Vähän palveluita käyttävien valiokunta, kokous 4.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Lähiöiden nykytilanne ja kehitys hyvinvointialueen tehtävien näkökulmasta

29231/2024

Valmistelija

  • Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi

Perustelut

Lähiöiden positiivinen kehitys on tärkeä teema, koska lähiöissä näkyvät ilmiöt heijastelevat yhteiskunnan kulloisiakin olosuhteita ja kehityskulkuja. Pirkanmaalla varsinaisia suuria lähiöitä on lähinnä Tampereella. Tampereen lähiöistä tai kaupunginosista on tunnistettu tietoanalyysin perusteella neljä lähiötä, joihin keskitetään erityistä huomiota ja erityisiä toimia. Tavoitteena on ehkäistä segregaatiota.

Pirha on mukana Tampereen kaupungin kaupunginosakehittämisen yhteistyöryhmässä. Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteisten tehtävien näkökulmasta katsottuna erityisesti palveluverkkosuunnittelulla on suuri merkitys lähiöiden kehityksen kannalta. Matalan kynnyksen toiminnot, kuten Lähitorit, yhteisöneuvontapaikat ja perhekeskusten kohtaamispaikat tuovat ennaltaehkäiseviä palveluja lähelle asukkaita myös niissä lähiöissä, joista sote-asemat puuttuvat.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannalta lähiöiden kehityskulkuihin reagoiminen nopeasti ja ketterästi lisää hyvinvointialueen valmiuksia torjua raskaita palveluita. Jos lähiöissä ei olla millään tavalla saatavilla, on aito riski sille, ettei eriarvoistumiskehitystä huomata tarpeeksi nopeasti ja ongelmat kehittyvät vaikeiksi.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta päättää merkitä tiedoksi esityksen ja käydyn keskustelun.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta päätti merkitä tiedoksi esityksen ja käydyn keskustelun.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana kehittäjä-sosiaalityöntekijä Elina Perkiötä.

Elina Perkiö esitteli lähiöiden nykytilannetta ja kehitystä hyvinvointialueen tehtävien näkökulmasta. Segregaatiolla tarkoitetaan alueellista eriytymistä, jossa samankaltaiset ihmiset asettuvat omille asunalueilleen, mikä voi johtaa eriarvoisuuden kasvuun. Tampereella segregaatiokehitys ei ole vielä merkittävä ongelma, mutta eroja alueiden välillä on ja kehityskulkuun tulee kiinnittää huomiota. Esityksessä käsiteltiin myös etsivän työn havaintoja eri alueilta sekä Pirkanmaan muiden kuntien erityisiä haasteita ja ilmiöitä. Lähipalveluiden roolia sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyssä korostettiin, ja valiokunta keskustelu lähipalveluiden kävijämäärien sekä ruoka-avustusten tarpeen kehityksestä. Lisäksi valiokunta keskusteli muuttokehityksestä Tampereen ja Pirkanmaan muiden kuntien osalta ja totesi, että asuntopolitiikalla on ollut vaikutusta tilanteeseen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).