Tarkastuslautakunta, kokous 13.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Sidonnaisuuksien ilmoittaminen

Perustelut

Hyvinvointialuelain 89 § mukaiset sidonnaisuusilmoituksen tehdään tarkastuslautakunnalle. Tarkastuslautakunta voi tarvittaessa kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uuden ilmoituksen tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Tietoja rekisteristä voi hakea ainoastaan yksittäisinä hakuina. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvan luottamustoimen tai tehtävän päättyessä henkilöä koskevat tiedot on poistettava rekisteristä ja tietoverkosta.

Velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksista koskee aluehallituksen jäseniä ja varajäseniä, aluevaltuuston puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia, tarkastuslautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa, hyvinvointialuejohtajaa, aluehallituksen muuta esittelijää sekä tarkastuslautakunnan esittelijää (Laki hyvinvointialueesta § 89 ja § 36).

Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on tehtäväänsä valittu. Henkilön on myös viivytyksettä ilmoitettava sidonnaisuuksissa tapahtuneet muutokset.

Sidonnaisuusilmoitus on annettava johtotehtävistä ja luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudesta sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Valmistelut sidonnaisuusrekisterin perustamiseksi on aloitettu. 31 ilmoitusvelvollisille luottamushenkilöille ja kahdelle viranhaltijalle on 18.3.2022 lähetetty pyyntö ilmoittaa sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuusilmoitus annetaan sähköisellä lomakkeella. Sähköisen palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla.

Sidonnaisuusilmoitus on pyydetty antamaan 7.4.2022 mennessä.

Asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi sidonnaisuusilmoituksia koskevan tilannekatsauksen.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti

  • merkitä tiedoksi sidonnaisuusilmoituksia koskevan tilannekatsauksen.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).