§ 43/2023 Kokemusasiantuntijoille maksettavat palkkiot

Lataa 

6526/2023

Päätöspäivämäärä

13.4.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 18 ja § 22, sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävät ja päätösvalta.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Vastaava hallintopäällikkö Paula Paavilainen, puh. 050 5536051, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Kokemusasiantuntijoilla on omakohtainen kokemus sairaudesta, vammasta, ongelmasta tai elämäntilanteesta tai kokemus läheisenä vastaavista asioista. Kokemusasiantuntijat välittävät kokemustietoa samoja haasteita kokeville, eri alojen ammattilaisille tai opiskelijoille tai suurelle yleisölle.

Kokemusasiantuntija voi olla koulutettu, mutta tehtävässä voi toimia myös ilman koulutusta. Kokemusasiantuntijoiden toimintaa voivat koordinoida erilaiset organisaatiot, esim. järjestöt tai julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot. Pirkanmaalla kokemusasiantuntijoiden toimintaa koordinoidaan useissa eri järjestöissä ja mm. yliopistollisessa sairaalassa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistyttyä on tarkoituksenmukaista määritellä kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävän sopimuksen periaatteet ja kokemusasiantuntijoille maksettavat palkkiot. 

Kokemusasiantuntijoiden kanssa tehdään toimeksiantosopimus, jossa määritellään toimeksiantaja, toimeksisaaja, toimeksiannon kuvaus, palkkion määräytyminen sekä vakuutustiedot ja mahdollinen ennakkoperintärekisteriin kuuluminen. Toimeksiantosopimuksella ei synny työsuhdetta toimeksiantajan ja toimeksisaaneen välille. Mikäli toimeksisaaja ei ole eläkevakuuttanut sopimuksenmukaista toimintaansa, Pirkanmaan hyvinvointialue vähentää toimeksiannosta maksettavasta palkkiosta eläkelaitokselle suorittamansa maksun. Toimeksiantosopimuksessa sovitut palkkiot ja muut mahdolliset korvaukset maksetaan jälkikäteen. Muita mahdollisia korvauksia ovat tosiasiallisesti syntyneet matkakustannukset, jotka korvataan KVTES:in mukaisesti (KVTES Liite 16 matkakustannusten korvaukset). 

Pirkanmaan hyvinvointialueella kokemusasiantuntijoille maksettaviksi palkkioiksi esitetään seuraavat palkkiot:

- kertaluonteinen puheenvuoro ryhmässä (1-2h) 30,00 €;

- ohjaajana toimiminen ammattilaisen työparina ryhmissä (2h, 6-8 kertaa kokoontuvat ryhmät) tai osallistuminen vastaanotolle ammattilaisen työparina 40,00 €/kerta;

- työryhmien jäsenyys 40,00 €/kokous;

- esitys koulutustilaisuudessa (60min) 50,00€;

- työskentely yhteiskehittämisprosessissa (sis. suunnittelutyön ja osallistumisen kokouksiin yhtenä asiantuntijoista) 25,00 €/h;

- korvaus videoiden tekoon osallistumisesta 300,00 €.

Kokemusasiantuntijoiden palkkiot maksetaan toimeksiantaneen yksikön kustannuspaikalta. Toimeksiantosopimuksella työskentelevät henkilöt merkitään Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöasioiden rekisteriin. Rekisteriä koskeva seloste on nähtävissä internetissä Henkilöstörekisteri - pirha.fi.

Kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävästä sopimuksesta ja maksettavista palkkioista on neuvoteltu hallintojohtaja Vuokko Ylisen ja hallintopalvelujohtaja Miia Luukon kanssa, ja asiaa on käsitelty sosiaali- ja terveyspalvelujen johtoryhmässä. Tässä päätöksessä ei määritellä työsuhteeseen palkattavien kokemusasiantuntijoiden palkkaa.

 

 

Päätös

Päätän, että sosiaali- ja terveyspalveluissa

  1. kokemusasiantuntijoiden kanssa laaditaan toimeksiantosopimus
  2. kokemusasiantuntijoille maksetaan palkkiot esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue