Esitys
Valmistelijan yhteystiedot
Vammaispalvelujohtaja Marjaana Räsänen, 040 800 4712, marjaana.rasanen@pirha.fi
Hankintasuunnittelija Sanna Hakkarainen, 041 730 9371, sanna.hakkarainen@pirha.fi
Hankinnan kuvaus
Hankinnan kohteena on Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva vammaisille henkilöille tarkoitettu erityisen vaativa ympärivuorokautinen palveluasuminen pitkäkestoisesti. Palvelua hankitaan eri ikäisille aikuisille vammaisille henkilöille. Hankinta on sisältynyt aluehallituksen hyväksymään vuoden 2025 hankintasuunnitelmaan.
Kyseessä on hankintalain (1397/2016) liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalvelujen kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintamenettelynä on hankintalain 109 § mukainen menettely.
Hansel Oy lähetti Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta Hansel Oy:n perustaman yhteishankinnan ”Vammaisten asumispalvelut 2024–2028” sisäisen tarjouspyynnön ”10733/2025 / Pirkanmaan hyvinvointialue - Vammaisten asumispalvelut 2024-2028 - Aikuisten erityisen vaativa ympärivuorokautinen palveluasuminen” kaikkien yhteishankintaan hyväksyttyjen palveluntuottajien saataville Cloudian Tarjouspalvelussa 7.5.2025. Kilpailutus toteutettiin käyttäen sähköistä kilpailutusjärjestelmää.
Tarjouspyyntöä korjattiin 23.5.2025, niin että tarjouspyynnön kohdassa ”Hankinnan kohteen kriteerit” väliotsikon ”Yhteyshenkilöt-liite” alla olevaan tarjouspyynnön liitteen 12 ”Yhteyshenkilöt” täydentämisohjeeseen kirjattiin, että perustettavan palveluyksikön osalta Yhteyshenkilöt-liitteeseen tarvitsee nimetä tarjousvaiheessa vain sopimusyhteyshenkilö.
Hankinnan kohde on jaettu tarjottavien palveluyksiköiden maantieteellisen sijainnin perusteella kahteen (2) osa-alueeseen, joista tehdään osa-aluekohtainen hankintapäätös ja muodostetaan osa-aluekohtainen Palveluntuottajarekisteri.
Osa-alueet ovat
1. Erityisen vaativa ympärivuorokautinen palveluasuminen Pirkanmaan hyvinvointialueen alueella (palveluluokat 1, 2, 3, ja 4)
2. Erityisen vaativa ympärivuorokautinen palveluasuminen muualla Suomessa (palveluluokat 1, 2, 3, ja 4).
Tarjoajan tuli tarjota Pirkanmaan hyvinvointialueella (Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi) sijaitsevia palveluyksiköitä osa-alueeseen 1. Tarjoajan tuli tarjota kaikkialla muualla Suomessa kuin Pirkanmaan hyvinvointialueen alueella sijaitsevia palveluyksiköitä osa-alueeseen 2.
Tämä hankintapäätös kattaa molemmat osa-alueet.
Hankintasopimus tulee voimaan, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Palvelujen tuottaminen asiakkaille alkaa kuitenkin aikaisintaan 1.10.2025. Hankintasopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2027. Sopimuskausi jatkuu automaattisesti yhden (1) vuoden pituisella optiokaudella, ellei Tilaaja ilmoita Palveluntuottajalle optiokauden käyttämättä jättämisestä viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen sopimuksen päättymistä.
Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo koko sopimuskauden aikana optio mukaan luettuna on arviolta 26 000 000 euroa (ilman ALV).
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankintayksikkö on arvioinut, että palveluiden hankinta täyttää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, myöhemmin järjestämislaki) annetun lain 12 §:ssä asetetut edellytykset palveluiden hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Palveluiden hankkiminen on katsottu tarkoituksenmukaiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisvastuun toteuttamiseksi ja asianmukaiseksi hoitamiseksi. Yksityisten palvelutuottajien ostopalveluilla täydennetään hankintayksikön itse järjestämisvastuun perusteella toteuttamia palveluita sekä vahvistetaan palveluiden riittävää saatavuutta ja palvelunkäyttäjien yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaamista. Hankintayksikkö on arvioinut, että hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityisiltä palveluntuottajilta on tarpeellista hankinnan kohteena olevien palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja palvelunkäyttäjien palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi ja palveluiden järjestämisvastuun toteuttamiseksi.
Ostopalveluita käytetään palvelun laadun, saatavuuden, osaamisen ja kustannustehokkuuden turvaamiseksi. Hankintayksikkö vastaa hoidon ja palvelutarpeen arvioinnista hankkiessaan palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta yhteishankinnan ja tämän sisäisen kilpailutuksen tarjouspyynnön liitteen 3 ”Palvelukuvaus” mukaisesti. Palveluntuottaja vastaa tuottamiensa palvelujen lainmukaisuudesta ja sopimuksen mukaisuudesta sekä riittävän omavalvonnan järjestämisestä. Lisäksi palveluntuottajan palveluiden on täytettävä sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023, myöhemmin valvontalaki) annetussa laissa säädetyt edellytykset.
Yhteishankinnan osallistumispyynnön ja tämän sisäisen kilpailutuksen vaatimuksilla on varmistettu palveluiden sisältöön ja laajuuteen nähden riittävä palveluntuottajan osaaminen, toiminnan edellyttämä henkilöstö ja muut asianmukaiset palvelun vaatimukset. Vastaavalla tavalla on huomioitu hankintayksikölle asetettu palveluiden järjestämisvastuu sekä palveluiden yhdenvertainen toteutuminen eri palvelukäyttäjäryhmien ja palvelunkäyttäjien välillä.
Hankintayksikkö on sopimusehdoin velvoittanut, että yksityinen palveluntuottaja toimeenpanee hankintayksikön järjestämisvastuulla olevia palveluita ja kykenee huolehtimaan palvelutoiminnan jatkuvuuden hallinnasta sopimuksen voimassa ollessa ja sen päättyessä sekä mahdollisissa sopimuksen rikkomis- ja häiriötilanteissa taikka muissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Palveluntuottajalla on velvollisuus hyväksyttää Hanselilla palveluiden tuottamisessa käyttämänsä asumispalveluiden palveluyksiköt ja sote-palveluita tuottavat alihankkijat. Palveluntuottaja on kokonaisvastuussa tuottamistaan palveluista ja vastaa mahdollisten alihankkijoidensa antamasta palvelusta kuin omastaan.
Hankintayksikkö varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.
Selvitys hankinnan laatuvaatimuksista
Laatuun liittyvät vaatimukset on huomioitu hankinnan laajoissa ja kattavissa vähimmäisvaatimuksissa.
Saadut tarjoukset ja niiden tarjouspyynnön mukaisuus
Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät olleet sallittuja. Rinnakkaiset tarjoukset olivat sallittuja. Tarjoaja sai tarjota useita palveluyksiköitä molempiin osa-alueeseen, niin että tarjoaja jätti jokaisesta tarjotusta palveluyksiköstä oman tarjouksen.
Tarjouksia saatiin tarjouspyynnössä asetettuun tarjousten jättämiselle varattuun määräaikaan 2.6.2025 klo 12.00 mennessä seuraavasti:
- Hankinnan osa-alueeseen 1 saatiin tarjouksia seitsemältä (7) tarjoajalta koskien kahdeksaa (8) palveluyksikköä.
- Hankinnan osa-alueeseen 2 saatiin tarjouksia 12 tarjoajalta koskien 31 palveluyksikköä.
Hankinnan osa-alueen 1 tarjousten tarjouspyynnön tarkastamisen yhteydessä Autismisäätiö sr:n (1569797-1) tarjous koskien Atalan ryhmäkotia todettiin tarjouspyynnön vastaiseksi ja se poissuljetaan tarjouskilpailusta. Poissuljettava tarjous täytti muutoin tarjouspyynnön ehdot, mutta se poissuljetaan, koska tarjouksen vertailuhinta ylitti tarjouspyynnössä kuvatun hintaleikkurin. Poissuljetun tarjouksen vertailuhinta on nähtävillä liitteenä 1 olevassa vertailutaulukossa, koska se on vaikuttanut hintaleikkurin rajan määräytymiseen.
Hankintayksikkö pyysi lisäksi yhdeltä (1) tarjoajalta koskien yhtä (1) palveluyksikköä hankintalain 113 §:n mukaisen selvityksen tarjouksessa esiintyneen epäselvyyden vuoksi. Selvityspyyntö koski tarjouksessa tarjottua alihankkijaa. Tarjous todettiin tarjouspyynnön mukaiseksi saadun selvityksen perusteella.
Hankinnan osa-alueen 2 tarjousten tarjouspyynnön tarkastamisen yhteydessä hankintayksikkö pyysi kolmelta (3) tarjoajalta koskien kuutta (6) palveluyksikköä hankintalain 113 §:n mukaiset selvitykset tarjouksissa esiintyneiden epäselvyyksien vuoksi. Selvityspyynnöt koskivat tarjouksissa tarjottuja alihankkijoita. Tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaisiksi saatujen selvityksien perusteella.
Tarjouspyynnön mukaisien tarjouksien tarjoajat ja tarjotut palveluyksiköt on kuvattu osa-alueittain hankintapäätöksen liitteenä 1 olevassa vertailutaulukossa.
Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen
Tarjoajien soveltuvuusvaatimukset on asetettu Vammaisten asumispalvelut 2024–2028 -yhteishankinnan osallistumispyynnössä. Asetettujen soveltuvuusvaatimuksien täyttyminen on tarkastettu Hansel Oy:n toimesta, kun tarjoaja on hyväksytty mukaan yhteishankintaan. Hansel Oy seuraa yhteishankintaan hyväksyttyjen palveluntuottajien soveltuvuusvaatimuksien täyttymisestä edelleen yhteishankinnan sopimuskauden aikana.
Sisäisen kilpailutuksen tarjouspyynnössä ilmoitettu kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperuste ja vertailu
Kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperusteena on halvin hinta. Hintaa on käytetty kokonaistaloudellisen edullisuuden ainoana vertailuperusteena, koska laatu on huomioitu laajoissa ja kattavissa vähimmäisvaatimuksissa, jotka takaavat laadukkaan palvelun.
Hankintayksikkö valitsee tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti tarjouksista osa-aluekohtaisiin Palveluntuottajarekistereihin kaikki tarjouspyynnön ehdot täyttävät ja tarjouspyynnössä kuvatun hintaleikkurin vertailuhinnallaan alittavat tarjoukset. Tarjoukset asetetaan osa-alueen vertailuhinnan mukaan vertailujärjestykseen halvimmasta kalleimpaan.
Hintaleikkuri lasketaan osa-aluekohtaisesti. Hintaleikkuria sovelletaan vain, mikäli osa-alueeseen saapuu vähintään kolme (3) tarjousta. Hintaleikkuri toimii seuraavasti: Kaikkien osa-alueen tarjouspyynnön ehdot täyttävien tarjouksien vertailuhinnoista lasketaan keskiarvo. Vertailuhintojen keskiarvoa vähintään 30 % korkeammat tarjoukset suljetaan hankintamenettelyn ulkopuolelle.
Jos useampi tarjous asettuu osa-alueen vertailuhinnan perusteella samalle sijalle tarjousten vertailussa, näiden tarjouksien keskinäinen sijoitus vertailussa ja vertailujärjestyksessä arvotaan. Arpomistilaisuus ei ole julkinen.
Tarjousten vertailu ja sopimuskumppanin valinta
Tarjoukset asetettiin osa-alueen vertailuhinnan mukaan vertailujärjestykseen halvimmasta kalleimpaan. Osa-alueen 1 vertailuhinta muodostui tarjouspyynnön liitteen "Hintalomake_osa-alue 1" välilehden "Hinnat" soluun "C14". Osa-alueen 2 vertailuhinta muodostui liitteen "Hintalomake_osa-alue 2" välilehden "Hinnat" soluun "C14".
Tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti hintaleikkuria sovellettiin molemmissa osa-alueissa, sillä tarjouksia saapui molempiin yli vaaditun vähimmäismäärän. Hintaleikkurin osa-aluekohtainen raja ja rajan määräytyminen on kuvattu hankintapäätöksen liitteenä 1 olevassa vertailutaulukossa.
Osa-alueen 2 tarjouksissa oli tarjottu samoja vertailuhintoja. Näiden tarjouksien palveluyksiköiden keskinäisten sijoituksien osalta suoritettiin arvonta kahdeksassa (8) arvontaryhmässä. Kussakin arvontaryhmässä oli mukana samalla vertailuhinnalla tarjotut palveluyksiköt. Arvonta toteutettiin Hansel Oy:n toimistossa Helsingissä. Arvonnasta vastasi kaksi (2) Hansel Oy:n työntekijää. Toinen paikallaolija suoritti arvonnan ja toinen kirjasi muistion tuloksista. Arvonnan tulokset näkyvät hankintapäätöksen liitteenä 1 olevan vertailutaulukon sijoituksissa.
Tarjottujen palveluyksikköjen vertailuhinnat ja sijoitukset vertailussa sekä palveluyksikköjä tarjonneet palveluntuottajat on kuvattu hankintapäätöksen liitteenä 1 olevassa vertailutaulukossa.
Hankinnan osa-alueen 1 tarjousvertailun perusteella seuraavat palveluyksiköt tarjoajineen esitetään valittaviksi osa-alueen 1 Palveluntuottajarekisteriin:
- Humana Uula Oy (1072328-8) palveluyksiköllä ”Lamminpään koti”
- Keski-Suomen Hoivataito Oy (2622517-9) palveluyksiköllä ”Esperi Koti Uusi Kangasala”
- Tukena Oy (2008528-3) palveluyksiköllä ”Tukena Sointula”
- Hoivakymppi Oy (2079664-0) palveluyksiköllä ”Onnikoti Uusi perustettava yksikkö”
- Autismisäätiö sr (1569797-1) palveluyksiköllä ”Lintuhytin ryhmäkoti”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Pikonlinnan Validia-talo”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Tähtisumu”.
Hankinnan osa-alueen 2 tarjousvertailun perusteella seuraavat palveluyksiköt tarjoajineen esitetään valittaviksi osa-alueen 2 Palveluntuottajarekisteriin:
- Kuurojen Palvelusäätiö (Dövas Servicestiftelse) sr (0116651-2) palveluyksiköllä ”Palvelukeskus Metsola”
- Humana Uula Oy (1072328-8) palveluyksiköllä ”Kotimäen asumispalveluyksikkö”
- Humana Uula Oy (1072328-8) palveluyksiköllä ”Humana Uula”
- Pihlajalinna Erityisasumispalvelut Oy (2833691-3) palveluyksiköllä ”Uniikki Lohja”
- Pihlajalinna Erityisasumispalvelut Oy (2833691-3) palveluyksiköllä ”Uniikki Hämeenlinna”
- Pihlajalinna Erityisasumispalvelut Oy (2833691-3) palveluyksiköllä ”Uniikki Riihimäki”
- Oljamikoti Oy (0865132-6) palveluyksiköllä ”Esperi Koti Oljami”
- Oljamikoti Oy (0865132-6) palveluyksiköllä ”Esperi Koti Savimäki”
- Tukena Oy (2008528-3) palveluyksiköillä ”Tukena Tulppaanipolku”
- Tukena Oy (2008528-3) palveluyksiköillä ”Tukena Pikkutulppaani”
- Riekkomäen Palvelu Oy (1823751-6) palveluyksiköllä ”Onnikoti Riekkomäki”
- Mehiläinen Hoivapalvelut Oy (2099743-4) palveluyksiköllä ”Onnikoti Polku”
- Ykkös- ja Onnikodit Oy (3210520-2) palveluyksiköllä ”Onnikoti Jukola”
- Ykkös- ja Onnikodit Oy (3210520-2) palveluyksiköllä ”Onnikoti Toukola”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Haapaniemen Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Yli-Maarian Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Launeen Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Paloharjun Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Kaarinan Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Lintukorven Validia-talo”
- Validia Oy (1948154-5) palveluyksiköllä ”Perustettava yksikkö”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Teemunkoti”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Saarni”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Niittypelto”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Kielomäki”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Maurinkoti”
- Rinnekodit Oy (2574952-8) palveluyksiköllä ”Rinnekodit Pajula”
- Autismisäätiö sr (1569797-1) palveluyksiköllä ”Villa Niitty”
- Aspa Palvelut Oy (1998395-9) palveluyksiköllä ”Aspa-koti Vallinoja”
- Aspa Palvelut Oy (1998395-9) palveluyksiköllä ”Aspa-koti Villa Huvi”
- Aspa Palvelut Oy (1998395-9) palveluyksiköllä ”Aspa-koti Lumme”
Hankintasopimus kunkin valitun palveluntuottajan kanssa voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo@pirha.fi.
Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö
Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten ja vammaisten palvelut ja vastuuhenkilönä toimii toimialuejohtaja Tuulikki Parikka. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin tehtävänhoitajalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankintaa valmistellut työryhmä
Hankinnan valmistelussa toimi nimetty ohjausryhmä, johon kuuluivat toimialuejohtaja Tuulikki Parikka, vastuualuejohtaja Marjaana Räsänen, koordinoiva ostopalvelupäällikkö Anna Mustonen, ostopalvelupäällikkö Alli Ruuhilehto, hankintapäällikkö Virva Palomäki ja hankintasuunnittelija Sanna Hakkarainen.