§ 1/2023 Alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuneiden oleskeluluvan saaneiden asumisen ja tuen järjestäminen Hämeenkyrön perheryhmäkodissa

Lataa 

896/2022

Päätöspäivämäärä

5.1.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 22 §.

Esitys

Hämeenkyrön kunta on tehnyt 22.6.2017 toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen Maahanmuuttoviraston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten vastaanotosta sekä ryhmä- ja perheryhmäkotiasumisen, tukiasumisen ja jälkihuollon palveluiden järjestämisestä. Erillisellä palvelusopimuksella Hämeenkyrön kunta on sopinut SPR Hämeen piirin kanssa k.o. palveluiden tuottamisesta. 

Hämeenkyrön hybridiyksikkö on aiemmin tuottanut alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuneiden lasten vastaanottotoimintaa, ryhmä- ja perheryhmäkotiasumista sekä tukiasumisen ja jälkihuollon palveluita. Toiminta ja toiminnan rahoitus ovat perustuneet kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin (1386/2010), työ- ja elinkeinoministeriön ohjeeseen kotoutumisen edistämistä koskevan lain mukaisten kustannusten korvaamisesta kunnille (1.4.2021 VN/9190/2021-TEM-1), kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annettuun lakiin (746/2011) sekä Maahanmuuttovirastosta annettuun lakiin (156/1995). Toiminnan on kokonaisuudessaan rahoittanut Maahanmuuttovirasto sekä KEHA (Ely-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus). Sopimus perustui Hämeenkyrön kunnanhallituksen 6.3.2017 (2017 § 35) tekemään päätökseen. 

Eduskunta on hyväksynyt kotoutumislain muuttamista koskevan lakiehdotuksen (EV 129/2022 vp) ja sen myötä alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneiden oleskeluluvan saaneiden asumisen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023 alkaen. Vastaanottolain mukainen toiminta ei kuitenkaan ole siirtymässä hyvinvointialueiden vastuulle, vaan toiminnasta vastaa edelleen Maahanmuuttovirasto ja kunnat. 

Hämeenkyrön kunnan ja Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajat ovat neuvotelleet Maahanmuuttoviraston, Pirkanmaan Ely-keskuksen ja SPR Hämeen piirin edustajien kanssa Hämeenkyrön hybridiyksikön toiminnan jatkumisesta syksyn 2022 aikana. Neuvotteluissa on päädytty siihen, että Hämeenkyrön hybridiyksikön toiminnasta tehdään jatkossa kaksi erillistä sopimusta siirtymäajalle 1.1.-30.6.2023. SPR Hämeen piiri laatii sopimuksen suoraan Maahanmuuttoviraston kanssa alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneiden vastaanottotoiminnan järjestämisestä Hämeenkyrön hybridyksikössä 1.1.2023 alkaen.

Pirkanmaan hyvinvointialue laatii ajalle 1.1.-30.6.2023 sopimuksen Pirkanmaan Ely-keskuksen kanssa alaikäisenä ilman huoltajaa maahan saapuneiden oleskeluluvan saaneiden lasten asumisen ja tuen järjestämisestä Hämeenkyrön perheryhmäkodissa. Neuvotteluissa on sovittu, että Hämeenkyrön perheryhmäkodin toiminta jatkuisi ennallaan SPR Hämeen piirin tuottamana palveluna nykyisissä tiloissa puolen vuoden siirtymäajan palvelun jatkuvuuden varmistamiseksi. Siirtymäajalla käydään neuvottelut toiminnan jatkosta. Asuinyksikön kustannukset korvataan hyvinvointialueelle täysimääräisesti valtion toimesta kotoutumisen edistämisestä annetun lain 1386/2010 ja työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaisesti.

Päätös

Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää 1.1.-30.6.2023 asumis- ja tukipalvelut Hämeenkyrön perheryhmäkodissa kolmelletoista (13) ilman huoltajaa maassa asuvalle oleskeluluvan saaneelle lapselle.

Lisäksi Hämeenkyrön perheryhmäkoti vastaa kotoutumislain (27 § 2 mom) mukaisten ilman huoltajaa Hämeenkyrössä asuvien yli 18-vuotiaiden nuorten tukitoimenpiteiden järjestämisestä 25 ikävuoteen saakka.

Asuinyksikön kustannukset korvataan hyvinvointialueelle täysimääräisesti valtion toimesta kotoutumisen edistämisestä annetun lain 1386/2010 ja työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaisesti. Pirkanmaan hyvinvointialue hankkii siirtymävaiheen palvelun SPR Hämeen piiriltä. Hankinnasta tehdään erillinen päätös ja sopimus.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue