§ 18/2022 Hankinnan keskeyttäminen, hoiva- ja hoitohenkilöstön hankinta ulkomailta

Lataa 

461/2022

Päätöspäivämäärä

17.10.2022

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujohtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 21

Esitys

Tuomi Logistiikka Oy pyysi Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluryhmän toimeksiannosta tarjouksia hoiva- ja hoitohenkilökunnan hankinta ulkomailta -hankintaan (461/2022).

Kyseessä oli Pirkanmaan hyvinvointialueen, Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ikäihmisten palveluryhmän ja Keiturin Sote Oy:n yhteishankinnan tarjouskilpailu, jolla oli tarkoitus hankkia ulkomaisia hoitajia tilaajien palvelukseen.

Hankintamenettelynä oli hankintalain (1397/2016) 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on hankintalain liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalvelun hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 28.6.2022 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Hankintapäätös (§ 88/2022) annettiin tiedoksi 23.9.2022.

Hankintalain 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Hankintamenettelyyn osallistunut tarjoaja Nordic Care Oy on valittanut hankinnasta markkinaoikeuteen. Valituksen johdosta hankintayksikkö on tarkastanut hankintadokumentit. Tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksen mukaan tarjoajalla on tullut olla aikaisempaa kokemusta ulkomaisten sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden rekrytoinnista Suomeen. Vaatimuksen voidaan tulkita olevan tarjoajan syrjimättömän kohtelun periaatteen kannalta kyseenalainen, jonka vuoksi hankinta tulisi keskeyttää. Tulevaan tarjouspyyntöön tehdään tarvittavat muutokset.

Hankinnan keskeyttämiselle on todellinen ja perusteltu syy. Ratkaisu ei vaaranna tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankintaa esitetään keskeytettäväksi ja uudelleen valmisteltavaksi.

 

Lisätietoja valmistelusta antaa:

Hankintasuunnittelija Heli Suuronen/Tampereen kaupunki, puh. 041 7309372, heli.suuronen@tampere.fi, hankinta-asiantuntija Siiri Tawast/Tuomi Logistiikka Oy, puh. 041 730 3753, siiri.tawast@tuomilogistiikka.fi

Päätös

Päätän esityksen mukaisesti, että hoiva- ja hoitohenkilökunnan hankinta ulkomailta -hankinta keskeytetään ja palautetaan uudelleen valmisteltavaksi tarjouspyynnössä olevien muutostarpeiden vuoksi.

Allekirjoitus

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue