Aluehallitus, kokous 14.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Selvitys vaihtoehtoisista toimintamuodoista ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen

30047/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
Milja Koljonen, PALVELUJOHT, ENNALTAEHK.PALV, milja.koljonen@pirha.fi
Johanna Sola, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, johanna.sola@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella IKI2035 on suunnitelma siitä, miten ikäihmisten palveluja kehitetään seuraavina vuosina. Suunnitelman mukaisesti ikäihmisten päivätoimintaa vähennetään ja muutetaan näyttöön perustuvaksi vuorovaikutteiseksi etäpäivätoiminnaksi vuoden 2025 aikana.

Samalla Pirkanmaan hyvinvointialueella etsitään vaihtoehtoisia keinoja ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi ja yksinäisyyden lievittämiseksi. Tukea pyritään säästöjen saamiseksi toteuttamaan kustannustehokkaampina lähipalveluina sekä ikäihmisten tarpeita palvelevina, näyttöön pohjautuvina etäpalveluina yhdessä kuntien ja järjestöjen sekä seurakuntien kanssa aktiivisesti keskustellen. Lisäksi vahvistetaan Lähitorien matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä erilaista hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Toimintamalleja kehitetään osana sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain mukaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja ja sosiaalipalvelulain mukaisia osallisuuden ja sosiaalisen kanssa käymisen tuen palveluja

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola asettanut päätöksellään (24.11.2024) laaja-alaisen työryhmän korvaavan ryhmätoiminnan toteutusvaihtoehtojen selvittämiseksi järjestö- ja kuntakentän kanssa on. Tavoitteena on edelleen vastata ikääntyneiden toimintakyvyn tukemisen ja osallisuuden tarpeisiin sekä torjua yksinäisyyttä.

Työryhmän tavoitteena on selvittää:

  1. Palvelun tarve
  2. Eri toimijoiden mahdollisuudet palvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen
  3. Palvelun toteutusvaihtoehdot ja käytettävissä olevat resurssit.

 

Vanhusneuvostolle pidettiin keskustelutilaisuus 28.1.2025. Työryhmästä tilaisuudessa olivat integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho, suunnittelupäällikkö Johanna Sola ja palvelujohtaja Milja Koljonen. Heidän kanssaan päätettiin jatkaa asian käsittelyä vanhusneuvoston kokouksessa 18.2.2024.

Vanhusneuvoston jäsenet ovat antaneet kommentteja aiheesta ja valmistelutyöryhmä on valmistellut lausuntoehdotuksen. Lausuntoesitys oheismateriaalina.

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  1. merkitä tiedoksi käydyn keskustelun
  2. antaa lausunnon ja vanhusneuvoston kommentit työryhmälle.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti

  1. merkitä tiedoksi käydyn keskustelun,
  2. antaa työryhmälle liitteenä olevan lausunnon, jonka oheen liitetään Kangasalan ja Sastamalan vanhusneuvostojen kannanotot, ja
  3. toimittaa lausunnon tiedoksi myös ikäihmisten palvelulinjalle. 

Kokouskäsittely

Integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho esitteli neuvostolle selvitystä vaihtoehtoisista toimintamuodoista ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Keskustelemassa ja vastaamassa kysymyksiin oli mukana integraatiojohtajan lisäksi myös palvelujohtaja Milja Koljonen sekä etäyhteyksin suunnittelupäällikkö Johanna Sola. Esitysmateriaali lisätään pöytäkirjan liitteeksi. 

Neuvosto kävi aiheesta kokouksessa vilkasta keskustelua. Lausuntoluonnokseen tehtiin kokouksessa pieniä muutoksia ja stilisointeja, jotka hyväksyttiin kokouksessa yksimielisesti. Lausunnon oheen sovittiin liitettävän Kangasalan sekä Sastamalan toimittaman kannanotot, jotka lisätään myös pöytäkirjan liitteeksi. Lausunto päätettiin lähetettävän otteena eteenpäin työryhmän lisäksi myös ikäihmisten palvelulinjalle. 

Merkittiin, että tätä asiakohtaa käsiteltiin sekä asiakohdan 19 että myös asiakohdan 23 jälkeen. 

Valmistelija

Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluja kehitetään seuraavina vuosina IKI2035 suunnitelmaan pohjautuen. Suunnitelman mukaisesti ikäihmisten päivätoimintaa vähennetään ja muutetaan näyttöön perustuvaksi vuorovaikutteiseksi etäpäivätoiminnaksi vuoden 2025 aikana.

Samalla Pirkanmaan hyvinvointialueella etsitään vaihtoehtoisia keinoja ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi ja yksinäisyyden lievittämiseksi. Tukea pyritään säästöjen saamiseksi toteuttamaan kustannustehokkaampina lähipalveluina sekä ikäihmisten tarpeita palvelevina, näyttöön pohjautuvina etäpalveluina yhdessä kuntien ja järjestöjen sekä seurakuntien kanssa aktiivisesti keskustellen. Lisäksi vahvistetaan Lähitorien matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä erilaista hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Toimintamalleja kehitetään osana sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain mukaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja ja sosiaalipalvelulain mukaisia osallisuuden ja sosiaalisen kanssa käymisen tuen palveluja.

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola asettanut päätöksellään (24.11.2024) laaja-alaisen työryhmän korvaavan ryhmätoiminnan toteutusvaihtoehtojen selvittämiseksi järjestö- ja kuntakentän kanssa on. Tavoitteena on edelleen vastata ikääntyneiden toimintakyvyn tukemisen ja osallisuuden tarpeisiin sekä torjua yksinäisyyttä.

Työryhmän loppuraportti ja ehdotus etenemisestä valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä. Integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho antaa kokouksessa tilannekatsauksen työryhmän työn etenemisestä.

Oheismateriaalina vaihtoehtoiset toimintamuodot ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen -diaesitys.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  1. merkitä käydyn keskustelun ja työryhmän tilannekatsauksen tiedoksi sekä
     
  2. kannanoton jatkovalmistelusta.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  1. merkitä käydyn keskustelun ja työryhmän tilannekatsauksen tiedoksi sekä
     
  2. antaa liitteenä olevan monipalveluvaliokunnan seitsemän eri puolueita edustavien jäsenten kannanoton.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana integraatiojohtaja Tuukka Salkoahoa.

Salkoaho esitteli työryhmän selvityksen tavoitteita, toimintaa sekä kuntouttavan päivätoiminnan nykytilaa ja päivätoimintaan suunniteltua muutosta.

Valiokunta keskusteli ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan hyödyistä ja suunnitelmiin liittyvistä huolistaan. Valiokunnan keskustelussa tuli esille ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan merkitys ikäihmisille kasvokkaisena, fyysisesti läsnäolevana toimintana. Kuntouttavan etäpäivätoiminnan osalta valiokunnan keskustelussa todettiin, että  etänä tapahtuva toiminta ei voi korvata kasvokkaista kohtaamista. Riskeinä pidettiin ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn heikentymisen ohella ja myötä  mahdollista palvelutarpeen kasvua toisaalla. Keskustelussa koettiin, että täydentävää toimintaa tarvitaan, kasvavaan ikääntyneiden määrään on vastattava erilaisin ratkaisuin, hyödynnettävä nykyteknologiaa ja lisättävä ennaltaehkäiseviä työtapoja. Keskustelussa todettiin myös, että palveluja on tuotettava vaikuttavasti

Lisäksi valiokunta keskusteli omaishoidon ja perhehoidon tilanteesta Pirkanmaan hyvinvointialueella. Kuntouttavaa päivätoimintaa pidettiin tärkeänä esimerkiksi omaishoitajien jaksamisen kannalta. Valiokunnalle kerrottiin, että omaishoitajien jaksamisen ja hyvinvoinnin vahvistamista tullaan edistämään Pirkanmaan hyvinvointialueella alkavassa PIRKKO-hankkeessa. Perhehoidosta valiokunnalle kerrottiin sen laajentamisesta hyvinvointialueella sekä yleisellä tasolla siitä, miten asiakkaita tarjotaan perhehoitajille.

Valiokunnan puheenjohtaja esitti, että puheenjohtajisto valmistelee keskustelun pohjalta valiokunnan tai sen eri puolueita edustavien jäsenten kannanoton, joka lisätään muistion liitteeksi. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Matti Höyssä ja Henri Backman saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana. Mikael Rinnetmäki ja Tuija Kaivanto poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana. Mauri Jussila poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan marraskuussa 2024 asettaman työryhmän raportti vaihtoehtoisista toimintamuodoista ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen on valmistunut.

Työryhmän perustamisen pontimena oli vilkas yhteiskunnallinen keskustelu ikäihmisten päivätoiminnan toimintamallin ympärillä loppuvuodesta 2024. Linjaus etäpäivätoimintaan siirtymisestä nosti huolen ikäihmisten yhteisöllisyyden vähenemisestä, yksinäisyyden kasvamisesta ja sitä myötä toimintakyvyn heikkenemisestä. Työryhmän tehtäväksi annettiinkin rakentaa vaihtoehtoinen toimintamuoto tähän huoleen ja tarpeeseen vastaamiseksi. Keskeisin elementti toimeksiannon sisällössä on ollut juuri vaihtoehtoisuus. Työryhmän alkuperäisenä tehtävänä ei ollut etsiä keinoja säilyttää nykyinen toimintamalli tai esimerkiksi skaalata sitä vain pienemmäksi. Lähtökohtana pidettiin sitä, että nykyinen kuntouttavan päivätoiminnan toimintamalli korvataan etäpäivätoiminnalla, ikäihmisten perhehoidossa toteutettavalla päivätoiminnalla sekä Lähitori-konseptia kehittämällä ja että työryhmän rakentama vaihtoehtoinen toimintamalli on näitä täydentävää, hyvinvointia ja terveyttä edistävää, toimintaa.

Aluevaltuuston seminaarissa 10.3. käydyn keskustelun ja saadun ohjeistuksen myötä valmistelun tavoitteita tarkistettiin siten, että aluehallitukselle edellytettiin valmisteltavan myös esitys kasvokkaisen päivätoiminnan jatkumisen edellytyksistä. Asiasta on laadittu työryhmän loppuraportista oma erillinen esityksensä.

Työryhmän selvityksen perusteella kaikille ikäihmisille suunnatun avoimen ryhmätoiminnan rakentaminen hyvinvointialueen omaan tuotantoon on toimivallan rajat ja kilpailuneutraliteetti huomioiden hankalaa. Hyvinvointialueen palveluita täydentävä vaihtoehtoinen malli on kuitenkin rakennettavissa sote-järjestämislain 7 §:n mukaisen järjestöyhteistyön sekä hyvinvointialueen omien järjestöjen avustusehtojen pohjalta.

Järjestöavustuksella hyvinvointialue ei osta palvelua, eikä määrittele tiukasti toiminnan sisältöä tai henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia. Avustettava toiminta ei siis rinnastu sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaiseen tukipalveluun. Avaamalla haun hyvinvointialue antaisi järjestötoimijoille mahdollisuuden esittää paikallisesti sopivia ratkaisuja. Avustus olisi tarkoitettu itsenäisesti omassa kodissa asuvien pirkanmaalaisten ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Avustushaku voidaan käynnistää ja toteuttaa aluehallituksen elokuussa 2024 hyväksymien avustusehtojen nojalla.

Työryhmä esittääkin, että kohdennettu avustushaku avataan heti aluehallituksen käsittelyn jälkeen 15.4.2025 ja, että kokonaisuuteen osoitetaan vuodelle 2025 400 000 euroa. Vuoden 2026 avustushaku toteutettaisiin osana hyvinvointialueen yleis- ja kumppanuusavustushakuja loppuvuodesta 2025.

Hyvinvointialueen Vanhusneuvoston lausunnon ja Monipalveluvaliokunnan/ monipalveluvaliokunnan edustajien kannanoton lisäksi asiasta on toimitettu hyvinvointialueelle lukuisa määrä eri tahojen kannanottoja ja lausuntoja kasvokkaisen päivätoiminnan jatkumisen puolesta. Kannanotot ja lausunnot on huomioitu päivätoiminnan jatkumisen edellytyksiä koskevassa asiassa.

Liitteenä työryhmän loppuraportti, vanhusneuvoston lausunto ja monipalveluvaliokunnan/ monipalveluvaliokunnan edustajien kannanotto. Oheismateriaalina hyvinvointialueelle toimitetut kannanotot ja lausunnot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä työryhmän loppuraportin,
     
  2. että kohdennettu järjestöavustushaku ikäihmisten ikätoimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen käynnistetään 15.4.2025.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Aluehallituksen jäsen Sari Tanus jätti eriävän mielipiteen, kirjalliset perustelut liitetään pöytäkirjaan.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana integraatiojohtaja Tuukka Salkoahoa.


Aluehallituksen jäsen Sari Tanus teki muutosesityksen loppuraportin dialle 33, kohta 3: "Avustusmenoissa rajataan pois puoluepolitiikan harjoittaminen avustustoiminnan ulkopuolelle. Seurakuntien, ja järjestöjen heidän kanssaan tekemä yhteistyö ei ole millään muotoa poissulkeva tekijä."

Kannatus: Katariina Pylsy, Lassi Kaleva

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Tanuksen muutosesitys EI. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaesitys hyväksyttiin.


Aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja Erja Pelkonen poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Äänestystulokset

  • Jaa 10 kpl 77%

    Milka Hanhela, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Marko Jarva, Hanna Laine, Ulla Kampman, Olga Haapa-aho, Pekka Järvinen, Jouni Sirén, Kari-Matti Hiltunen

  • Ei 3 kpl 23%

    Lassi Kaleva, Sari Tanus, Katariina Pylsy


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.