Aluevaltuusto, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Forssan seudun ympärivuorokautisen päivystyksen poikkeuslupahakemus

734/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, Hallintolakimies, Vilma.Kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta on toimittanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle 30.11.2022 pyynnön, joka koskee suostumusta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän poikkeuslupaa koskevassa asiassa. Pyynnöstä käy ilmi seuraavat alla olevat tiedot: 

Tausta

STM on 13.1.2019 (STM/1269/2017) päätöksellään myöntänyt Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle poikkeusluvan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen 1.1.2020 alkaen 31.12.2022 asti. Sääntelyn perusteella STM voi hakemuksesta myöntää luvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. Päivystyksestä ja sen laajuudesta on sovittava terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa ottaen huomioon alueen ensihoitopalvelu, päivystyspisteiden väliset etäisyydet sekä väestön palvelutarve.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä fuusioituu osaksi Kanta-Hämeen hyvinvointialuetta 1.1.2023 alkaen.

Lainsäädäntö

Vuoden 2022 loppuun asti voimassa olevassa terveydenhuoltolain 50 §:n sääntelyssä säädetään kunnista ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymistä. Tulevan terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin, joka tulee voimaan 1.1.2023, mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla.

Terveydenhuoltolain 50 §:n 6 momentin mukaan päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. 1.1.2023 voimaan tulevan sääntelyn mukaan päivystyksestä ja sen laajuudesta on sovittava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 36 §:ssä tarkoitetussa yhteistyösopimuksessa ottaen huomioon alueen ensihoitopalvelu, päivystyspisteiden väliset etäisyydet sekä väestön palvelutarve.

Terveydenhuoltolain 50 §:n 7 momentin mukaan päivystyksen järjestämisen erikoisalakohtaisista edellytyksistä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. Valtioneuvoston asetuksella säädetään synnytystoiminnan määrää koskevista edellytyksistä. Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää luvan poiketa kyseisistä edellytyksistä, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi. Kiireellisen hoidon perusteista ja kiireellisen vastaanottotoiminnan, laajan ympärivuorokautisen päivystysyksikön, ympärivuorokautisesti päivystävän yhteispäivystysyksikön sekä ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystysyksikön tehtävistä ja laatuvaatimuksista, poikkeuslupien myöntämisen tarkemmista edellytyksistä sekä päivystysyksiköiden alueellisesta yhteistyöstä voidaan säätää tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.

Jatkolupahakemus

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallitus on 27.6.2022 § 132 käsitellyt Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen lupahakemusta. Aluehallitus on todennut, että sosiaali- ja terveyspalvelujen häiriötön siirtyminen hyvinvointialueelle varmistetaan parhaiten siten, että toiminnot ja sopimukset siirretään sellaisenaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Kanta-Hämeen aluehallitus on arvioinut, että ympärivuorokautisen päivystyksen jatkolupa ja päivystyksen nykysopimuksen yhden vuoden option käyttäminen turvaavat parhaiten alueen väestön palvelutarpeet tilanteessa, jossa Forssan seudun päivystyksen osuus terveydenhuollon palveluvolyymista on suuri. Yöpäivystyksen mahdolliset muutokset vaatisivat uusia järjestelyjä, johon ei ole suunnittelu- ja toteuttamisaikaa eikä tekijöitä kesken organisaatioiden yhdistymistä. Yhteenvetona aluehallitus on puoltanut poikkeusluvan myöntämistä ja todennut, että ympärivuorokautisen päivystyksen luvan jatkaminen Forssassa kahdeksi vuodeksi on perusteltua. Tämä ratkaisu turvaisi alueen väestön palvelut ja antaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle aikaa järjestellä Forssan seudun palvelut suunnitelmalliseksi osaksi Kanta-Hämeen palvelujen kokonaisuutta.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue on toimittanut sosiaali- ja terveysministeriölle poikkeuslupahakemuksen. Ministeriö on pyytänyt sähköpostilla täydennystä hakemukseen ja pyytänyt, että hakemuksen liitteeksi toimitetaan yhteistyöalueen muiden hyvinvointialueiden aluevaltuustojen puollot lupahakemuksen mukaiselle päivystystoiminnalle. Sisä-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Kanta-Hämeen hyvinvointialue sekä Pirkanmaan hyvinvointialue. Etelä-Pohjanmaan aluehallitus käsittelee asiaa 7.12.2022 § 440, jonka jälkeen alueen aluevaltuusto käsittelee asiaa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen poikkeuslupahakemus on liitteenä. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu 16.1.2023. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

  • puoltaa liitteenä olevan hakemuksen mukaisen poikkeusluvan myöntämistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 19.12.2022 § 320.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ympärovuorokautista päivystystä koskeva poikkeuslupahakemus on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • puoltaa liitteenä olevan hakemuksen mukaisen poikkeusluvan myöntämistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että pykälä tarkastetaan kokouksessa. Ehdotus hyväksyttiin.