§ 4/2023 Veren DNA:n metylaatiomääritysten ostaminen suorahankintana

Lataa 

7223/2023

Päätöspäivämäärä

22.3.2023

Päätöksen tekijä

Tutkimus- ja kehitysjohtaja

Päätöksen perustelut

Hankinta voidaan toteuttaa suorahankintana, koska tiedossa on vain yksi potentiaalinen toimittaja. Tutkimusyhteistyön osapuolena toimiva professori Terho Lehtimäen Kliinisen kemian tutkimusryhmä on tutkinut asiaa ja ainoa tiedossa oleva soveltuva toimittaja, joka kykenee toteuttamaan palvelun vaatimuksen mukaisena ja osana tutkimusyhteistyötä, on Helmholtz Zentrum München (GmbH). Syyt valinnalle on lueteltu edellä. 

Sopimus toimittajan ja Pirha välille ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan toimittajan kanssa tehdään erillinen toimitusta koskeva yksityiskohtainen sopimus, jonka kummankin organisaation osalta tulevat allekirjoittamaan toiminimenkirjoitusoikeuden omaavat tahot.           

Esitys

Veren DNA:n metylaatiomääritysten ostaminen suorahankintana                

Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimus on kansallinen monikeskustutkimus. LASERI-tutkimus käynnistyi vuonna 1980, jolloin 3596 3-18-vuotiasta tyttöä ja poikaa osallistui tutkimukseen. Tutkimuksessa toteutettiin vuosina 2018-2020 kenttätutkimus. Tässä tutkimusvaiheessa tutkimukseen kutsuttiin alkuperäisten LASERI-tutkittavien lisäksi myös heidän vanhempansa ja biologiset lapsensa. Hankkeessa tehdään terveystutkimusta, jonka yhteydessä koehenkilöiltä kerätyistä seeruminäytteistä määritetään laaja-alaisesti mm. erilaisia biomarkkereita. Pirkanmaan hyvinvointialue on yksi tämän tutkimuksen monikeskustutkimuksen keskuksista.                                               

Perustelut suorahankinnan käyttämiselle ja hankinnan kohdistamiselle valitulle toimittajalle

Laseri-tutkimuksen kokoverinäytteistä eristetyistä DNA-näytteistä tehdään metylaatiotasojen määritykset. Laseri-seurantatutkimuksen aiemmista aikapisteistä määritetyt metylaatiotasot on tehty käyttäen Illuminan siruteknologiaa. Sirujen hankinnat sekä ajot on tehty yhteistyössä Dr. Peter Lichtnerin (Institute of Human Genetics, Helmholtz Zentrum München - Deutsches Forschungszentrum für Gesundheit und Umwelt (GmbH), Germany) kanssa. Jotta eri aikapisteistä saadut mittaustulokset olisivat vertailukelpoisia, metylaatiotasot tulee mitata samalla menetelmällä - näin vältytään ns. batch-efektiltä, jossa menetelmä tai laboratorion käyttämä protokolla aiheuttaa eroja mitattuihin tuloksiin. Lisäksi kyseessä ovat ainutkertaiset näytteet ja pitkäaikaisen yhteistyön perusteella tutkimusryhmä tietää, että Dr. Lichtnerin laboratorion työn laatu on korkeatasoista ja luotettavaa. Tutkimusryhmä on selvittänyt kaupallisen hintatason -  johtuen tutkimusyhteistyöstä toteutetaan EPIC-analyysit omakustannushintaan, mikä on selvästi alle muiden toimijoiden hintoja. Lisäksi hankinta tehdään kiireellisenä hankkeelle saadun rahoituksen käyttöajan umpeutumisen vuoksi.

Hankinnan kokonaisarvo jää alle hankintalain (1397/2016) liitteen E kohdan 1 palveluja (85145000-7 Lääketieteellisten laboratorioiden palvelut, 85148000-8 Lääketieteelliset analyysipalvelut) koskevan kynnysarvon 400.000 € (alv 0 %), joten tähän hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintasääntöä ja -ohjetta.

 

Lisätietoja:
Terho Lehtimäki
Ylilääkäri, professori
Kliininen kemia
Fimlab laboratoriot Oy
Pirkanmaan hyvinvointialue
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Tampereen yliopisto
sähköposti: etunimi.sukunimi@pirha.fi

 

Päätös

Päätän, että Laseri-tutkimuksen kokoverinäytteistä eristetyistä DNA-näytteistä tehtävät metylaatiotasojen määritykset voidaan hankkia suorahankintana esityksessä mainitulta laboratoriolta.
                                                                                                                                                                                                                                                         

Allekirjoitus

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue