Monipalveluvaliokunta, kokous 29.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistoiminta-alueella -sosiaalinen raportti

1510/2024

Valmistelija

  • Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi

Perustelut

Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella -sosiaalinen raportti on laadittu Sisä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden, paikallisten sosiaalialan osaamiskeskusten Pikassoksen ja SONet BOTNIAn sekä Tampereen kaupungin yhteistoiminnassa kevään ja syksyn 2024 aikana. Sisä-Suomeen kuuluvat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueet. Sosiaalinen raportti perustuu pääosin yli 200 vastauksen kyselyaineistoon, johon vastasivat hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien edustajat. Tausta-aineistoina käytettiin myös ammattilaisten tuottamia arvioita ajankohtaisten sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasraatilaisten näkemyksiä asunnottomuuteen liittyen.   

Asunnottomuus-raportin mukaan yhteiskuntapolitiikka on asuntopolitiikka, sillä poliittiset päätökset vaikuttavat tarjolla oleviin asumis- ja sosiaalipalveluihin. Tämän lisäksi asunnottomuuden taustalla on usein kasautuvia talous- ja velkaongelmia, mielenterveys- ja päihdehaasteita sekä erityisen haavoittuvina ryhminä tunnistetut vankiloista vapautuvat vangit ja asunnottomat naiset. Oikea-aikainen neuvonta ja ohjaus asumisasioissa, asunnon järjestäminen asunto ensin –periaatteen mukaisesti, sekä tarvittavien sosiaali- ja terveyspalveluiden ja taloudellisen tuen järjestäminen ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti aina halvempia kuin raskaat asumispalvelut ja osastohoito. 

Asunnottomuuden ehkäiseminen ja vähentäminen on yhteinen asia. Sosiaalityöllä hyvinvointialueilla on näissä asiakastilanteissa keskeinen rooli. Tarvitaan kuitenkin myös nykyistä vahvempaa yhteistyötä, yhteisvastuuta ja tekoja valtionhallinnon, hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistoimintana. Asunnottomuuden vähentämisen toimenpidesuositukset sosiaalisen raportin mukaan ovat: 

  1. Naiserityisyyden huomioiminen asunnottomuustyössä 
  2. Vapautuvien vankien kanssa tehtävän työn kehittäminen 
  3. Asumisneuvonnan laajentaminen 
  4. Vuosittainen asunnottomuuslaskenta asuntopoliittisten ratkaisujen tukena 
  5. Asunnottomuutta kokeneiden osallisuuden vahvistaminen 
     

Liitteenä Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella -sosiaalinen raportti. Oheismateriaalina esitysdiat.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  1. merkitä Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella -sosiaalisen ja raportin sekä käydyn keskustelun tiedoksi,
     
  2. antaa kommentit raportista ja sen toimenpidesuosituksista.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  1. merkitä Asunnottomuus ja asumisen ongelmat Sisä-Suomen yhteistyöalueella -sosiaalisen ja raportin sekä käydyn keskustelun tiedoksi,
     
  2. antaa kommentit raportista ja sen toimenpidesuosituksista seuraavassa kokouksessaan 5.3.2025.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana kehittäjä-sosiaalityöntekijä Elina Perkiötä.

Valiokunnan keskustelussa käsiteltiin asunnottomuuden syitä ja haasteita Pirkanmaalla. Keskustelussa tunnistettiin kohtuuhintaisten asuntojen puute ja alueelliset erot, kuten se, että vapaita asuntoja on Pirkanmaalla, mutta ei Tampereella, jonne väki keskittyy. Kohtaanto-ongelma vaikueuttaa tilannetta. Piiloasunnottomuuden todettiin jäävän usein huomaamatta. Valiokunta keskusteli yhteistyöstä kuntien kanssa ja keskustelua herätti se, miten tiedonsaantia ja yhteistyötä kuntien kanssa voitaisiin parantaa. Esityksessä osoitettiin asunnottomuuden aiheuttamat merkittävät lisäkustannukset palvelujärjestelmälle inhimillisten kustannusten ohella. Tampereen teknillisen yliopiston tekemissä tutkimuksissa yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa asunnottomuuden poistamisessa kävi ilmi myös toimenpiteiden taloudellinen kannattavuus. Valiokunnan keskustelussa todettiin lisäksi, että asunnottomuuden kierteestä on vaikea päästä eroon. Päihdehoidon saatavuutta ja hoitopolkuketjujen toimivuutta pidettiin tärkeänä. Keskustelussa pohdittiin myös asumistuen leikkauksien vaikutusta asunnottomuuteen.

Puheenjohtaja Markku Virkamäki esitti, että valiokunta antaa mahdolliset kommenttinsa seuraavassa kokouksessan 5.3.2025. Hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).