Perustelut
Köyhyyttä koskevaa sosiaalista raporttia on työstetty Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen yhteistyönä syksystä 2023 kevääseen 2024. Sosiaalisen raportoinnin prosessiin ovat osallistuneet kaikki sote-palvelujen palvelulinjat. Aineistoa on kerätty ja raporttia on työstetty Pirkanmaan rakenteellisen sosiaalityön työryhmässä, linjakohtaisissa rakenteellisen sosiaalityön tiimeissä ja kokemustoimijoiden kanssa sekä vaikuttamistoimielimissä.
Sosiaalisen raportin keskeinen havainto on, että taloudelliset toimintamahdollisuudet ovat yhteydessä eriarvoisuuteen ja syrjäytymiseen, ja marginalisaatio puolestaan vaikuttaa sosiaaliseen turvallisuuteen, terveyteen ja toimijuuteen. Nämä köyhyyden ilmenemismuodot muodostavat systeemin, jossa yhteen vaikuttamalla voidaan saada aikaan suurempia yksilö- ja rakennetason muutoksia. Raportissa tarkasteltiin köyhyyttä myös eri ikäryhmissä ja palvelutarpeiden perusteella.
Toimenpiteiksi raportissa ehdotetaan köyhyys- ja lapsivaikutusten arviointia, matalan kynnyksen maksuttomia toimintoja, täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen mahdollistaminen sosiaalityön keskeisenä työvälineenä, Kela-yhteistyön rakenteistamista ja sekä asukkaiden että ammattilaisten taloustietoisuuden ja -osaamisen lisäämistä.
Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalinen raportti löytyy pirha.fi -sivustolta osoitteesta koyhyys-pirkanmaalla-2024-sosiaalinen-raportti (pirha.fi) ja esittelymateriaali on liitteenä.
Ehdotus
Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää
- keskustella ja merkitä tiedoksi Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalista raporttia koskevan esittelyn ja
- antaa kannanoton ehdotettuihin toimenpiteisiin ja raportin jatkotyöskentelyyn.
Päätös
Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti
- keskustella ja merkitä tiedoksi Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalista raporttia koskevan esittelyn ja
- antaa seuraavan kannanoton ehdotettuihin toimenpiteisiin ja raportin jatkotyöskentelyyn:
- Valiokunta pitää tärkeänä, että köyhyysraportti on laadittu, ja että asiaan kiinnitetään myös jatkossa huomiota, koska köyhyys on palveluiden kannalta laaja-alainen asiakokonaisuus. Valiokunta toivoo, että esityksessä huomioidaan myös rajapintatyön merkitys, sillä nyt tätä ei ole riittävästi huomioitu. Lisäksi valiokunta lausuu näkemyksenään, että mittareiden valintaan, selkeyteen ja ymmärrettävyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Mittareiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää vain silloin kun ne mittaavat jotain konkreettista, jolloin myös tehtävien toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan tehokkaasti seurata.