Esitys
Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti uutena työnantajana palvelutuotantonsa 1.1.2023. Hyvinvointialue muodostui 23 työnantajan liikkeen luovutuksesta ja hyvinvointialueen henkilöstömäärä on n. 20 000. Henkilöstö siirtyi hyvinvointialueelle suurelta osin entisissä tehtävissään ja työyksiköissään.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä edelleen vielä hyvin pirstaleinen palvelujärjestelmä. Yhdistyvien organisaatioiden henkilöstö siirrettiin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja tämän jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueella on toteutettu jo lukuisa joukko muutoksia ja toimintojen yhteensovittamisia aiemmin käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen.
Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on ollut ja on varmistaa yhdenvertaiset palvelut ja parantaa niiden saatavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu yleiskatteelliseen laskennalliseen valtion rahoitukseen sekä maksu- ja myyntituloihin.
Henkilöstön sijoittumista, määrää, työtehtäviä, organisaatiota ja sen rakennetta on tarkasteltu Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluverkkouudistuksen edetessä. Tarkastelua on tehty kaikilla tehtäväalueilla ja palvelulinjoilla. Työnantajan toimintojen ja organisaation uudelleenorganisointia on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen.
Nyt aloitettavien yhteistoimintaneuvottelujen kohteena on Lasten, nuorten ja perheiden-palvelulinjalla lasten ja nuorten poliklinikan henkilöstö, yhteensä 3 henkilöä. Työnantaja suunnittelee, että poliklinikan toiminta päättyisi kokonaan Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalla. Jos työnantajan suunnitelma päätetään toteuttaa, työt päättyisivät kahdella erikoislääkärillä ja yhdellä terveydenhoitajalla. Poliklinikan muiden työntekijöiden palvelussuhteet ovat päättymässä muista syistä.
Työnantajan suunnitelmien taustalla ovat taloudelliset, tuotannolliset ja toimintojen uudelleenorganisointiin liittyvät syyt.
Suunnitelluilla muutoksilla tuetaan sitä säästötavoitetta, mikä on asetettu aiemmin Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuosille 2025–2026 vuoden 2024 alijäämän kattamiseksi. Talousarvio oli 70 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2024.
Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Suunnitelmat on lain hengen mukaisesti suunniteltava vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.
Edellä esitetyillä perusteilla esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialue työnantajana aloittaa kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminnasta annetun lain (449/2007) 4 §:n ja 7 §:n mukaiset Lasten, nuorten ja perheiden -palvelulinjan yllä mainittuun yksikköön kohdistuvat yhteistoimintaneuvottelut. Työnantajan tulee nimetä yhteistoimintaneuvotteluihin työnantajan edustajat.