Aluehallitus, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 120 Lahjoitusten hallinnointi hyvinvointialueella

4951/2023

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, Vuokko.Ylinen@pirha.fi
  • Leena Gabrielsson, Talouspäällikkö, Leena.Gabrielsson@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, Hallintolakimies, Vilma.Kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmisteltu kaikille tehtäväalueille yhteistä  testamentti- ja muiden lahjoitusten hallinnointimallia. Sairaalapalvelujen palvelulinjalla on jatkettu yhteistyötä Tays tukisäätiön kanssa ennen 1.1.2023 vastaanotettujen lahjoitusten hallinnoinnissa. 

"Säätiön tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan edistää ja tukea Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaa ja sen henkilöstön ammattiosaamista sekä lääketieteen, terveystieteiden ja muiden Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaan liittyvien tieteenalojen tutkimusta ja opetusta. Säätiön tarkoituksena on lisäksi edistää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen sairaanhoitolaitosten toimintaedellytyksiä sekä alueen väestön terveyttä ja hyvinvointia.

Säätiö voi toteuttaa tarkoitustaan jakamalla avustuksia ja apurahoja sekä tukemalla säätiön tarkoituksen mukaista toimintaa muilla tavoilla. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö voi:

a) tukea hyvien hoitokäytäntöjen kehittämistä;
b) tukea hoitovaruste-, laite- ja taidehankintoja;
c) tukea potilaiden ja läheisten viihtyvyyttä lisääviä hankintoja;
d) tukea taloudellisesti ja muilla tavoilla Tampereen yliopistollisen sairaalan toimialaan kuuluvaa tieteellistä tutkimus- ja opetustyötä;
e) tukea ja harjoittaa koulutustoimintaa;
f) tukea ja harjoittaa julkaisutoimintaa;
g) tukea taloudellisesti henkilöstön jatko-opintotoimintaa; sekä
h) myöntää apurahoja tai muuta taloudellista tukea koulutusta ja tieteellistä tutkimusta varten."

Tays tukisäätiö on 1.1.2023 siirtynyt osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernia.

Tukisäätiö tukee tutkimusta vuosittain osoittamallaan määrärahalla, jota voivat hakea yksittäiset tutkijat tai tutkimusryhmät. Lisäksi tukisäätiö jakaa henkilöstölle koulutusavustuksia sekä -apurahoja. Sairaanhoitopiirin ja tukisäätiön välille on luotu yhteistyömalli, jonka perusteella Tukisäätiö on hallinnoinut yliopistolliselle sairaalalle osoitettuja lahjoituksia ja testamenttivaroja. (Sairaanhoitopiirin valtuusto 14.3.2016, sairaanhoitopiirin hallitus 9.5.2016)

Valmistelussa on selvitetty kunnista siirtyneitä sosiaalihuollon lahjoituksia ja pelastuslaitoksen saamia lahjoitusvaroja. Sosiaalihuollon osalta tiedot ovat vielä täydentymässä testamenttivarojen osalta.  

Hyvinvointialueelle on siirtynyt Pirkanmaan pelastuslaitoksen stipendi- ja virkistysrahasto. Rahaston tarkoituksena on myöntää Pirkanmaan pelastuslaitoksen henkilökuntaan kuuluville avustuksia ja stipendejä opintosuorituksista sekä ammatillisesta täydennyskoulutuksesta ja tukea henkilöstön virkistys- ja harrastustoimintaa. 

Aluehallitukselle esitetään, että lahjoitus- ja testamenttivarojen hallinnoinnnin siirtämistä Tukisäätiölle jatketaan. Siirron myötä lahjoitusvarojen hallinnointi, myöntäminen lahjoitusten mukaisiin tarkoituksiiin ja käytön seuranta olisi strukturoitua ja perustuisi jo testattuun malliin sairaanhoitopiirin ja tukisäätiön välisestä yhteistyöstä.

Tays tukisäätiön sääntöjen voidaan katsoa mahdollistavan myös sosiaalihuollon sekä pelastustoimen tarkoituksiin osoitettujen lahjoitusten hallinnoinnin ilman säätiön sääntöjen akuuttia muutostarvetta. Yhteisen toimintamallin hyväksyminen ja käyttöönotto edellyttää kuitenkin myös tukisäätiön päätöstä ja sitoumusta siitä, että se sitoutuu käyttämään lahjoitusvarat niiden tarkoitemääräysten mukaisesti. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • että valmistelua hyvinvointialueelle osoitettujen lahjoitus- ja testamenttivarojen hallinnoinnin siirtämistä Tays tukisäätiölle jatketaan,
     
  • että tukisäätiölle luovutettavat lahjoitusvarat yksilöidään ja luovutetaan aluehallituksen päätöksellä myöhemmin,
     
  • saattaa valmistelua koskevan päätöksen tiedoksi tukisäätiön hallitukselle 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Merkkittiin, että hallituksen jäsenet Hanna Laine, Jari Andersson ja Leena Kostiainen ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Leena Mankkinen liittyi kokoukseen Hanna Laineen esteellisyyden ajaksi.

Tiedoksi

Tays tukisäätiön hallitus, Kaarina Kiviluoma, talouspalvelut, Leena Gabrielsson

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).