§ 21/2022 Eräiden johtavien viranhaltijoiden virantäyttöä koskevien tietojen luovuttaminen tutkimuskäyttöön

Lataa 

313/2022

Päätöspäivämäärä

3.11.2022

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujohtaja

Päätöksen perustelut

Julkisuuslaki § 14 ja 28

Esitys

Tutkija Seija Pikkarainen on pyytänyt Pirkanmaan hyvinvointialueelta talousjohtajan, strategiajohtajan, hallintojohtajan ja henkilöstöjohtajan virantäyttöön liittyviä asiakirjoja. Ne on toimitettu hänelle siltä osin kuin ne ovat julkisia. Hän on myöhemmin pyytänyt julkisuuslain 28 §:n perusteella asiakirjoja myös siltä osin kuin ne ovat salassapidettäviä.

Julkisuuslain 28 §:sä säädetään viranomaisen luvasta salassa pidettävän asiakirjan saamiseen. Viranomainen voi, jollei lailla toisin säädetä, antaa yksittäistapauksessa luvan tietojen saamiseen salassa pidettävästä asiakirjastaan tieteellistä tutkimusta, tilastointia taikka viranomaisen suunnittelu- tai selvitystyötä varten, jos on ilmeistä, ettei tiedon antaminen loukkaa niitä etuja, joiden suojaksi salassapitovelvollisuus on säädetty. Lupaa harkittaessa on huolehdittava siitä, että tieteellisen tutkimuksen vapaus turvataan.

Pikkarainen on täyttänyt lupahakemuksen, jota hän on tietosuoja- ja tietoturvaryhmän pyynnöstä täydentänyt. Pikkarainen on toimittanut hyvinvointialueelle lisäksi tutkimussuunnitelman sekä tietosuojavaltuutetun ilmoituksen rekisteri-ilmoituksen vastaanottamisesta.

Julkisuuslain 14 §:n mukaan viranomaisen asiakirjan antamisesta päättää se viranomainen, jonka hallussa asiakirja on. Tiedon asiakirjan sisällöstä antaa se viranomaisen henkilöstöön kuuluva, jolle viranomainen on tämän tehtävän määrännyt tai jolle se hänen asemansa ja tehtäviensä vuoksi muuten kuuluu. Rekisterivastuisiin perustuen henkilöstöä koskevien tietojen luovutuksista päättää henkilöstöjohtaja, mutta tietopyynnön koskiessa osaltaan myös henkilöstöjohtajan valintaprosessin asiakirjoja, tietojen luovutuksesta päättää tässä tapauksessa konsernipalvelujohtaja.

Päätös

Päätän saadun selvityksen perusteella, että Pirkanmaan hyvinvointialue luovuttaa Seija Pikkaraiselle pyyntönsä mukaisesti edellä mainittuja johtavien viranhaltijoiden virantäyttöjä koskevat asiakirjat tieteellistä tutkimusta varten.

Tietojen saajan tulee käsitellä tietoja voimassa olevaa lainsäädäntöä, tutkimussuunnitelmaa ja hakemuksessaan ilmoitettuja menettelytapoja noudattaen.

Allekirjoitus

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue