Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 4.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Tietohallinnon muutosohjelma 2.0

6521/2023

Valmistelija

  • Pasi Lehmus, TIETOHALLINTOJOHTAJA, pasi.lehmus@pirha.fi

Perustelut

Tausta

Tietohallinnon muutosohjelma käynnistettiin maaliskuussa 2023. Sen tavoitteena oli tukea keskeisellä tavalla Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelmaa.

Muutosohjelma oli ajoitettu vuosille 2023-2025. Ohjelma sisälsi kolme konkreettista osatavoitetta:

  • digiklinikan käynnistäminen
  • yhtenäisen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän käyttöönotto
  • yhtenäisen potilastietojärjestelmän käyttöönotto


Digiklinikka käynnistyi tavoiteaikataulun mukaisesti 2.5.2024, ja sen asiakasmäärä ja asiakastyytyväisyys ovat ylittäneet odotukset. Sosiaalihuollon uusi asiakastietojärjestelmä käyttöönotetaan vuoden 2025 aikana ja yhtenäinen potilastietojärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön 31.8.2026 mennessä.

Muutosohjelman painopisteet

Muutosohjelman jatkoa on valmisteltu yhteistyössä eri tehtäväalueiden edustajien kanssa. Valmisteluun ovat osallistuneet tietohallinnon lisäksi muun muassa Sote-palveluiden palvelulinjajohtajat sekä tietojohtaja. Ohjelmaa ehdotetaan jatkettavaksi vuosina 2025-2027. Uuden muutosohjelman painopisteet ovat

  • asukkaiden palveluiden uudistaminen digitalisaation tukemana
  • henkilöstön työskentelyedellytysten parantaminen ja sisäisten toimintatapojen uudistaminen
  • data-analytiikka, tietojohtaminen ja vaikuttavuus
  • automaation ja tekoälyn hyödyntäminen
  • järjestelmäkentän uudistaminen ja konsolidointi
  • turvallisuus ja varautuminen
  • ICT-infra ja älyteknologia toimitiloissa
  • toimeenpanokyvyn varmistaminen resurssit ja muut reunaehdot huomioiden

 

Alkuperäisessä muutosohjelmassa pääpaino on ollut erityisesti välttämättömien toimien toteuttamisessa hyvinvointialueelle siirryttäessä. Uuden ohjelman myötä painopiste siirtyy hyötyjen ulosmittaamiseen hyvinvointialueella.

Muutosohjelman rahoitus

Muutosohjelman rahoitus perustuu hyväksyttyyn investointisuunnitelmaan (aluehallitus 29.4.2024 ja 11.11.2024, aluevaltuusto 13.5.2024 ja 25.11.2024). Investointisuunnitelmassa todetaan: ”Tietohallintoon tehtävät hankinnat toteutetaan pääsääntöisesti siten, että Istekki toimii hankintayksikkönä ja veloittaa kertaluonteiset kustannukset palvelumaksuina jaksotettuina enintään 60 kuukauden ajalle. Koska ICT-hankintojen kokonaisarvo on korkea, niin käyttömenobudjetoinnissa on varauduttava jaksotettavien kustannusten aiheuttamaan kulunousuun seuraavina vuosina”.

Investointiohjelman rahoitustarve on investointiohjelman mukaisesti vuosina 2025-2027 yhteensä 66,1 miljoonaa euroa.

Kustannuskasvua pyritään hillitsemään sekä tietohallinnon että palvelutoiminnan toimenpiteillä. Tietohallinnon keinoja ovat hyvin valmistellut kilpailutukset, yhtenäisen järjestelmän hallinnan keveys, vanhojen järjestelmien alasajot ja lisenssien optimointi. Palvelutoimintaa pyritään puolestaan tehostamaan muun muassa digipalveluilla, puheentunnistuksella, tekoälyllä ja automaatiolla sekä mahdollistamalla kotona asuminen teknologian tukemana (lykätään siirtymää raskaampien palveluiden piiriin ja hillitään kasvavaa kotihoidon henkilöstötarvetta).

Liitteenä tietohallinnon muutosohjelma. 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päättää

  1. merkitä esityksen ja käydyn keskustelun tiedoksi, ja
  2. antaa mahdolliset kommenttinsa koskien tietohallinnon muutosohjelmaa 2.0.

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päätti merkitä esityksen ja käydyn keskustelun koskien tietohallinnon muutosohjelmaa 2.0 tiedoksi. 

Kokouskäsittely

Tietohallintojohtaja Pasi Lehmus esitteli valiokunnalle tietohallinnon muutosohjelmaa 2.0 ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. Valiokuntalaiset esittivät kiitoksensa hyvästä esityksestä ja kysyivät tarkentavia kysymyksiä aiheeseen liittyen. 

Keskustelua ja kysymyksiä herätti muun muassa pienten paikallisten toimijoiden mukana olo kilpailutuksissa, tekoälyn käytön hyödyntäminen ja isojen kokonaisuuksien hallinta sekä näiden riskit, Saga -asiakastietojärjestelmän käyttöönotto, eri järjestelmien kokonaismäärä sekä asiakaskokemuksen näkökulman ja henkilökunnan tietotaidon hyödyntäminen. Valiokuntalaiset saivat kysymyksiinsä vastaukset asiantuntijalta kokouksessa eikä laatinut asiasta enää erillisiä kommentteja.

Merkittiin, että valiokunnan jäsenistä Julia Sangervo saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 16:27 ja Jani Kivelä klo 16:29. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).