Perustelut
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Pirkanmaan hyvinvointialueelta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle toimeentulotuesta annetun lain, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä annetun lain 64 §:n ja kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 10 §:n muuttamisesta.
Esityksessä toimeentulotuen hakijan velvollisuutta ilmoittautua työttömäksi kokoaikatyön hakijaksi vahvistettaisiin ja tilanteita, joissa ilmoittautumisvelvollisuutta ei olisi, vähennettäisiin. Mikäli perustoimeentulotuen hakija ei ilmoittautuisi työttömäksi kokoaikatyön hakijaksi tai hakisi ensisijaisia etuuksia, hänen perusosaansa voitaisiin alentaa 50 prosentilla. Toimeentulotuen hakijan saaman työttömyysetuuden maksun sanktioista johtuvia toimeentulotuen perusosan 20 ja 40 prosentin alentamisia sujuvoitettaisiin ja varmistettaisiin, että alentaminen koskisi kaikkia niitä tilanteita, joissa työttömyysetuuden maksu katkeaa tuensaajan työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn vuoksi. Kaikissa perusosan alentamisen tilanteissa alentaminen voitaisiin kuitenkin tehdä vain, jos se ei vaarantaisi ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voitaisi pitää muutenkaan kohtuuttomana.
Hallitusohjelman mukaan toimeentulotuen uudistuksella tavoitellaan myös julkistalouden säästöjä. Esityksessä ehdotetaan, että toimeentulotuen perusosan tasoa leikattaisiin 18 vuotta täyttäneiden yksin asuvien henkilöiden sekä vanhempansa luona asuvien 18 vuotta täyttäneiden osalta kolme prosenttia, muiden 18 vuotta täyttäneiden henkilöiden osalta noin kaksi prosenttia. Toimeentulotuen 150 euron ansiotulovähennys poistettaisiin 18 vuotta täyttäneiden henkilöiden osalta. Lisäksi heidän osaltaan poistettaisiin myös muiden vähäisiksi katsottavien tulojen ja avustusten etuoikeus. Muina perusmenoina huomioitavat terveydenhuoltomenot rajattaisiin välttämättömiin terveydenhuoltomenoihin.
Kuntien rahoitusosuus perustoimeentulotuesta nostettaisiin sataan prosenttiin niiden 18–24-vuotiaiden toimeentulotuen saajien osalta, joiden perheessä ei asu muun ikäisiä henkilöitä, mikä korvattaisiin kunnille peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän kautta. Esitys sisältää myös muita ehdotuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa tuensaajan velvollisuutta käyttää tulonsa omaan elatukseensa tai asunnon vuokraan taikka nopeuttaa, sujuvoittaa, selkeyttää tai yksinkertaistaa perustoimeentulotuen käsittelyä.
Esitys liittyy valtion vuoden 2026 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan pääosin voimaan 1.2.2026. Lausunto pyydetään antamaan lausuntopalvelu.fi:n kautta 30.6.2025 mennessä.
Lausunto on valmisteltu avopalvelujen palvelulinjalla. Vastuuvalmistelijana on ollut työikäisten sosiaalipalvelujen vastuualuejohtaja Elina Anttila. Lausunto on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 17.6.2025.
Lausuntopyyntö sekä lausunto ovat pykälän liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
Aluehallitus päättää
- antaa liitteenä olevan lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle,
- tarkastaa pykälän kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Kokouksessa asiantuntijana vastuualuejohtaja Taru Herranen.
Aluehallituksen jäsen Anneli Taina teki muutosesityksen: Poistetaan lause: ”Pirkanmaan hyvinvointialue ei kannata ehdotusta, jonka mukaan perustoimeentulotukea voitaisiin myöntää ainoastaan Suomessa laillisesti oleskelevalle henkilölle.”
Kannatus: Touko Sikala
Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Tainan muutosesitys EI. Hyväksyttiin yksimielisesti.
Äänestyksessä annettiin 7 JAA- ääntä, 6 EI- ääntä. Pohjaesitys hyväksyttiin.
Aluehallituksen jäsen Sami Kymäläinen teki muutosesityksen:
"Poistetaan: Pirkanmaan hyvinvointialue ei kannata ehdotusta, jonka mukaan perustoimeentulotukea voitaisiin myöntää ainoastaan Suomessa laillisesti oleskelevalle henkilölle. Esityksen mukainen rajaus jättäisi paperittomat henkilöt perustoimeentulotuen ulkopuolelle, mutta ei kuitenkaan poistaisi viranomaisten velvollisuutta turvata heidän viimesijaista toimeentuloansa. Tällainen muutos loisi riskin siitä, että viimesijaisen toimeentulon turvaamisesta poistuisi valtakunnallisesti yhdenmukainen linja. Mikäli kansallisessa lainsäädännössä ei selkeästi säädellä, kenellä on velvollisuus huolehtia perustuslain 19 §:n 1 momentissa tarkoitetusta välttämättömästä toimeentulosta, syntyy epäselvyyksiä vastuunjaosta eri viranomaisten välillä.
Pirkanmaan hyvinvointialue katsoo, ettei ravinto ole sellainen meno, joka perustoimeentulotukilain perusteella voitaisiin katsoa erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvaksi, harkinnanvaraiseksi kuluksi. Siksi ei ole johdonmukaista, että ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömän perusosan, kuten ravinnon, turvaaminen siirrettäisiin hyvinvointialueiden vastuulle sen sijaan, että Kela jatkaisi tehtävästä huolehtimista. Esityksessä muutosta kuvataan tekniseksi. Käytännössä muutos kuitenkin tarkoittaisi, että Kela ei enää voisi myöntää perustoimeentulotuen perusosaan kuuluvaa ravinnon osuutta henkilöille, joilla ei ole oleskeluoikeutta Suomessa. Tämän vuoksi muutosta ei voida pitää pelkästään teknisenä.
Perustelu: Pirkanmaan hyvinvointialueen tai Suomen valtion tehtäviin ei kuulu palveluiden tai ylöspidon tarjoaminen maassa laittomasti oleville henkilöille. Tämä korostuu etenkin nykyisessä tiukassa taloustilanteessa, jossa joudutaan muutenkin tekemään kipeitä päätöksiä eri sektoreille. Maassa laittomasti olemista ei tule myöskään vesittää termillä ”paperiton” hyvinvointialueen toimesta."
Kymäläisen esitys raukesi kannattamattomana.
Aluehallituksen jäsen Milka Hanhela teki teknisen korjausesityksen lausunnon otsikkoon: ”Lausunto toimeentulotuen kokonaisuudistuksesta”. Hyväksyttiin yksimielisesti.