Aluevaltuusto, kokous 10.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelma 2025-2029

30365/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Jari Mäkäläinen, PROJEKTISUUNNITTELIJA, jari.makalainen@pirha.fi
Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuusto hyväksyi 28.10.2024 Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tuloksena aluevaltuuston päätösvaltaa ja valiokuntarakennetta koskevat hallintosääntömuutokset. 31.5.2025 voimaan tulevien hallintosääntökirjausten mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella aluevaltuuston alaisuudessa toimii jatkossa kolme valiokuntaa. Niiden tehtävänä on osallistua aluevaltuuston strategisten päätösasioiden valmisteluun.

Valiokuntaohjelma on uusi aluevaltuuston päätösvaltaan kuuluva asiakirja, joka sisältää kuvaukset Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntamallista sekä valiokuntien tehtäväalueista, jäsenistöstä, toiminnan periaatteista, valiokuntatyön tuesta ja valiokuntien toiminnan arvioinnista. Liitteenä olevan valiokuntaohjelman mukaan valtuustokaudella 2025–2029 valiokuntarakenteen muodostavat kolme valiokuntaa, jotka ovat:

  • lasten, nuorten, perheiden ja työikäisten valiokunta
  • ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden valiokunta
  • tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunta.


Jokaiselle valiokunnalle on valiokuntaohjelmassa määritelty omat tehtäväalueensa. Osa aluevaltuuston päätösvaltaan kuuluvista strategisista päätösasioista voidaan käsitellä kaikissa valiokunnissa. Valiokunnat voivat määräenemmistön päätöksellä käsitellä ennakollisesti myös muita ajankohtaisia ja tärkeitä asioita. Ne tuottavat käsittelemistään asioista kannanoton, joka liitetään päätöksentekoon menevän asian valmisteluaineistoon. Aluehallituksen esittelijä tekee asiassa päätösehdotuksen aluehallitukselle. Valiokunnan kannanotto ei juridisesti sido virkavalmistelua, esittelijöitä tai aluehallitusta. Päätösasioiden esittelyteksteissä tulee  tuoda ilmi valiokunnan kanta asiaan. Aluehallitus tekee asiassa päätösehdotuksen aluevaltuustolle.  

Puheenjohtajista koostuva kollegio ohjaa valiokuntien työskentelyä kokonaisuutena. Toimintakäytännöt kuten asioiden käsittelyprosessit sekä kokous- ja työskentelytavat, kuvataan tarkemmin valiokuntien käsikirjassa, jonka kollegio käsittelee ja hyväksyy. 

Liitteenä valiokuntaohjelma asiakirja.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelman vuosille 2025–2029,
      
  2. että valiokuntaohjelma tulee voimaan 31.5.2025,
     
  3. kumota voimassa olevan valiokuntien työjärjestyksen 31.5.2025 lukien. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 27.1.2025 § 29. Liitteenä valiokuntaohjelma asiakirja.

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelman vuosille 2025–2029,
      
  2. että valiokuntaohjelma tulee voimaan 31.5.2025,
     
  3. kumota voimassa olevan valiokuntien työjärjestyksen 31.5.2025 lukien. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti palauttaa asian valmisteluun. 

Kokouskäsittely

Markku Virkamäen muutosehdotus: 
Ensimmäisen sivun, ensimmäisen kappaleen loppuun toiseksi viimeiseksi lauseeksi lisätään virkkeet: Hyvinvointialuelain 29 §: mukaan hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Valiokuntien tulee ottaa oman tehtäväalueensa mukaisesti huomioon tämän lainkohdan soveltaminen sille kuuluvia asioita käsiteltäessä.

Sivu 6, toinen kappale, toinen virke, lisäysehdotus: Valiokuntien on huolehdittava yhteen sovitettuja palveluja laaja-alaisesti tarvitsevien asiakasryhmien ja asiakkaiden tunnistamisesta, sosiaali- ja terveydenhuollon yhteensovittamisesta ja palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien määrittelemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta hyvinvointialueen muiden palvelujen kanssa sekä asiakasta koskevan tiedon hyödyntämisestä eri tuottajien välillä (Sotejärjestämislaki 10§) omia tehtäväalueen asioita käsitellessään. Samalla sivulla puhutaan perustasosta ja erityistasosta. Ehdotus:, Tähän kohtaan kirjataan erikseen Sosiaalityö ja sen merkitys valiokuntien käsitellessä tehtäväalueensa mukaisia asioita.

Sivu 7: Asiat tulevat käsittelyyn pääsääntöisesti virkavalmistelun kautta. Lisäysehdotus: …tai puheenjohtajiston myötävaikutuksella.

Strategisen ohjauksen järjestäminen Sivu 11: Viimeinen kappale, ehdotus: Valiokunnat arvioivat ja valmistelevat aluevaltuustolle oman tehtäväalueensa osalta hyvinvointialueen järjestämisvastuun toteutumista. Viimeinen kappale ja sen virke, ehdotus ”tai esimerkiksi valiokunnan valmistelemaa mietintöä” otetaan pois. Mietintöhän tulee aina esiteltäväksi aluevaltuustolle.

Kannatus: Roope Lehto ja Lauri Lyly.

Hanna Holman muutosehdotus: 
3.2 Valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten yhteistyö Korjattu teksti: Valiokunnissa nuorisovaltuustolla on edustaja puhe- ja läsnäolo-oikeudella, jonka lisäksi valiokunnat voivat halutessaan pyytää muiden vaikuttamistoimielinten, kuten vanhus- ja vammaisneuvoston jäseniä kokouksiinsa asioissa, jotka koskettavat yhtä tai useampaa vaikuttamistoimielintä. Päätöksen muiden vaikuttamistoimielinten edustajien kutsumisesta kokoukseen tekee valiokunnan puheenjohtajisto.

Korvattava teksti: Valiokunnat voivat myös pyytää vaikuttamistoimielinten jäseniä kokouksiinsa asioissa, jotka koskettavat yhtä tai useampaa vaikuttamistoimielintä. Päätöksen vaikuttamistoimielinten edustajien kutsumisesta kokoukseen tekee valiokunnan puheenjohtajisto.

Kannatus: Klaus Myllymäki ja Olga Haapa-aho

Aluevaltuusto piti neuvottelutauon klo 19.49 - 20.00. 

Leena Kostiainen palautuesitys: asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Kannatus: Lassi Kaleva, Joni Kumlander ja Hanna Holma.

Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko kannatettu esitys asian palauttamisesta valmisteluun hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin. 

Asian käsittely keskeytettiin. Hanna Holma peruutti muutosehdotuksensa. 

Asian  käsittelyn aikana 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti johti puhetta osan aikaa neuvottelutaukoon saakka. 

Muutos aluevaltuuston kokoonpanossa asian neuvottelutauon aikana: Jessika Villgren poistui kokouksesta. Valtuuston vahvuus 78 valtuutettua.

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).