Perustelut
Syys-lokakuussa 2024 tehtiin kyselyn pirkanmaalaisille omaishoitajille, jotta saisimme lisää tietoa omaishoitajien kokemuksista ja tarpeista. Kyselyyn osallistui yhteensä 1265 omaishoitajaa, eli noin kolmasosa Pirkanmaan omaishoitajista. Kyselyyn vastanneista 80 prosenttia oli eläkeläisiä. Vastanneiden keski-ikä oli 73 vuotta. Kyselyyn vastanneiden omaishoitajien hoidettavat olivat pääsääntöisesti heidän puolisoitaan ja yli 75-vuotiaita. Vastaajia oli kaikista Pirkanmaan kunnista.
Vastaajista lähes puolet kokee saaneensa tarpeeksi tietoa omaishoitoa tukevista palveluista, mutta vastauksista tunnistettiin myös tiedonpuutetta. Sähköpostitse toimitettavaa uutiskirjettä toivoi 60 prosenttia vastaajista. Uutiskirje on otettu käyttöön vuoden 2025 alusta, ja sillä tavoitetaan reilusti yli 2000 omaishoitajaa. 93 prosenttia vastaajista tuntee oikeutensa omaishoitajan vapaisiin, vain vajaa kolmasosa käyttää niitä säännöllisesti. Lähes 70 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä nykyiseen tapaan järjestää omaishoidon tuen vapaata.
40 prosenttia vastaajista kokee, ettei omaishoitajien palkkio vastaa työn vaativuutta. Monet omaishoitajat kokevat, että heidän työtään ei arvosteta riittävästi. Lisäksi osa kokee, että vapaiden tai taloudellisen tuen määrä ei ole riittävä.
Omaishoidon työntekijän yhteystiedot olivat varsin hyvin tiedossa, ja lähes 70 prosenttia koki saavansa tukea työntekijältään. Työntekijöiltä kaivataan erityisesti yhteydenpitoa sekä tietoa ja ohjausta saatavilla olevista palveluista ja tukimuodoista.
Viidesosa vastaajista on kiinnostunut etäpalveluista tai kokee, että niiden hyödyntäminen voisi edistää osallistumista esimerkiksi vertaistukiryhmiin tai tapahtumiin. Kyselyssä tarjottiin tietoa perhehoidosta ja kysyttiin, voisiko se olla toimiva tapa tukea omaishoitoperheen arkea. Vastaajista kolmannes arvioi perhehoidon soveltuvan heille. Toinen kolmannes ilmoitti, että ei tunne palvelua, ja loput kokivat, että palvelu ei sovellu heille. Vastauksissa korostuu, että perhehoidon koetaan tukevan vaihtoehdoista eniten omaishoidettavan kotona asumista, mutta myös se, että perhehoito on monille vielä vierasta. Kyselyssä omaishoitajat esittivät kaikkiaan 516 avointa kehitysehdotusta, joissa painottuivat palveluiden saatavuus, yksilöllinen tuki ja viestinnän parantaminen. Etä- ja perhehoitopalveluiden hyödyntämistä pidettiin lupaavana, mutta vielä osin tuntemattomana vaihtoehtona.
Liitteenä Pirkanmaan omaishoitajien kyselyn tulokset syksy 2024 esitysmateriaali.
Päätösehdotus
Vanhusneuvosto päättää merkitä tiedoksi esityksen Pirkanmaan omaishoitajien kyselyn tuloksista.