Esitys
Valmistelijan yhteystiedot
Vastaava hoitotyön johtaja Kaija Leino, puh. 040 731 2377, etunimi.sukunimi@pirha.fi
Sosionomien lääkehoidon osaaminen tulee varmistaa lääkehoitokoulutuksella. STM:n turvallisen lääkehoito-oppaan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä työskentelevä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö, jonka tutkintoon ei ole sisältynyt vähintään lähihoitajan osaamisvaatimuksia vastaavia lääkehoidon opintoja, ei osallistu lääkehoidon toteuttamiseen ennen kuin on suorittanut tarvittavan koulutuksen. Tarvittavan koulutuksen sisältö on arvioitava työtehtävissä tarvittavan osaamisen ja toimintayksikössä toteuttavan lääkehoidon vaatimusten mukaan. Tarvittava lääkehoidon koulutuksen tuottama osaaminen voi työnantajan tekemän arvion mukaan vastata esimerkiksi lähihoitajaopintojen sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan tuottamaa osaamista.
Sosionomien lääkehoitokoulutuksesta tehtiin tarjousvertailu Sasky koulutuskuntayhtymän, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) ja Tampereen ammattikorkeakoulu Oy:n (TAMK) koulutusten välillä. Sosionomien koulutusta suunnittelemaan perustetun moniammatillisen työryhmän mukaan TAKK:n koulutus laajemman lääkehoidon koulutuksen osalta vastaa parhaiten uusia lähihoitajan lääkehoidon osaamisvaatimuksia. Käytössä on myös uudistettu verkkomateriaali, joka tukee oppimista ja mahdollistaa yksilöllisen oppimistarpeen huomioimisen ja opitun vahvistamisen.
Sosionomien lääkehoidon koulutukseen sisältyy oikeudet jakaa ja antaa PKV-lääkkeitä (pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet) ja huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä luonnollista tietä sekä valmiudet lihaksensisäisiin ja ihonalaisiin lääkeaineinjektioihin. Koulutustarve koskee 115 sosionomia lasten, -nuorten ja perheiden palvelulinjalta, avopalveluiden palvelulinjalta sekä ikäihmisten- ja vammaisten palvelulinjalta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen sosionomien koulutusta suunnittelemaan perustetun moniammatillinen työryhmä lähetti sähköpostitse sosionomien lääkehoidon koulutuksesta tarjouspyynnön neljälle koulutusorganisaatiolle: Tarjouspyyntö jätettiin 28.6.2024 TAMK:lle ja 30.8.2024 Sasky:lle, TAKK:lle ja Tredu:lle.
Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, ”hankintalaki”) 25 §:n 1 mom. säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan hyvinvointialueen hankintaohjetta.
Hankinnan kohteena oli tarjouspyynnössä tarkemmin kuvatulla tavalla:
1. Suppeampi lääkehoidon koulutus
- Koulutuksen sisältö: Peruslääkehoidon perusteet, valmiiksi annosteltujen suun kautta annettavien lääkkeiden jaon käytännöt, lääketurvallisuus, ja lääkkeiden vaikutusmekanismit.
2. Laajennettu lääkehoidon koulutus
- Koulutuksen sisältö: Vähintään lähihoitajan osaamisvaatimuksia vastaava määrä lääkehoidon opintoja.
3. Sisällöltään koulutusten pitäisi olla rakennettu geneerisesti niin, että ne palvelisivat eri vastuualueiden tarpeita mahdollisimman hyvin.
Sopimuskausi on 1.4.- 31.12.2025.
Saadut tarjoukset
Tarjouksen jättivät määräaikaan 10.9.2024 mennessä seuraavat (3) tarjoajaa: Sasky koulutuskuntayhtymä (y-tunnus 0204964-1), Tampereen aikuiskoulutuskeskus, TAKK (y-tunnus 0155651-0), Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, TAMK (y-tunnus 1015428-1).
Tarjoukset vastasivat tarjouspyyntöä.
Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen
Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset.
Valitulta tarjoajalta on tarkistettu soveltuvuusvaatimusten täyttyminen.
Tarjousten vertailu ja sopimuskumppanin valinta
Valintaperusteena oli koulutusten hinta-laatusuhteen vertailu. Tarjousten laadullisten seikkojen lisäksi vertailussa on käytetty koulutuksen hintaa/henkilö. Laajemman lääkehoidon koulutuksen osalta TAKK vastaa parhaiten uusia lähihoitajien lääkehoidon osaamisvaatimuksia. TAKK:n käytössä on myös uudistettu verkkomateriaali, joka tukee oppimista ja mahdollistaa yksilöllisen oppimistarpeen huomioimisen ja opitun vahvistamisen.
Saskyn tarjous (hinta/hlö) oli edullisin. Laajan koulutuksen ajallinen laajuus vie kuitenkin enemmän työaikaa, mikä hankaloittaa mm. osastotyössä työskentelevien koulutuksen järjestämistä sijaisjärjestelyn vuoksi.
TAMK:n tarjous oli kustannuksiltaan korkein (hinta/hlö), sisältö oli vertailukelpoinen muiden kanssa.
Tarjousvertailu on kuvattu hankintapäätöksen liitteellä koulutusten tarjousvertailu.
Tarjousvertailun perusteella Tampereen aikuiskoulutuskeskusta (TAKK) esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Hankintaa valmistellut työryhmä
Vastuualuejohtaja Hanna Harju-Virtanen, palvelupäällikkö Terhi Leskinen, palveluvastaava Niina Immonen, hoitotyön päällikkö Anne Vaskimäki, lääkitysturvallisuuskoordinaattori Kaisa Mäkinen, ylilääkäri Tuire Sannisto, lääkitysturvallisuuskoordinaattori Terhi Toivo, lääkitysturvallisuuskoordinaattori Marjo Volotinen-Maja, sairaanhoitaja Satu Koskela.
Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään sähköisessä arkistossa.
Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen kirjaamo@pirha.fi.
Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö
Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelut, ikäihmisten ja vammaisten palvelut sekä avopapalvelujen mielenterveyspalvelut. Sopimuksen vastuuhenkilö on vastaava hoitotyön johtaja Kaija Leino. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin tehtävänhoitajalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Oikeus tilauksen tekemiseen määräytyy hallinto- ja toimintasääntöjen sekä hankinta- ja sopimushallintaohjeiden mukaisesti.