Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 26.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Lähisuhdeväkivallan ilmentyminen ja työskentelyn kehittäminen Pirkanmaan hyvinvointialueella –sosiaalinen raportti 2025

1510/2024

Valmistelija

  • Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi

Perustelut

Sosiaalisessa raportissa jäsennettiin lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen, riskinarvioon ja hallintaan, eli palvelujen järjestämiseen, liittyviä kysymyksiä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Sosiaalisen raportin toteutukseen osallistui laaja joukko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia hyvinvointialueen eri yksiköistä sekä Tampereen Kaukajärven ja Hämeenkadun turvakotien henkilöstöä. Aineistoina käytettiin muun muassa osaamiseen ja koulutustarpeisiin liittyviä henkilöstölle suunnattuja kyselyitä, rakenteellisen sosiaalityön tiimien tiedonkeruuta väkivaltailmiöihin liittyen sekä Lanupe-linjalla järjestettyjen reflektiotyöpajojen materiaaleja. 

Raporttiin koottiin toimenpide-ehdotuksia lähisuhdeväkivallan työskentelyn kehittämiseksi Pirkanmaalla. Toimenpide-ehdotuksia tehtiin osaamisen vahvistamiseksi, organisaation monialaisen työn ja palveluintegraation vahvistamiseksi sekä johtamisen osalta erityisen vaativien tilanteiden tukirakenteiden luomiseksi. Toimenpide-ehdotukset ovat hyvin konkreettisia ja pohjautuvat aineistoista ja ohjaavista asiakirjoista nouseviin tavoitteisiin. Sosiaalisen raportin johtopäätöksissä nostettiin Pirkanmaan hyvinvointialueen väkivaltatyölle viisi tavoitetta:  1) Väkivaltatyöskentelyn suodatin- ja kartoituslomakkeen laaja käyttö; 2) MARAKin kehittäminen ja implementointi; 3) Ammattilaisten osaamisen ja näyttöön perustuvan menetelmäosaamisen vahvistaminen Pirkanmaan hyvinvointialueen peruspalveluissa; 4) Ammattilaisten tuki- ja konsultaatiorakenteen kehittäminen ja implementointi väkivaltakysymyksissä sekä 5) Monialaisen palvelutarpeen arvioinnin ja asiakassuunnitelmien kehittäminen. 

Linkki raporttiin: lahisuhdevakivallan-ilmentyminen-sosiaalinen-raportti-2025

Asiaa kokouksessa esittelevät kehittäjä-sosiaalityöntekijä Elina Perkiö ja suunnittelija Sari Rusanen. Lähisuhdeväkivallan ilmentyminen -sosiaalinen raportti 2025 sekä esitysmateriaali on liitteenä. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää merkitä tiedoksi lähisuhdeväkivallan ilmentyminen -sosiaalinen raportti 2025 esityksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina suunnittelija Sari Rusasta sekä kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiötä, jotka poistuivat kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. He vastasivat valiokuntalaisten esiin nostamiin kysymyksiin koskien muun muassa resurssien riittävyyttä ja ESR-rahoitusta. Valiokunta esitti kiitokset tehdystä työstä ja esityksestä.  

Valiokunnan jäsen Anne-Mari Jussila saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 16.43. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).