Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen pelastus- ja ensihoitopalvelut tuottavat ensivastetoimintaa osana ensihoidon palvelutuotantoa. Pirkanmaan hyvinvointialue tuottaa ensivastetoimintaa joko itse omana toimintana pelastustoimen yksiköillä, tai hankkii palvelun sopimuspalokunnilta erillisen ensivastesopimuksen mukaan. Ensivastetoimintaan osallistuu pelastus- ja ensihoitopalveluiden vakinainen henkilöstö sekä sopimushenkilöstö (sopimuspalokunnat ja sivutoiminen henkilöstö). Vakinainen henkilöstö tuottaa ensivastetta viidentoista pelastusyksikön sekä viiden hybridiyksikön toimesta, sopimuspalokuntien sopimuksen mukaisia palveluntuottajia on 29 sekä kuusi sivutoimisen henkilöstön tuottamaa pelastusyksikköä. Nämä kaikki edellä mainitut yksiköt tuottavat ensivastetta osana ensihoidon palveluntuotantoa.
Ensivastetoimintaa ja siihen liittyvää koulutusta ohjaavat Terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ensihoitopalvelusta (585/2017).
Ensihoidon apulaisylilääkäri Piritta Setälä esitteli 6.2.2025 (§ 3 Pirkanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalvelu, Ensivastetoiminta) hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnalle Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaa ensivastetoimintaa ja ensivasteyksiköissä olevia lääkkeitä. Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti pyytää asian tuomista valiokunnalle uudestaan tiedoksi, kunhan selvitykset asian osalta ovat valmiit ja selkeämmät, jolloin valiokunta voi tarvittaessa lausua asiasta.
Aluevaltuutettu Miia Kinnari, Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä ja aluevaltuutettu Marjo Mäkinen-Aakula ovat jättäneet 10.2.2025 valtuustoaloitteen koskien välittömiin toimepiteisiin ryhtymistä hoidollisen, vaikuttavan ja sopimuspalokuntien toteuttaman ensivastetoiminnan säilyttämiseksi ja turvaamiseksi haja-asutusalueilla.
Valtuustoaloitteessa viitataan Pirkanmaan hyvinvointialueen ensihoitopalveluiden alkuvuonna esittämään suunnitelmaan poistaa ensivasteyksiköistä hoitoon liittyviä lääkkeitä sekä lääkehapen.
Aloitteen allekirjoittajat esittävät, että Pirkanmaan hyvinvointialue selvittää alla mainitut asiat ja tuo ne ennen suunniteltua päätöksentekoa ja/ tai toiminnan muutoksia tiedoksi ja keskusteluun valtuustolle.
1. Koostaa ja ottaa huomioon tulevassa päätöksenteossaan sopimuspalokunnilta sekä muilta tahoilta saamansa lausunnot ja kannanotot sekä tuo ne tiedoksi ja keskusteluun valtuustolle.
2. Pirha selvittää mahdollisuutta lääkkeiden kierrätystoiminnan uudelleen käynnistämiseksi ensivasteyksiköiden lääkehävikin minimoimiseksi ja mahdollisesti siirtää päätöstään lääkkeiden vähentämisestä/poistosta siihen asti kunnes kierrätystoiminnan vaikuttavuus lääkehävikkiin on luotettavasti selvillä.
3. Pirha selvittää haja-asutusalueiden todelliset saavutettavuusajat ja todelliset aikaerot ensivasteen ja ensihoitoyksikön välillä. Pirhan tulee selvitystä tehdessään ottaa huomioon vasteajoissa ja aikaeroissa hälytystehtävät, joissa ensivaste hälytetään tehtävälle vasta ensihoidon hälytyksen jälkeen tai peräti ensihoidon jo ollessa kohteessa. Nyt esitetyssä raportissa on käytetty keskiarvoja/tehtävä ja ne eivät kerro reuna-alueiden todellisia aikaeroja ensivasteen ja ensihoidon välillä eivätkä sitä kuinka usein ensivaste on hälytetty tehtävälle ensihoidon jälkeen tai ensihoidon jo ollessa kohteessa.
4. Selvittää ensivastetoiminnan mahdollista kehittämistä ja hälytystehtävien laajentamista sekä pääpainon siirtämistä haja-asutusalueille, jolloin toiminnan tavoitteellisuus ja vaikuttavuus kasvavat.
5. Selvittää miten Pirhassa on varauduttu haja-asutusalueiden osalta siihen, minkälainen ja kuinka suuri vaikutus toimintaan ja talouteen syntyy, mikäli kaavaillun lääkemuutoksen toteutuessa sopimuspalokunnat irtisanoisivat ensivastesopimuksiaan.
Hyvinvointialueen ensihoitopalveluiden toimesta on laadittu tarkempi selvitys Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamasta ensivastetoiminnasta ja ensivasteyksiköissä olevista lääkkeistä.
Selvityksen johtopäätös:
Pirkanmaan ensihoidon vastuulääkärit ovat tarkastelleet uudelleen ensivasteyksiköiden lääkintävarusteluun suunniteltuja muutoksia. Arvioinnissa huomioitiin sopimuspalokunnilta saatu kirjallinen ja suullinen palaute, AVI:n hyvinvointialueelle välittämä epäkohtailmoitus sekä tämä valtuustoaloite. Johtopäätöksenä on, että lääkehappi jää ensivasteyksiköiden käyttöön. Koulutus turvallisen lääkehapen käyttöön uudistetaan niin, että siinä korostetaan lääkehapen potilaalle aiheuttamia haittavaikutuksia. Happihoitovalmius palvelee myös pelastustoimen henkilöstön työturvallisuutta pelastustoimen tehtävillä. Lisäksi happihoitovalmiuden ylläpitoon liittyy vähemmän koulutuksellisia ja logistisia haasteita kuin varsinaisen lääkehoitovalmiuden toteutukseen. Ensivasteyksiköiden käyttöön jää myös vaikean allergisen reaktion hoitoon käytettävä adrenaliini-lääkekynä, jota voi käyttää lääkeluvallinen terveydenhuollon ammattilainen ensivasteyksikössä.
Laadittu selvitys on käsitelty sopimuspalokuntien edustajien kokouksissa 22.4. ja 24.4.2025. Sopimuspalokuntien edustajat ovat esittäneet huolensa analysoinnin tarkkuudesta ja siitä, että ensivastetoiminnan sisältöä ollaan kaventamassa, mikä vaikuttaa sopimushenkilöstön rekrytointiin ja täten palokuntien elinvoimaisuuteen.
Ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu esittelee kokouksessa em. laaditun selvityksen sekä johtopäätökset.
Liitteenä on valtuustoaloite ja siihen annettu vastaus, esitysmateriaalit sekä sopimuspalokuntien palautteet ja vastaukset.
Päätösehdotus
Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää
- merkitä tiedoksi tilannekatsauksen ensivastetoiminnasta,
- käsitellä valtuustoaloitteeseen liittyvän vastausluonnoksen ja
- antaa vastausluonnoksesta mahdolliset kommenttinsa.