Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 21.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalinen raportti

1510/2024

Valmistelija

  • Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi

Perustelut

Köyhyyttä koskevaa sosiaalista raporttia on työstetty Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen yhteistyönä syksystä 2023 kevääseen 2024. Sosiaalisen raportoinnin prosessiin ovat osallistuneet kaikki sote-palvelujen palvelulinjat. Aineistoa on kerätty ja raporttia on työstetty Pirkanmaan rakenteellisen sosiaalityön työryhmässä, linjakohtaisissa rakenteellisen sosiaalityön tiimeissä ja kokemustoimijoiden kanssa sekä vaikuttamistoimielimissä.

Sosiaalisen raportin keskeinen havainto on, että taloudelliset toimintamahdollisuudet ovat yhteydessä eriarvoisuuteen ja syrjäytymiseen, ja marginalisaatio puolestaan vaikuttaa sosiaaliseen turvallisuuteen, terveyteen ja toimijuuteen. Nämä köyhyyden ilmenemismuodot muodostavat systeemin, jossa yhteen vaikuttamalla voidaan saada aikaan suurempia yksilö- ja rakennetason muutoksia. Raportissa tarkasteltiin köyhyyttä myös eri ikäryhmissä ja palvelutarpeiden perusteella.

Toimenpiteiksi raportissa ehdotetaan köyhyys- ja lapsivaikutusten arviointia, matalan kynnyksen maksuttomia toimintoja, täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen mahdollistaminen sosiaalityön keskeisenä työvälineenä, Kela-yhteistyön rakenteistamista ja sekä asukkaiden että ammattilaisten taloustietoisuuden ja -osaamisen lisäämistä. 

Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalinen raportti löytyy pirha.fi -sivustolta osoitteesta koyhyys-pirkanmaalla-2024-sosiaalinen-raportti (pirha.fi) ja esittelymateriaali on liitteenä. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää

  • keskustella ja merkitä tiedoksi Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalista raporttia koskevan esittelyn ja
  • antaa kannanoton ehdotettuihin toimenpiteisiin ja raportin jatkotyöskentelyyn.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti

  • keskustella ja merkitä tiedoksi Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalista raporttia koskevan esittelyn ja
  • antaa seuraavan kannanoton ehdotettuihin toimenpiteisiin ja raportin jatkotyöskentelyyn:
    • Valiokunta pitää tärkeänä, että köyhyysraportti on laadittu, ja että asiaan kiinnitetään myös jatkossa huomiota, koska köyhyys on palveluiden kannalta laaja-alainen asiakokonaisuus. Valiokunta toivoo, että esityksessä huomioidaan myös rajapintatyön merkitys, sillä nyt tätä ei ole riittävästi huomioitu. Lisäksi valiokunta lausuu näkemyksenään, että mittareiden valintaan, selkeyteen ja ymmärrettävyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Mittareiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää vain silloin kun ne mittaavat jotain konkreettista, jolloin myös tehtävien toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan tehokkaasti seurata. 

Kokouskäsittely

Kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö osallistui kokoukseen Teams-yhteyden kautta, esitteli valiokunnalle Köyhyys Pirkanmaalla -sosiaalista raporttia ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. 

Valiokunta kiinnitti keskustelussa huomiota muun muassa mittariston selkeyteen, reuna-alueiden julkisen liikenteen rajallisuuteen, kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön ja rajapintatyöhön ylipäätään, sekä köyhyydessä vaikuttavaan mahdolliseen kansainvälisyys-näkökulmaan. Valiokunnan keskustelun pohjalta puheenjohtajisto koosti päätöksen yhteyteen valiokunnan aiheeseen antaman kannanoton. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).