Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 21.11.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 56 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut 2024

1858/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 on strateginen alueellinen asiakirja, joka linjaa hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet ja niiden toimeenpanon väestötasolla. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) velvoittaa hyvinvointialueen laatimaan valtuustokausittain alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.

Lainsäädäntö velvoittaa liittämään tähän asiakirjaan muut laissa määritellyt alueelliset hyvinvointisuunnitelmat:

  • lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (lastensuojelulaki 417/2007, 12 §), johon on liitettävä
    • alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma (oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013), 13a §) ja 
    • alueellinen neuvolasuunnitelma (terveydenhuoltolaki (1326/2010), 15 §),
  • alueellinen suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi (laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (908/2012), 5 §)
  • alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma (laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015), 5 §).

 

Kaikilla Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmilla on yhteisen tilannekuvan perusteella muodostetut yhteiset painopisteet ja näiden tavoitteet. Asiakirjat on muutoin valmisteltu omina kokonaisuuksinaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026:n kertomusosa kuvaa pirkanmaalaisen väestön hyvinvoinnin tilaa sovittujen indikaattoreiden (tunnuslukujen) kautta sekä edellisen kauden (2021-2022) vastaavan asiakirjan painopisteiden ja tavoitteiden toimeenpanoa. Nämä ovat muodostaneet perustan asiakirjan suunnitelmaosalle. Lisäksi on huomioitu Pirkanmaan kuntien kuluvan valtuustokauden lakisääteisten hyvinvointisuunnitelmien painopisteet.

Asiakirjakokonaisuus sisältää hyvinvointialueen ensimmäiselle valtuustokaudelle alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet, niiden tavoitteet ja toimeenpanosuunnitelmat. Toimeenpanosuunnitelmat kuvaavat, miten kunkin hyvinvointisuunnitelman kautta edistetään Pirkanmaan väestön hyvinvointia ja terveyttä ja tuetaan arjessa pärjäämistä yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Toimeenpanosuunnitelmat toteuttavat osaltaan Pirhan strategian toimeenpanoa. Niiden toimeenpano on osa kaikkien Pirhan palvelulinjojen toimintaa.

Valmistelussa on huomioitu sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2023–2026 sekä kunnan ja hyvinvointialueen rahoituksessa valtionosuuden perustana olevien HYTE-kerrointen tunnusluvut (indikaattorit).

Alueellisten hyvinvointisuunnitelmien valmistelulle nimetty ohjausryhmä on hyväksynyt valmistelun välivaiheet: tilannekuvan perustana käytettävän indikaattoripaketin ja siitä nostetut alueelliset väestötason hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet, näiden tavoitteet sekä asiakirjojen lähettämisen lausuntokierrokselle. Asiakirjojen valmisteluun on osallistunut toimijoita hyvinvointialueen eri palvelulinjoilta, valiokunnista ja vaikuttamistoimielimistä, kunnista sekä kolmannen sektorin toimijoista. Lisäksi kunnat ovat osallistuneet valmisteluun alueellisen hyvinvointikoordinaattoreiden verkoston kautta.

Asiakirjakokonaisuus on lähetetty lausuntokierrokselle 15.9.2023. Lausuntoa pyydetään erityisesti asiakirjoissa esitettyjen toimeenpanosuunnitelmien sisällöstä ja yhteisestä toimeenpanosta. Lausunnot on pyydetty toimittamaan 10.11.2023 mennessä. Valmistelulle asetetussa hyvinvointialuejohtajan viranhaltijapäätöksessä tavoitteena on asiakirjojen käsittely valtuustossa joulukuussa 2023.

Lausuntopyyntö liitteineen on liitteenä. Oheimateriaalina on Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024-2025, jossa jo saapuneita kommentteja on otettu huomioon.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee tiedoksi esityksen Pirkanmaan alueellisesta hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta 2023–2026 sekä siihen liitettävät alueelliset hyvinvointisuunnitelmat
  • päättää jatkotoimenpiteistä lausunnon antamiseksi.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi tiedoksi esityksen Pirkanmaan alueellisesta hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta 2023–2026 sekä siihen liitettävät alueelliset hyvinvointisuunnitelmat
  • päätti valtuuttaa puheenjohtajiston työstämään lausunnon loppuun 10.11.2023 mennessä ja 
  • päätti, että valiokunnan lausunto hyväksytään sähköisesti ja merkitään tiedoksi seuraavassa valiokunnan kokouksessa. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana ylilääkäri Maarit Varjonen-​Toivosta,​ ohjelmapäällikkö Anu Kalliota sekä suunnittelupäällikkö Niina Niemistä. 

Valiokunta työsti lausuntoa ja antoi kommentteja pienryhmissä kokouksessa käydyn esittelyn ja keskustelun pohjalta. Valiokunta keskusteli jatkokäsittelystä ja puheenjohtaja totesi,​ että kommentteja voi vielä toimittaa kokouksen jälkeen tiedoksi kokouksen sihteerille. Valiokunta sopi, että puheenjohtajisto valmistelee keskustelun ja kommenttien pohjalta lausuntoluonnoksen, joka lähetetään kommentoitavaksi valiokunnan jäsenistölle vielä sähköpostitse. 

Merkittiin, että valiokunnan jäsen Satu Hintikka sekä varajäsen Kati Tähtinen saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 17:05 sekä valiokunnan jäsen Hanna-Maria Grann klo 17:25. 

Merkittiin, että ohjelmapäällikkö Anu Kallio, suunnittelupäällikkö Niina Nieminen sekä valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Linda Lähdeniemi poistuivat kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. 

 

Valmistelija

Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta kävi hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa 2023-2026 sekä alueellisia hyvinvointisuunnitelmia koskevan lähetekeskustelun kokouksessaan 26.10.2023. Valiokunnan puheenjohtajisto valtuutettiin laatimaan lausuntoluonnos. Lausunnon toimittamiselle on pyydetty lisäaikaa 15.11.2023 saakka.

Lausuntoluonnos lisätään oheismateriaaliksi ennen kokousta.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • hyväksyy hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa sekä alueellisia hyvinvointisuunnitelmia koskevan lausunnon.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • hyväksyi muistion liitteenä olevan hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa sekä alueellisia hyvinvointisuunnitelmia koskevan lausunnon.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että valiokunnan hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa sekä alueellisia hyvinvointisuunnitelmia koskeva lausunto hyväksyttiin ennen asiakohdan 34 käsittelyä. 

Valmistelija

Mari Lahtinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, mari.lahtinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelmat 2023 - 2026 hyväksyttiin aluevaltuustossa 12.2.2024. Hyvinvoinnin ja terveyden vastuuyksikön kehittämispäällikkö Mari Lahtinen kertoo suunnitelmien käynnistymisen tilanteesta. Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmat -tilannekatsauksen esittelymateriaali on liitteenä. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta 

  • merkitsee Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmat -tilannekatsauksen tiedoksi. 

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta 

  • merkitsi Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmat -tilannekatsauksen tiedoksi. 

Kokouskäsittely

Kehittämispäällikkö Mari Lahtinen piti tilannekatsauksen Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmista. 

Valmistelija

Mari Lahtinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, mari.lahtinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lakisääteinen tehtävä on vastuutettu integraatiotoimialueelle. Toimialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksikön tehtävänä on koordinoida alueellista yhteistyötä Pirkanmaan väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma vuosille 2023 - 2026 hyväksyttiin aluevaltuustossa helmikuussa 2024. Hyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä on määritetty Pirhan talous- ja toimintasuunnitelmaan ja strategian toimeenpanosuunnitelmaan.

Kehittämispäällikkö Mari Lahtinen esittelee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä ja toteutuneita toimenpiteitä ajalta 1.1. -30.6.2024. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöihin Pirhassa kuuluvat elintapaohjaus, ehkäisevä päihdetyö, väkivallan ehkäisy, kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, matalan kynnyksen palvelujen kehittäminen, järjestö- ja osallisuustyö sekä monialaisen tiimityön kehittäminen. 

Hyvinvointisuunnitelman raportissa on nostoja myös muista lakisääteisistä hyvinvointisuunnitelmista, jotka ovat Ehkäisevän päihdetyön, Ikäihmisten, Lasten ja nuorten, Opiskeluhuollon ja Neuvolasuunnitelma. Toimenpiteiden toteumat on kirjattu hyvinvointisuunnitelmien viiden yhteisen painopisteen alle. Painopisteet ovat 1. Yksilöllisten hyvinvointia edistävien valintojen mahdollistaminen, 2. Liikkumisen ja aktiivisuuden edistäminen, 3. Mielen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen, 4. Osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen ja 5. Arjen turvallisuuden lisääminen ja hyvinvointia edistävä elinympäristö.

Liitteenä on Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – raportti 1-6/2024. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää merkitä tiedoksi hyvinvointisuunnitelmien osavuosikatsauksen 1-6/2024. 

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti merkitä tiedoksi hyvinvointisuunnitelmien osavuosikatsauksen 1-6/2024. 

Kokouskäsittely

Kehittämispäällikkö Mari Lahtinen piti tilannekatsauksen ja esitteli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä ja toteutuneita toimenpiteitä ajalta 1.1. -30.6.2024. Valiokunta kiitteli hyvästä esityksestä ja tiiviissä keskustelussa aiheesta nousi esiin muun muassa kaikukortti ja järjestöyhteistyö. 

Merkittiin, että valiokunnan jäsen Hanna-Maria Grann poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo 17:56. 

Valmistelija

  • Mari Lahtinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, mari.lahtinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lakisääteiset neuvottelut Pirkanmaan kuntien kanssa käytiin elo-syyskuussa 2024. Järjestöjä edusti Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmä, jonka kanssa hyte-neuvottelu käytiin lokakuussa.

Neuvottelujen painopisteeksi oli valittu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi. Keskusteluissa nousi esiin huolta lasten ja nuorten liikkumattomuudesta ja ylipainosta, mielenterveyden haasteista ja päihteiden käytöstä. Todettiin kuitenkin, että iso osa lapsista ja nuorista pärjää ja voi hyvin. Huonosti voivien osalta pohdittiin, että lasten pahoinvointiin voi vaikuttaa sekä ylisukupolvinen huono-osaisuus, mutta myös koulutettujen, työssäkäyvien aikuisten kykenemättömyys vanhemmuuteen nykyajassa. Vanhemmuuden tuki nousikin yhdeksi teemaksi, jota on tarpeen lähteä rakentamaan yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin kanssa.

Yhtenä hyvänä yhteistyön rakenteena nähtiin perhekeskusmalli, jonka ohjaus- ja työryhmärakenteet koetaan toimiviksi ja jonka avulla on päästy hyvään yhteistyöhön paikallisesti ja alueellisesti.

Vuoden 2023 lopussa perustetun järjestöyhteistyöryhmän tärkeys on tunnistettu palvelulinjoilla, ja se on saanut nopeasti sijan yhteistyön edistämisessä. Järjestöyhteistyöryhmä edustaa laajaa järjestöjen verkostoa ja tarjoaa keskitetyn väylän yhteydenotoille ja konkreettiselle yhteistyölle.

Neuvotteluissa todettiin, että hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen roolit kaipaavat edelleen selkeyttämistä. Kunnat ja järjestöt kaipaavat toimivia rakenteita kaikille tasoille strategisesta johtamisesta suunnitteluun ja kehittämiseen sekä arjen työhön palvelutuotannossa. Oikeiden ihmisten ja sopivien vastinparien tulisi istua yhteisten pöytien ääressä etenkin osapuolia koskevien suunnitelmien valmisteluvaiheessa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä nähtiin paljon edellytyksiä yhteistyön tiivistymiselle ja yhteiselle kehittämiselle. Haasteet ja ilmiöt ovat osin erilaisia eri puolilla Pirkanmaata ja hyte-työssä tulisi olla mahdollista kohdistaa tarvittavaa resurssia ja toimintamalleja alueellisesti.

Neuvotteluissa tehtiin konkreettisia kehitysehdotuksia yhteistyön parantamiseksi. Näiden pohjalta päätettiin muun muassa, että vuoden 2025 hyte-neuvottelut järjestetään keväällä ja että lähdetään työstämään yhteistä tilannekuvaa ja tietopohjaa hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kesken. Arjen tekemisen sujuvoittamiseksi tullaan tarkastelemaan yhdyspinnoilla olevia palvelupolkuja; miten yhteistyö käytännössä toimii ja kuinka meille yhteiset ihmiset, kuntien asukkaat, järjestötoiminnasta hyötyvät henkilöt ja Pirhan asiakkaat, niille ohjautuvat. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yhteinen tehtävä, johon meistä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa kaikissa kohtaamisissa.

Kokouksen esitysmateriaali hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluista on liitteenä. 

Päätösehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää merkitä tiedoksi esityksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluista 2024.