§ 2/2023 Oleskeluluvan saaneiden alaikäisenä maahan tulleiden perheryhmäkotitoiminnan hankinta Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiriltä

Lataa 

892/2022

Päätöspäivämäärä

5.1.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §.

Esitys

Pirkanmaan hyvinvointialue pyysi tarjousta Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiriin (y-tunnus 0211665–6) turvapaikan saaneiden alaikäisenä maahan tulleiden perheryhmäkotitoiminnan palvelun hankinnan jatkosta ajalle 1.1.2023-30.6.2023.

Hämeenkyrön kunta on tehnyt 22.6.2017 toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen Maahanmuuttoviraston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten vastaanotosta sekä ryhmä- ja perheryhmäkotiasumisen, tukiasumisen ja jälkihuollon palveluiden järjestämisestä. Erillisellä palvelusopimuksella Hämeenkyrön kunta on sopinut SPR Hämeen piirin kanssa k.o. palveluiden tuottamisesta. 

Hämeenkyrön hybridiyksikkö on aiemmin tuottanut alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten vastaanottotoimintaa, ryhmä- ja perheryhmäkotiasumista sekä tukiasumisen ja jälkihuollon palveluita. Toiminta ja toiminnan rahoitus ovat perustuneet kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin (1386/2010), työ- ja elinkeinoministeriön ohjeeseen kotoutumisen edistämistä koskevan lain mukaisten kustannusten korvaamisesta kunnille (1.4.2021 VN/9190/2021-TEM-1), kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annettuun lakiin (746/2011) sekä Maahanmuuttovirastosta annettuun lakiin (156/1995). Toiminnan on kokonaisuudessaan rahoittanut Maahanmuuttovirasto sekä KEHA (Ely-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus). Sopimus perustui Hämeenkyrön kunnanhallituksen 6.3.2017 (2017 § 35) tekemään päätökseen. 

Eduskunta on hyväksynyt kotoutumislain muuttamista koskevan lakiehdotuksen (EV 129/2022 vp) ja sen myötä alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneiden oleskeluluvan saaneiden asumisen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023 alkaen. Vastaanottolain mukainen toiminta ei kuitenkaan ole siirtymässä hyvinvointialueiden vastuulle, vaan toiminnasta vastaa edelleen Maahanmuuttovirasto ja kunnat. 

Hämeenkyrön kunnan ja Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajat ovat neuvotelleet Maahanmuuttoviraston, Pirkanmaan Ely-keskuksen ja SPR Hämeen piirin edustajien kanssa Hämeenkyrön hybridiyksikön toiminnan jatkumisesta syksyn 2022 aikana. Neuvotteluissa on päädytty siihen, että Hämeenkyrön hybridiyksikön toiminnasta tehdään jatkossa kaksi erillistä sopimusta siirtymäajalle 1.1.-30.6.2023. Hybridiyksikön vastaanottotoiminta turvapaikanhakijoille jää Hämeenkyrön kunnan järjestämisvastuulle. Pirkanmaan hyvinvointialue puolestaan laatii ajalle 1.1.-30.6.2023 sopimuksen Pirkanmaan Ely-keskuksen kanssa alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneiden oleskeluluvan saaneiden lasten asumisen ja tuen järjestämisestä Hämeenkyrön perheryhmäkodissa. Lisäksi hyvinvointialue tekee erillisen sopimuksen perheryhmäkotipalvelun hankinnasta. 

Neuvotteluissa on asiakkaiden näkökulmasta pidetty tärkeänä, että Hämeenkyrön perheryhmäkodin toiminta jatkuisi ennallaan SPR Hämeen piirin tuottamana palveluna nykyisissä tiloissa puolen vuoden siirtymäajalla jatkuvuuden varmistamiseksi. Olennaista on, että hyvinvointialueelle siirtyminen ei aiheuta yksikön asiakkaille kohtuutonta haittaa. Lakimuutoksista johtuen asian valmisteluun jäi myös varsin lyhyt aika. Siirtymäajalla 1.1.-30.6.2023 käydään neuvottelut toiminnan jatkosta.

Suorahankintaa saa Laki julkisista hankinnoista 110§:n mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa tämän luvun mukaisissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta noin 489 270 euroa. Hankinnan kokonaisarvo on laskettu 13 (kpl) asiakkaalle. 

Perheryhmäkotitoiminnan kustannukset korvataan hyvinvointialueelle täysimääräisesti valtion toimesta kotoutumisen edistämisestä annetun lain 1386/2010 ja työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu: 

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta.  Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään tilaajan sähköisessä arkistossa.

Päätös

Päätän, että Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiriltä hankitaan ajalla 1.1.-30.6.2023 perheryhmäkotitoiminta (13) kolmelletoista ilman huoltajaa maassa asuvalle oleskeluluvan saaneelle lapselle. Lisäksi Hämeenkyrön perheryhmäkoti vastaa kotoutumislain (27 § 2 mom) mukaisten ilman huoltajaa Hämeenkyrössä asuvien yli 18-vuotiaiden nuorten tukitoimenpiteiden järjestämisestä 25 ikävuoteen saakka. 

Sopimuksen yhteyshenkilönä toimii vastuualuejohtaja Hanna Harju-Virtanen. 
 

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue