§ 27/2023 Ohjausryhmän nimeäminen Tulevaisuuden sotekeskus -kehittämisohjelman mukaisiin PirSOTE ja PirKOTI-hankkeisiin

Lataa 

5315/2023

Päätöspäivämäärä

24.2.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 22 §.

Esitys

Pirsote- ja Pirkoti hankejohtaja Eeva Halme:

Pääministeri Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen vuonna 2020 Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalla, jossa kehitetään perustason sosiaali- ja terveyspalveluja. Ohjelman avulla käynnistettiin erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeita, joista Pirkanmaalla toteutettiin Pirkanmaan liiton hallinnoimana vuoden 2022 loppuun saakka kahta hanketta: Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-kehittämisohjelmaa (PirSOTE-hanke) sekä Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -Pirkanmaa-hanketta (PirKOTI-hanke). Kummallakin hankkeella oli oma, pääosin kuntien sosiaali- ja terveysjohtajista, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pikassoksen edustajista koostunut ohjausryhmänsä, joka kokoontui kahden kuukauden välein. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Pirkanmaan liitolla hankehallinnoijana tai osatoteuttajina toimineilla kunnilla ja yt-alueilla ei ole järjestämisvastuuta v. 2023 hankkeen kohteena olevista palveluista, vaan hankkeet rahoituksineen ja henkilöstöineen siirrettiin hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta myös hankkeiden ohjausryhmät tulee asettaa uudelleen. 

Ohjausryhmän tehtävistä: 

Ohjausryhmä toimii tuen saajan tukena hankkeen toteuttamisessa, mutta se ei ole vastuussa hankkeen toteuttamisesta. Vaikka ohjausryhmältä puuttuu juridinen päätösvalta, on se kuitenkin tärkeä yhteistyöfoorumi.

Ohjausryhmän tehtävät:
•    toimii hankkeen toteuttajan tukena 
•    ohjaa hanketta niin, että se toteuttaa hankesuunnitelmaa
•    seuraa hankkeen tavoitteiden saavuttamista sekä budjetin toteutumista
•    käsittelee mahdolliset hankesuunnitelmamuutokset ennen kuin niitä koskeva hakemus toimitetaan rahoittajalle (mm. muutoshakemukset hankkeen sisällön, kustannusjakauman tai toteutusajan muuttamista varten)

Ohjausryhmän asettaminen:

PirSOTE-hankkeen valtionavustuspäätöksen mukaisesti hankkeella tulee olla ohjausryhmä, jossa tulee olla kattava edustus perustason sosiaali- ja terveydenhuollosta, perusterveydenhuollon yksiköistä sekä sosiaalialan osaamiskeskuksista ja alueella toimivista kolmannen sektorin toimijoista. Ohjausryhmä voi olla yhteinen maakunnan/hyvinvointialueen muiden sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden kanssa. Valvoja ei ole ohjausryhmän varsinainen jäsen, mutta hänet tulee kutsua hankkeen ohjausryhmän kokouksiin ja ohjausryhmän pöytäkirjat tulee toimittaa hänelle tiedoksi. 

PirKOTI -hankkeen valtionavustuspäätöksen mukaisesti hankkeella tulee olla ohjausryhmä. Hanke voi perustaa oman ohjausryhmän tai ohjausryhmänä voi toimia tarkoituksenmukainen, jo aikaisemmin toiminut ohjausryhmä, esimerkiksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeelle perustettu ohjausryhmä. Ohjausryhmän pöytäkirjat lähetetään Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut -hankkeelle nimetylle STM:n yhteyshenkilölle tiedoksi hankesalkkuraportoinnin yhteydessä. 

Hyvinvointialueen sote-palvelutuotannon johtoryhmässä on kattava edustus perustason sosiaali- ja terveydenhuollosta. Perusterveydenhuollon yksikkö on sellaisenaan lakkautettu vuoden 2022 lopussa. Vuoden 2023 alusta perusterveydenhuollon kehittäminen sijoittuu hyvinvointialueen avopalvelulinjan kehittämispalveluihin.

Ensimmäisessä ohjausryhmän kokouksessa:
•    valitaan ohjausryhmän puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri
•    tarkistetaan ohjausryhmän kokoonpano
•    sovitaan kokousten pöytäkirjojen tarkastustavasta
•    sovitaan ohjausryhmän jäsenten matka- ym. kulujen korvaamisesta
 

Päätös

Päätän, että PirSOTE- ja PirKOTI-hankkeille nimetään yhteinen ohjausryhmä seuraavasti:

sosiaali- ja terveyspalvelujen johtoryhmästä nimetään sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen (puheenjohtaja), palvelulinjajohtajat Juha Kinnunen, Titta Pelttari, Eeva Torppa-Saarinen ja Päivi Tryyki sekä integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho,

perusterveydenhuollon kehittämisen edustajaksi nimetään Jukka Karjalainen,

sosiaalialan osaamiskeskuksen edustajaksi nimetään toimitusjohtaja Tuula Tuominen,

alueella toimivia kolmannen sektorin toimijoita edustamaan nimetään Niina Salo-Lehtinen Arttelista,

lisäksi ohjausryhmään nimetään aluekoordinaattori Leena-Kaisa Nikkarinen,

PirSOTE -hankkeen valvoja sosiaalineuvos Virva Juurikkala STM:stä ja

sihteeriksi nimetään projektipäällikkö Tiina Konttajärvi.

Ohjausryhmän kokoonpanoa voidaan tarvittaessa myöhemmin päivittää ja täydentää.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue