Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 26.3.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 13 Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 2024, vuosiraportti

1858/2023

Valmistelija

  • Mari Lahtinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, mari.lahtinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma vuosille 2023–2026 hyväksyttiin toimeenpantavaksi Pirkanmaan aluevaltuustossa 12.2.2024. Suunnitelmakokonaisuuteen kuuluvat samalle aikajänteelle laaditut ehkäisevän päihdetyön suunnitelma, ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, neuvolasuunnitelma ja opiskeluhuoltosuunnitelma. Näillä kuudella alueellisella hyvinvointisuunnitelmalla sekä niihin rinnastettavalla väkivallan ehkäisyn toimenpidesuunnitelmalla vuosille 2024–2026 on yhteiset painopisteet ja tavoitteet, joiden toteutumista tässä vuosiraportissa seurataan. Raportissa kerrotaan myös kulttuuri­hyvinvoinnin toimenpiteistä vuonna 2024, jota osaltaan ohjaa Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on lakisääteisesti hyvinvointialueen ja kuntien yhteinen tehtävä (612/2021 6 § ja 7 §) ja siten jatkuvan yhteiskehittämisen kohteena. Järjestöjen rooli sekä kuntien että hyvinvointialueen hyte-työn kumppanina on merkittävä. Raportissa on kerrottu yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa vuoden 2024 aikana.

Hyte-työn sisäinen organisointi ja johtaminen talouden tasapainottamista toteuttavassa Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) organisaatiossa on edelleen osin rakentumassa. Vuonna 2024 jatkunut maailmantilanteen epävakaus ja Suomen hallitusohjelman leikkausten vaikutukset ovat aiheuttaneet jaettua huolta hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Vuoden 2024 hyte-neuvotteluissa teemana oli lasten ja nuorten hyvinvointi. Neuvotteluissa todettiinkin kasvanut tarve vanhemmuuden tuelle.

Raportti kokoaa toimenpiteitä, joilla tuetaan ammattilaisten osaamista ja joiden avulla voidaan ottaa puheeksi vaikeitakin asioita sensitiivisesti. Kun lihavuudesta, rahapelaamisesta, väkivallasta tai päihteiden käytöstä pystytään keskustelemaan, voidaan poistaa aiheita leimaavia stigmoja ja päästä ratkaisujen äärelle. Raportissa esitellään myös kehitettyjä palveluja ja muuta tukea, joiden avulla eri elämäntilanteissa olevilla henkilöillä on mahdollisuus edistää omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi raportissa todetaan hyvinvointisuunnitelmien päivittämisestä, jonka avulla halutaan entistä paremmin toteuttaa yhteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävää Pirkanmaalla. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 2024 vuosiraportti on liitteenä. 

Päätösehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää 

  1. merkitä esityksen tiedoksi, ja
  2. antaa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 2024 vuosiraportista mahdolliset kommenttinsa.