvointialuestrategiaan perustuvista strategisista ohjelmista.​ Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyisivät uusina muun muassa toimitilaohjelma sekä asiakaskokemuksen ja osallistumisen ohjelma. Tämä vaatii muutoksia hallintosäännössä myös aluehallituksen päätöksentekoa koskevaan osuuteen. Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyvien strategisten ohjelmien lisäksi voi olla edelleen ohjelmia, joiden on tarkoituksenmukaista olla aluehallituksen päätösvallassa.  

Aluevaltuustolle esitetään uutena tehtävänä valtuustokausittaisen valiokuntaohjelman hyväksymistä. Valiokuntaohjelmassa aluevaltuusto määrittää valiokuntien teemat ja painopisteet, asioiden etenemisen valiokuntien valmistelusta virkavalmisteluun ja sitä kautta aluehallituksen ja aluevaltuuston päätöksentekoon sekä muut valiokuntien toiminnan yleiset periaatteet. Valiokuntien valmistelutyö on tarkoitus kiinnittää aikaisempaa vahvemmin valtuustotasoisten strategisten asioiden päätöksentekoprosesseihin. 

Valiokuntien rakenne ja toiminta

Hallintosääntöön ehdotetaan kirjausta, että aluevaltuustolla on kolme valiokuntaa. Valiokuntien teemat määritettäisiin valiokuntaohjelmassa. Valiokuntakohtaisia jäsenmääriä vähennetään 21:stä jäsenestä 15:een jäseneen ja jäsenet nimetään aluevaltuuston jäsenistä ja/tai varavaltuutetuista. 

Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajien tehtävänkuvat

Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän mahdollinen osa-aikainen tai kokoaikainen hoitaminen kirjataan hallintosääntöön mahdollisuutena. Aluevaltuusto voisi jatkossa päättää aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän hoitamisesta. 

Samalla edellä mainittuihin muutoksiin liittyvinä hallintosääntöön esitetään teknisiä muutoksia (esimerkiksi numeroinnin muutokset).

 

Hyvinvointialuelain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hallintosäännöstä.

Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto, hallintosäännön muutosehdotukset (depro) sekä tiivistelmä hallintosäännön muutosehdotuksista (depro).

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä osaltaan Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon ja siihen kirjatut rakenteelliset ja toiminnalliset muutosehdotukset. 
  • esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon. 
  • esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy hallintosääntömuutokset ja niiden voimaantulon esitetyllä tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsen Milka Hanhela teki muutosesityksen: Ehdotan päätösesityksen hyväksymistä sillä muutoksella, että lause "Valiokunnan jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja" muokataan muotoon "Valiokunnan jäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunnan varajäsenistä vähintään puolet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja".

Kannatus: Olga Haapa-aho, Jouni Sirén

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Hanhelan muutosesitys EI. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksessä annettiin 7 JAA- ääntä ja 5 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

 

Aluehallituksen jäsen Katariina Pylsy teki muutosesityksen: Esitän, että valiokuntien varajäsenistä voi 25 % olla muita kuin valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokuntien jäsenmäärä tulisi olla vähintään 15 (eikä tasan 15).

Pylsyn muutosesitys raukesi kannattamattomana.

Äänestystulokset

  • Jaa 7 kpl 58%

    Pekka Järvinen, Lassi Kaleva, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Kari-Matti Hiltunen, Ulla Kampman, Hanna Laine

  • Ei 5 kpl 42%

    Jouni Sirén, Olga Haapa-aho, Milka Hanhela, Sari Tanus, Katariina Pylsy

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 7.10.2024 § 269.

Liitteenä demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -​yhteenveto sekä kehittämisprojektin pohjalta esitettävät hallintosäännön muutokset. 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä osaltaan Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon ja siihen kirjatut rakenteelliset ja toiminnalliset muutosehdotukset. 
  • esittää aluevaltuustolle,​ että se hyväksyy Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon. 
  • esittää aluevaltuustolle,​ että se hyväksyy hallintosääntömuutokset ja niiden voimaantulon esitetyllä tavalla.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon,
     
  • hyväksyä hallintosääntömuutokset ja niiden voimaantulon esitetyllä tavalla.


Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi seuraavat toivomusponnet: 

  • Valiokuntaohjelmaan tulee kirjata, että valiokunta voi käsitellä valiokunnan määräenemmistöllä ajankohtaisia ja ennakollisesti tärkeitä asioista

  • Tulevan valtuustokauden strategiaprosessissa varmistetaan valtuuston vahva osallisuus myös strategian toimeenpanon suunnittelussa ja seurannassa.

 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Sirpa Pursiainen-Hautalan (KD:n puolesta) muutosehdotus: "Aluevaltuustolla on neljä valiokuntaa, joihin se valitsee jokaiseen 15 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet".

Kannatus: Milka Hanhela, Petra Schulze Steinen, Riitta Kuismanen ja Kauko Turunen. 

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Pursiainen-Hautalan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 55 JAA-ääntä, 23 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni. Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen pohjaehdotus on tullut hyväksytyksi.

Valtuutettu Milka Hanhelan (Vasemmiston puolesta) 1. muutosehdotus: Lause "Valiokunnan jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja" muokataan muotoon "Valiokunnan jäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunnan varajäsenistä vähintään puolet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja".

Kannatus: Petra Schulze Steinen, Riitta Kuismanen, Kukka Kunnari, Perttu Jussila (Vihreät ryhmän puolesta) ja Mikko Aaltonen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Milka Hanhelan muutosehdotus EI. Ääänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 49 JAA-ääntä, 30 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen pohjaehdotus on tullut hyväksytyksi.

Milka Hanhela (Vasemmiston puolesta) 2. muutosehdotus: Kohta "Aluevaltuusto voi päättää aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän hoitamisesta osa-aikaisesti tai päätoimisesti" poistetaan.

Kannatus: Petra Schulze Steinen, Kukka Kunnari, Anne Nyman, Perttu Jussila ja Mikko Aaltonen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Milka Hanhelan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 48 JAA-ääntä, 27 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen pohjaehdotus on tullut hyväksytyksi.

Sirpa Pursiainen-Hautalan (KD:n puolesta) ponsiesitys: "Valiokuntaohjelmaan tulee kirjata, että valiokunta voi käsitellä valiokunnan määräenemmistöllä ajankohtaisia ja ennakollisesti tärkeitä asioita"

Petra Schulze Steinen ponsiesitys: "Tulevan valtuustokauden strategiaprosessissa varmistetaan valtuuston vahva osallisuus myös strategian toimeenpanon suunnittelussa ja seurannassa".

Puheenjohtaja tiedusteli valtuutetuilta, että voidaanko edellä mainitut ponsiesitykset hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen esitys on tullut aluevaltuuston päätökseksi. Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi kaksi toivomuspontta.

Muutokset aluevaltuuston kokoonpanossa asian käsittelyn aikana:

  • varavaltuutettu Hanna-Maria Grann poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Roope Lehto. Valtuuston vahvuus 78 valtuutettua. 
  • valtuutettu Ilkka Sasi saapui takaisin kokoukseen. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua
  • valtuutettu Juho Ojares saapui kokoukseen, varavaltuutettu Manta Tolvanen poistui
  • valtuutettu Antti Ivanoff saapui kokoukseen, varavaltuutettu Anne-Mari Jussila poistui
  • valtuutettu Karoliina Paavola poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Jessika Villgren. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua

Äänestystulokset

  • Jaa 55 kpl 70%

    Jari Andersson, Veli-Matti Ahtiainen, Lassi Kaleva, Hanna Laine, Lauri Lyly, Aila Dündar-Järvinen, Erja Pelkonen, Kalervo Kummola, Ulla Kampman, Veikko Vallin, Marko Jarva, Katri Virkkunen, Anneli Taina, Markku Virkamäki, Johanna Loukaskorpi, Mauri Heiska, Joni Kumlander, Ilkka Sasi, Veijo Niemi, Miia Kinnari, Sirpa Repo, Ilmari Nurminen, Leena Mankkinen, Anna-Kaisa Ikonen, Taru Tolvanen, Leena Kostiainen, Reeta Ahonen, Johanna Peltonen, Ida Leino, Iina Hänninen, Iiris Suomela, Roope Lehto, Antti Ivanoff, Aleksi Jäntti, Kaija Holli, Juho Ojares, Sami Kymäläinen, Anitta Korpio, Arto Grönroos, Touko Sikala, Kari-Matti Hiltunen, Julia Sangervo, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Pirkko Ranki, Sirja Kaartinen, Tarja Jokinen, Perttu Jussila, Pekka Järvinen, Jaakko Mustakallio, Olga Haapa-aho, Jessika Villgren, Jenni Jokinen, Tiina Wesslin, Sofia Vikman

  • Ei 23 kpl 29%

    Milka Hanhela, Kukka Kunnari, Jouni Sirén, Sirpa Pursiainen-Hautala, Anne Nyman, Katariina Pylsy, Riitta Kuismanen, Mauri Jussila, Petra Schulze-Steinen, Kauko Turunen, Anna Kontula, Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Holma, Kimmo Holma, Minna Minkkinen, Mervi Veijola, Leena Saarela, Pirjo Raunio, Linda Lähdeniemi, Mikko Aaltonen, Klaus Myllymäki, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Riitta Ollila

  • Jaa 49 kpl 62%

    Anitta Korpio, Marko Jarva, Veli-Matti Ahtiainen, Joni Kumlander, Mauri Heiska, Jari Andersson, Aila Dündar-Järvinen, Hanna Laine, Lassi Kaleva, Leena Kostiainen, Ida Leino, Ilkka Sasi, Veikko Vallin, Roope Lehto, Lauri Lyly, Anna-Kaisa Ikonen, Kimmo Holma, Erja Pelkonen, Kalervo Kummola, Aleksi Jäntti, Johanna Peltonen, Sirja Kaartinen, Kaija Holli, Anneli Taina, Sofia Vikman, Mauri Jussila, Markku Virkamäki, Kari-Matti Hiltunen, Pekka Järvinen, Veijo Niemi, Miia Kinnari, Kirsi Kaivonen, Katri Virkkunen, Ilmari Nurminen, Jessika Villgren, Johanna Loukaskorpi, Leena Mankkinen, Sami Kymäläinen, Reeta Ahonen, Antti Ivanoff, Pirkko Ranki, Riitta Ollila, Arto Grönroos, Tarja Jokinen, Atanas Aleksovski, Jenni Jokinen, Touko Sikala, Juho Ojares, Taru Tolvanen

  • Ei 30 kpl 38%

    Sirpa Pursiainen-Hautala, Klaus Myllymäki, Iiris Suomela, Perttu Jussila, Jouni Sirén, Iina Hänninen, Tiina Wesslin, Anne Nyman, Milka Hanhela, Anna Kontula, Mervi Veijola, Hanna Holma, Riitta Kuismanen, Petra Schulze-Steinen, Olga Haapa-aho, Minna Minkkinen, Ulla Kampman, Pirjo Raunio, Leena Saarela, Jaakko Mustakallio, Kukka Kunnari, Mikko Aaltonen, Kauko Turunen, Sirpa Repo, Katariina Pylsy, Marjo Mäkinen-Aakula, Linda Lähdeniemi, Reijo Koskela, Julia Sangervo, Minna Sarvijärvi

  • Jaa 48 kpl 61%

    Jari Andersson, Veli-Matti Ahtiainen, Reeta Ahonen, Sami Kymäläinen, Ilmari Nurminen, Joni Kumlander, Marko Jarva, Aila Dündar-Järvinen, Ida Leino, Hanna Laine, Erja Pelkonen, Ilkka Sasi, Kalervo Kummola, Roope Lehto, Antti Ivanoff, Leena Kostiainen, Lauri Lyly, Lassi Kaleva, Jenni Jokinen, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Peltonen, Sirja Kaartinen, Kari-Matti Hiltunen, Kaija Holli, Aleksi Jäntti, Miia Kinnari, Veijo Niemi, Kauko Turunen, Anneli Taina, Mauri Jussila, Arto Grönroos, Sirpa Pursiainen-Hautala, Kirsi Kaivonen, Katri Virkkunen, Mauri Heiska, Jessika Villgren, Atanas Aleksovski, Riitta Kuismanen, Pekka Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Touko Sikala, Pirkko Ranki, Tarja Jokinen, Taru Tolvanen, Sofia Vikman, Juho Ojares, Markku Virkamäki, Leena Mankkinen

  • Ei 27 kpl 34%

    Jouni Sirén, Milka Hanhela, Veikko Vallin, Mervi Veijola, Tiina Wesslin, Kukka Kunnari, Iiris Suomela, Mikko Aaltonen, Perttu Jussila, Pirjo Raunio, Reijo Koskela, Klaus Myllymäki, Leena Saarela, Hanna Holma, Jaakko Mustakallio, Minna Minkkinen, Petra Schulze-Steinen, Anne Nyman, Anna Kontula, Katariina Pylsy, Olga Haapa-aho, Iina Hänninen, Julia Sangervo, Sirpa Repo, Marjo Mäkinen-Aakula, Linda Lähdeniemi, Minna Sarvijärvi

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Anitta Korpio, Riitta Ollila, Kimmo Holma, Ulla Kampman


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).