Työsuojelutoimikunta, kokous 4.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Haipron käyttö psykososiaalisen kuormituksen ilmoituskanavana

Valmistelija

  • Sini Nurmi, TYÖSUOJELUVALTUUTETTU, sini.nurmi@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella eri yksiköihin tehdyissä työpaikkaselvityksissä on tullut esiin, että  työntekijöillä on paljon  psykososiaalisen kuormitusta. Tämä on ilmennyt Pirten tekemissä työpaikkaselvityksiä edeltäneissä Pirte-skooppi kyselyissä. Työturvallisuusriskiarvioinnissa on usein samansuuntaiset kirjaukset tästä työturvallisuusriskistä ja riskille on kirjattu myös toimenpiteitä. Kuitenkaan psykososiaalista kuormitusta ei koeta asiana, josta tehtäisiin vaaratapahtumailmoituksia. Vaaratapahtumailmoituksien ja riskiarvioinnin tulisi olla yhteneväinen. Eli niissä yksiköissä missä on tunnistettu psykososiaalisen kuormituksen olevan merkittävä työturvallisuusriski työntekijöiden tekemiä vaaratapahtumailmoituksia (läheltä piti sekä tapahtunut)  tulisi olla tehtynä viikoittain ellei jopa päivittäin.

 

Vaaratapahtumien ilmoitusjärjestelmä Haipro:sta vuosien 2023 ja 2024 psykososiaalisen kuormittumisen äkillisiä tai pitkittyneitä tapahtumia on alle kymmenen prosenttia kaikista ilmoituksista vaikka työturvallisuusriskeissä se on nostettu yhdeksi vakavimmista. Työsuojelutoimikunnalle esitellään tarkemmin tapahtumailmoitusten määrää.

 

Työntekijän ja työyhteisön voimavaratekijät suojaavat heitä psykososiaaliselta kuormittumiselta. Kuormittuminen tulee kuitenkin ottaa puheeksi työntekijän ja esihenkilön välillä. Työsuojelu esittää tätä aihetta Pirhan Intra uutiseksi asian edistämiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Teija Liimatainen, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, teija.liimatainen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta saa tiedoksi tilanteen ja kannattaa asian uutisoimista Pirkanmaan hyvinvointialueen Intrassa.

Päätös

 

Työsuojelutoimikunta sai tiedoksi tilanteen ja kannatti asian uutisoimista Pirkanmaan hyvinvointialueen Intrassa.