§ 19/2023 Tutkimuslupa: Ohjelmistorobotiikan ja edistyksellisemmän automaation hyödyntäminen terveydenhuollon toimintaprosessien kehittämisessä

Lataa 

1916/2023

Päätöspäivämäärä

23.3.2023

Päätöksen tekijä

Sairaalapalvelujen palvelulinjajohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö § 25.

Esitys

Suvi Liimatainen (LT), dosentti, Pirkanmaan hyvinvointialue; Paulus Torkki (TkT), apulaisprofessori, Helsingin yliopisto ja Milla Ratia (FT, ekonomi), vieraileva tutkija Aalto yliopisto hakevat projektin vastuullisina johtajina hakevat lupaa tutkimukselleen aiheesta "Ohjelmistorobotiikan ja edistyksellisemmän automaation hyödyntäminen terveydenhuollon toimintaprosessien kehittämisessä".

Tutkimuksen tavoitteena on tutkia ohjelmistorobotiikan ja edistyksellisemmän automaation käytännön tason hyödyntämistä, tavoitteita sekä tulevaa potentiaalia Pirkanmaan hyvinvointialueella, jossa ohjelmistorobotiikkaa sekä automaatiota on hyödynnetty kasvavissa määrin. Systemaattista hyötyjen tarkastelua ei ole aikaisemmin tehty ja tämä on merkittävä tieto, kun RPA:n ja automaatioiden hyödyntämistä lähdetään skaalaamaan hyvinvointialueen sisällä. 

Tutkimusmenetelmä, aineisto ja aineiston keruu ja analyysi: Tutkimuksen pohjana käytettävä tausta-aineisto on Pirkanmaan hyvinvointialueen sekä yhteistyökumppaneiden omistamaa aineistoa, jota tutkimuksessa käsitellään soveltuvin osin. Tutkimusaineisto ei sisällä arkaluonteisia tietoja, kuten potilas- tai terveystietoja, vaan toimintaprosessi- ja tietovirtakuvauksia sekä muuta vastaavaa hallinnollista aineistoa, joka toimii pohjatietona tutkimuksen suunnittelulle ja toteuttamiselle.

Varsinainen tutkimusaineisto kerätään puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joiden kohteena ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät ja toimihenkilöt sekä muut keskeiset sidosryhmät, jotka ovat roolinsa ja työnsä puolesta tekemisissä ohjelmistorobotiikan ja automaation kanssa joko kyseisen digitaalisen palvelun tuottajana tai asiakkaana sekä ei-salaiseksi luokiteltuun dokumentaatioon. Haastattelut toteutetaan kasvotusten, puhelinhaastatteluina tai verkkoalustaa (kuten Teams, Zoom, tms.) hyödyntäen. Haastattelut litteroidaan ja ne analysoidaan hyödyntäen sisältöanalyysimenetelmää.

Kohdejoukko: Tutkimuksen teemahaastattelujen kohderyhmänä ovat osastonhoitajat, lääkärit, sairaanhoitajat, sihteerit sekä muut asiantuntijat, jotka ovat roolinsa tai työnsä puolesta tekemisissä ohjelmistorobotiikan ja automaation kanssa. Haastateltavia on yhteensä noin 20-30 henkilön otos, joka otetaan kattavasti jokaisesta ammattiryhmästä. Haastateltavat valikoituvat saatavuuden mukaan kyseisistä ammattiryhmistä, jotka ovat käytännön työssään ottamassa käyttöön ohjelmistorobotiikkaa niissä yksiköissä, joissa se on otettu käyttöön.

Tutkimuksen aikataulu:

Q1/2023 Tutkimusprojektin suunnittelu, tutkimusluvan hakeminen
Q2-Q3/2023 Tutkimushaastattelut ja aineiston analysointi
Q4/2023 Aineiston raportointi
Q1-Q2/2024 Tieteellisten julkaisujen kirjoittaminen

Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 asti.

Tutkimustulosten raportointi: On keskeistä varmistaa, että tutkimusprojektin tulokset paitsi saavuttavat projektin kohderyhmän niin myös leviävät varsinaisen projektin ulkopuolelle käytettäviksi. Pääasiallisena projektinaikaisena tiedonvälityskanavana projektissa toimivat some-alustat, kuten Linkedin ja Twitter. Projektin aikana järjestetään vierailuja sekä aihepiirin tutkimuksista koottuja webinaareja, jossa esitellään projektin tuotoksia keskeisille sidosryhmille ja projektin osapuolille sekä käsitellään projektin pääteemaa: digitalisaation, ohjelmistorobotiikan ja automaation hyödyntämismahdollisuuksien edistämistä. Webinaarien tavoitteena on myös toimia tiedonvaihto- ja keskustelukanavana eri sidosryhmien kanssa. Lisäksi projektin tuloksia esitellään alan kokouksissa ja konferensseissa. Projektin tulokset ja tuotokset kootaan yhteen loppuraportiksi, jonka lisäksi osatutkimusten tuloksia julkaistaan vertaisarvioituina julkaisuina ja ammattilehtiin kirjoitettuina artikkeleina tai konferenssijulkaisuina.

Päätös

Päätän myöntää luvan "Ohjelmistorobotiikan ja edistyksellisemmän automaation hyödyntäminen terveydenhuollon toimintaprosessien kehittämisessä" tutkimuksen toteuttamiselle esityksen mukaisesti Pirkanmaan hyvinvointialueen Sairaalapalveluissa edellyttäen, että Pirkanmaan hyvinvointialueella on oikeus saada sitä koskeva tieto käyttöönsä.

Mahdolliset kustannukset hoidetaan liitteenä olevan tutkimuslupahakemuksen mukaisesti. Valmistuneista julkaisuista tulee ilmoittaa tutkimusluvan myöntäjälle.

Allekirjoitus

Juha Kinnunen, Sairaalapalvelujen linjajohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue