§ 22/2025 Yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistäminen tuotannollisista ja taloudellisista syistä, Strategisen ohjauksen tehtäväalueella

Lataa 

4303/2025

Päätöspäivämäärä

19.2.2025

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 16 a§.

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 449/2007: 5 § ja 7 §.

Esitys

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti uutena työnantajana palvelutuotantonsa 1.1.2023. Hyvinvointialue muodostui 23 työnantajan liikkeen luovutuksesta ja hyvinvointialueen henkilöstömäärä on n. 20 000. Henkilöstö siirtyi hyvinvointialueelle suurelta osin entisissä tehtävissään ja työyksiköissään.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä edelleen vielä hyvin pirstaleinen palvelujärjestelmä. Yhdistyvien organisaatioiden henkilöstö siirrettiin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja tämän jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueella on toteutettu jo lukuisa joukko muutoksia ja toimintojen yhteensovittamisia aiemmin käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen.

Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on ollut ja on varmistaa yhdenvertaiset palvelut ja parantaa niiden saatavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu yleiskatteelliseen laskennalliseen valtion rahoitukseen sekä maksu- ja myyntituloihin.

Henkilöstön sijoittumista, määrää, työtehtäviä, organisaatiota ja sen rakennetta on tarkasteltu Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluverkkouudistuksen edetessä. Tarkastelua on tehty kaikilla tehtäväalueilla ja palvelulinjoilla. Työnantajan toimintojen ja organisaation uudelleenorganisointia on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen.

Nyt aloitettavien yhteistoimintaneuvottelujen kohteena on Strategisen ohjauksen TKIO toimialueen DIPP-tutkimushankekokonaisuuden piirissä työskentelevä henkilöstö. Työnantaja suunnittelee DIPP-tutkimushankkeen lopettamista. Jos työnantajan suunnitelma päätetään toteuttaa, työt päättyisivät kahdella sairaanhoitajalla, kahdella laboratoriohoitajalla ja toimistosihteerillä. Muiden hankkeen piirissä työskentelevien työntekijöiden palvelussuhteet olisivat päättymässä muista syistä.

Työnantajan suunnitelmien taustalla ovat taloudelliset, tuotannolliset ja toimintojen uudelleenorganisointiin liittyvät syyt.

Suunnitelluilla muutoksilla tuetaan sitä säästötavoitetta, mikä on asetettu aiemmin Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuosille 2025–2026 vuoden 2024 alijäämän kattamiseksi. Talousarvio oli 70 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2024.

Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Suunnitelmat on lain hengen mukaisesti suunniteltava vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.

Edellä esitetyillä perusteilla esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialue työnantajana aloittaa kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminnasta annetun lain (449/2007) 4 §:n ja 7 §:n mukaiset Strategisen ohjauksen tehtäväalueen yllä mainittuun hankkeen henkilöstöön kohdistuvat yhteistoimintaneuvottelut. Työnantajan tulee nimetä yhteistoimintaneuvotteluihin työnantajan edustajat.

Päätös

  • Päätän käynnistää Pirkanmaan hyvinvointialueella startegisen ohjauksen DIPP-tutkimushankekokonaisuuden henkilöstöä koskevat koskevat kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminnasta annetun lain 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa henkilöstön palvelussuhteiden päättymisiin. Toimenpiteiden kohteena oleville henkilöille tulee mahdollisuuksien mukaan tarjota muuta työtä mahdollisen irtisanomisen vaihtoehtona. Mahdollisia on myös muut palvelussuhteisiin tehtävät muutokset. Edellä mainittua henkilöstöä koskevat toiminnan uudelleenjärjestelyt voivat vaikuttaa osaltaan myös tukipalveluhenkilöstön toimintaan ja määrään. Nämä irtisanomisperusteiset toimenpiteet voivat kohdistua organisaatiojärjestelyjen ja muiden muutosten kautta Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstön osalta yhteensä arviolta viiteen henkilöön.
  • Päätän myös valtuuttaa HR-johtajan antamaan kirjallisen neuvotteluesityksen yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi.
  • Lisäksi päätän nimetä työnantajan edustajat yhteistoimintaneuvotteluihin seuraavasti:
    • pääneuvottelija HR-johtaja Aija Tuimala
    • Strategisen ohjauksen TKIO-toimialueen palvelujohtaja Katja Luojus  ja edellä mainitun ollessa estyneenä hänen varahenkilönsä
    • asiantuntijoina palvelussuhdepäällikkö Elina Ojala ja henkilöstöpäällikkö Jutta Heikkilä
    • lisäksi tarvittaessa voidaan neuvotteluihin kutsua muita työnantajaedustajia asiantuntijoiksi

Allekirjoitus

Juhani Sand, vs. hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue