Nuorisovaltuusto, kokous 24.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Lapsiperheköyhyys -sosiaalinen raportti

1510/2024

Valmistelija

  • Iina Toivonen, HALLINTOASSISTENTTI, iina.toivonen@pirha.fi

Perustelut

Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalla kootaan sosiaalista raporttia lapsiperheköyhyydestä. Vs. sosiaalityöntekijä Kaisa Suksi-Koivisto esittelee raportin alustavia tuloksia.

Tavoitteena on keskustella aiheesta nuorisovaltuutettujen kanssa, näkökulmana lapsen/ nuoren kokemus perheen köyhyydestä, kerätä tietoa ja saada nuorisovaltuutetuilta kommentteja aiheesta.

Alustavien tulosten pääkohtia keskustelun tueksi kirjattu alla, jotka liittyvät siihen, kuinka nuorisolle pitäisi tarjota tukea ja tietoa elämänhallinnassa, taloudellisessa itsenäistymisessä, sekä mielenterveys- ja päihdeongelmissa, ja kuinka heidän mahdollisuuksiaan syrjäytymiseen voitaisiin estää. Alustavat tulokset on koottu lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan raketiimiläisten keskusteluista heidän omien työtiimiensä kanssa. Tulosten koostamisessa on hyödynnetty tekoälyä (chatgpt). 

Etsivä nuorisotyö ja tuki työnhakuun: Nuorille, erityisesti nuorille aikuisille, tulisi tarjota etsivää nuorisotyötä ja tukea työnhakuun. Työnhakemisen ja elämänhallinnan taitojen opettaminen on tärkeää, ja nuorille tulisi antaa motivaatiota ja käytännön apua, jotta he eivät jäisi syrjäytymään.

Itsenäistymisprosessi ja tuki nuorille: Nuoret aikuiset, jotka ovat siirtymässä itsenäiseen elämään, tarvitsevat erityistä tukea. Esimerkiksi Ohjaamo on hyvä malli nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat apua ennen kuin he tekevät virheellisiä taloudellisia päätöksiä, kuten ottavat pikavippejä. Nuorille tulisi myös tarjota koulutusta taloudesta ja itsenäistymisestä ennen kuin he kokevat taloudellisia paineita.

Sosiaalinen luototus ja taloudellinen tuki: Nuorille perheille ja nuorille aikuisille on tärkeää tarjota mahdollisuus sosiaaliseen luototukseen, joka voi auttaa heitä pääsemään alkuun taloudellisesti. Tämä on erityisen tärkeää perheille, jotka kamppailevat köyhyyden kanssa ja voivat hyötyä talousneuvonnasta ja luototuksesta.

Tukea mielenterveys- ja päihdepalveluista: Nuorille tulisi tarjota parempia mielenterveys- ja päihdepalveluja, jotta heidän mahdolliset ongelmansa eivät kasvaisi ongelmaksi myöhemmin elämässä. Jos nuoret eivät pääse psykoterapiaan tai saavat tukea mielenterveysongelmiinsa, se voi vaikuttaa negatiivisesti heidän arkeensa ja nuorten perheiden hyvinvointiin.

Tiedon ja tuen jakaminen nuorille: Nuorille tulisi tarjota selkeää tietoa siitä, mistä he voivat saada apua ja tukea, kuten nuorisotyön palveluista, talousneuvonnasta ja muista tukitoimista. Tietoisuus eri toimijoista ja palveluista voisi helpottaa nuorten siirtymistä itsenäiseen elämään ja varmistaa, että he eivät jää ilman tarvitsemaansa tukea.

Esitys aiheesta oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eemeli Tuominen, Pirha nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eemeli.tuominen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  1. merkitä tiedoksi esityksen ja käydyn keskustelun lapsiperheköyhyyden sosiaalisesta raportista
  2. antaa kommenttinsa palvelulinjalla koottavasta raportista lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan sosiaalityön työryhmälle.

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti

  1. merkitä tiedoksi esityksen ja käydyn keskustelun lapsiperheköyhyyden sosiaalisesta raportista
  2. antaa kommenttinsa palvelulinjalla koottavasta raportista lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan sosiaalityön työryhmälle:
    • vammaisvaikutusten arvioinnin huomioiminen sekä tuen myöntämisperusteissa että hyvinvointialueen omassa toiminnassa
    • sosiaalipalvelujen monisairaiden lapsiperheiden tilanteiden huomioiminen palveluiden järjestämisessä
    • lyhytaikainen tuki ei riitä tilanteissa, joissa tilanne on jatkuvasti perheelle kuormittava, esim. vammaisen lapsen/ vanhemman kohdalla ole tulossa muutoksia tilanteeseen ja tarve tukeen on pysyvä
    • köyhyysraporttiin toivottiin tarkempaa huomiointia vammaisten lasten ja aikuisten tilanteesta
    • aktiivinen tiedottaminen mahdollisten tukien hakemisesta (esimerkiksi sote asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen hakemisessa) tulee tehdä näkyväksi ja konkreettisesti opastaa tukien hakemisessa, kohdistaa avun tarjoaminen oikealle asiakasryhmälle. Etenkin tietyissä asiakasryhmissä (esim. lastensuojelun asiakkaat) voivat taloudelliset haasteet olla yleisiä, tällöin erityisen tärkeätä on saada konkreettista apua avun piiriin hakeutumiseen, monesti pelkkä maininta mahdollisuuksista tiettyihin tukiin ei ole riittävä apu

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana sosiaalityöntekijä Kaisa Suksi-Koivistoa.

Tiedoksi

Kaisa Suksi-Koivisto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).