Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Integraation ja yhteistyön johtaminen Pirkanmaan hyvinvointialueella

716/2022

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, integraatiojohtaja, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella on vastuu asiakkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta kokonaisuuksiksi. Hyvinvointialueen on huolehdittava yhteen sovitettuja palveluja laaja-alaisesti tarvitsevien asiakasryhmien ja asiakkaiden tunnistamisesta, sosiaali- ja terveydenhuollon yhteensovittamisesta ja palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien määrittelemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta hyvinvointialueen muiden palvelujen kanssa sekä asiakasta koskevan tiedon hyödyntämisestä eri tuottajien välillä. Lisäksi hyvinvointialueen on osaltaan yhteen sovitettava sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujaan kunnallisten ja valtion palvelujen kanssa. Hyvinvointialueen on myös edistettävä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujensa yhteensovittamista muiden toimijoiden palvelujen kanssa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen integraation vastuualueen kehittämis- ja innovaatiotoiminnan avainteemoja ovat palvelutuotannon linjarajat ylittävä kehittäminen, organisaation sisäisten yhteistyömallien kehittäminen sekä hoito- ja palveluketjujen kehittäminen. Tämän kehittämistyön tavoitteena on tukea pysyvien kehittämisrakenteiden ja kehittämisosaamisen vahvistumista hyvinvointialueella. Tavoitteena on myös luoda kehittämistä mahdollistavia toimintamalleja ja apuvälineitä sekä tarjota kehittämistä mahdollistavaa menetelmätukea. Keskeistä on muutoksen toimeenpano ja toimeenpanon johtamisen tukeminen verkostojohtamisen keinoin. Hoito- ja palveluketjutyötä koordinoi jatkuvan kehittämisen yksikkö. Työssä kehitetään hoitokäytäntöjä, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa sekä tuetaan ja edistetään toiminnan asiakaslähtöisyyttä. Hoitoketjukuvausten laatimisella ja dokumentoinnilla parannetaan hoidon sujuvuutta ja laatua sekä yhdenmukaistetaan toimintakäytäntöjä. Hoito- ja palveluketjujen toimivuutta seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Hoitoketjutyössä oleellista on käytäntöjen juurruttaminen arkityöhön kaikille toiminnan tasoille.

Integraation toinen keskeinen ulottuvuus on hyvinvointialueen toiminnan kiinnittäminen osaksi muuta yhteiskuntaa. Lainsäädäntö edellyttää kuntia ja hyvinvointialueita toimimaan yhteistyössä. Yhteistyöstä on säädetty muun muassa hyvinvointialueesta annetussa laissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetussa laissa.  Yhteistyön yleiseksi tavoitteeksi tuleekin asettaa saavutettavat ja saumattomat palveluketjut ja eri osapuolten kattava yhteistyö yhdyspintatehtävissä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäksi yhteisiksi strategisiksi keihään kärjiksi nousee työllistymisen tukeminen, kotouttamisen edistäminen, yhteinen väestöennuste, tiedolla johtaminen, varautuminen ja valmiussuunnittelu, edunvalvonta ja vaikuttaminen, TKI-yhteistyö, sivistys- ja sote-palveluiden tiivis yhteistyö sekä järjestöyhteistyö.

Asian liitteenä esittely integraation ja yhteistyön johtamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, Sosiaali- ja terveysjohtaja, Taru.Kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi annetun selostuksen ja käydyn keskustelun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin integraatiojohtaja Tuukka Salkoahon esittely aiheesta.