§ 10/2023 Hyvinvointialueen ja Kangasalan välinen sopimus oikaisuvaatimusten ja valituksia koskevien lausuntojen antamisesta

Lataa 

5145/2023

Päätöspäivämäärä

6.4.2023

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujohtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 22

Esitys

Sote-uudistuksen myötä on muodostunut tulkintoja vireillä olevien sosiaali- ja terveydenhuollon yksilöä koskevien oikaisuvaatimusten ja valituksia koskevien lausuntojen antamisesta. Hyvinvointialueen ja kunnan välillä on tapahtunut oikeusseuraanto vain laissa säädetyssä laajuudessa eli määrättyjen oikeuksien ja velvollisuuksien osalta. Sote-uudistuksen hallituksen esityksessä (HE 241/2020 vp) järjestämisvastuun siirtoa ei käsitellä yleisseuraantona. Sen sijaan sopimusten ja sopimusvastuiden siirtoa kunnilta hyvinvointialueelle on valiokuntakäsittelyssä arvioitu yleisseuraantona (HaVL 12/2021 vp s. 55). Hyvinvointialueen tulkinnan mukaan, koska sote-uudistuksen yhteydessä järjestämisvastuun siirtoa on käsitelty nimenomaan siirtona kunnilta hyvinvointialueille eikä seuraantona, vuoden 2022 aikaisia hallintopäätöksiä, jotka sisällöllisesti koskevat vain kunnan järjestämis- ja kustannusvastuuta, koskevat oikaisuvaatimukset tulee käsitellä kunnassa. Kyse on kunnassa tehdyn päätöksen jatkokäsittelystä hallintomenettelyssä. Toisaalta kunnan osalta haasteita aiheuttaa henkilöstön siirtyminen hyvinvointialueelle ja yksilöasioiden esittely ja käsittely kunnanhallituksessa.

Koska lainsäädäntö ei aukottomasti ratkaise edellä mainittua ongelmaa, on tarkoituksenmukaista, että  hyvinvointialue ja kunta sopivat liitteenä olevalla sopimuksella vireillä olevien sosiaali- ja terveydenhuollon yksilöä koskevien oikaisuvaatimusten ja valituksia koskevien lausuntojen antamisen käsittelystä siten, että hyvinvointialue käsittelee mainitut asiat.

Valmistelijan yhteystiedot
Hallintolakimies Vilma Kiilunen, etunimi.sukunimi@pirha.fi
0444729995

 

Päätös

Päätän, että hyvinvointialue sitoutuu vuodeksi 2023 liitteenä olevaan sopimukseen ja allekirjoittaa sen.

Allekirjoitus

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue