§ 3/2023 Comforta oy:n tukipalveluiden rekisteröintipäätös

Lataa 

600/2022

Päätöspäivämäärä

14.2.2023

Päätöksen tekijä

Palvelupäällikkö, valvonta- ja asiamiestehtävät

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö 28§, 3 mom.

Esitys

Comforta Oy (1635654-6) on toimittanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle ilmoituksen yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta.  Ilmoitus on saapunut 29.12.2022.


Yritys toimii Mehiläinen hoivapalvelut Oy Mainiokoti Lähdeniityn, Nokia, alihankkijayrityksenä. Ilmoituksen mukaan toiminta on alkanut 1.9.2022. Comforta Oy:n tuottamat palvelut ovat esim asukkaiden pussilakanoiden, tyynyliinojen, lakanoiden, pyyheiden pesupalvelua. 


Yksityisten sosiaalipalvelujen on perustuttava sopimukseen tai hyvinvointialueen tekemään hallintopäätökseen sekä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 §:n mukaisesti laadittuun palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muuhun vastaavaan suunnitelmaan (laki yksityisistä sosiaalipalveluista §5). Ilmoituksen mukaan palveluntuottaja laatii asiakkaan kanssa yksilöllisen hoito- ja /tai palvelusuunnitelman. Kun yksityinen palvelujen tuottaja ostaa tuottamiaan sosiaalihuoltopalveluja varten palveluja alihankkijalta, tämä alihankkija voi myydä palvelut arvonlisäverottomasti edellyttäen, että sen myymät palvelut ovat sosiaalihuoltopalveluja ja arvonlisäverottomuuden edellytykset täyttyvät. Alihankkijan ei kuitenkaan tarvitse tehdä palvelusopimusta ja -suunnitelmaa sosiaalihuoltopalvelun saajan kanssa. Alihankkijan kohdalla riittää, että yksityinen palvelujen tuottaja, jolle se palvelun myy, on tehnyt sosiaalihuoltopalvelun saajan kanssa palvelusopimuksen ja -suunnitelman. Palvelusuunnitelmassa on mainittava alihankintana hankittavat palvelut ja niiden tarve.


Sosiaalipalveluiksi katsotaan palvelut, joilla sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja muu asiakastyöhön osallistuva henkilöstö edistää ja ylläpitää yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta (sosiaalihuoltolaki § 3). Sosiaalipalveluilla varmistetaan, ettei asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.
Tukipalveluna voidaan tuottaa: ateriapalvelua, vaatehuoltopalvelua, siivouspalvelua, asiointipalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua (sosiaalihuoltolaki § 19). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston sekä aluehallintoviraston 24.10.2012 tekemän linjauksen mukaan myös henkilökohtainen apu on tukipalveluihin rinnastettavaa palvelua.
Asian esittely ja päätösesitys tähän.

Päätös

Päätän, että Comforta Oy hyväksytään Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen tukipalveluiden tuottajaksi asiakkaille, jotka tarvitsevat palvelua toimintakyvyn ja sosiaalisen turvallisuuden edistämiseksi ja joiden kanssa on tehty palvelusta sopimus ja joiden kanssa on laadittu hoito- ja palvelusuunnitelma (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 7 §).
Mikäli em. edellytykset eivät täyty asiakasryhmän tai muiden vaatimusten osalta, ei tuotettu palvelu ole yksityistä sosiaalipalvelutoimintaa. Comforta oy:n tukipalvelut ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen valvomaa yksityistä sosiaalipalvelua.  Pirkanmaan hyvinvointialue pitää tukipalveluista rekisteriä, johon Comforta Oy merkitään 1.1.2023 alkaen.

Allekirjoitus

Katja Uitus-Mäntylä, palvelupäällikkö

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue