Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 10.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernirakenne ja omistukset

171/2022

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi
  • Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialuekonserni muodostuu hyvinvointialueesta ja sen tytäryhteisöistä. Tytäryhteisöjen määrittely tulee kirjanpitolaista. Yhteisö, jossa hyvinvointialueella on kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 §:ssä tai 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu määräysvalta, on hyvinvointialueen tytäryhteisö. Mitä laissa säädetään hyvinvointialueen tytäryhteisöstä, sovelletaan myös hyvinvointialueen määräysvaltaan kuuluvaan säätiöön (611/2021 § 4). Määräysvalta toisessa kirjanpitovelvollisessa määritellään kolmen periaatteen kautta: 1) kirjanpitovelvollisella on enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä ja tämä äänten enemmistö perustuu omistukseen, jäsenyyteen, yhtiöjärjestykseen, yhtiösopimukseen tai niihin verrattaviin sääntöihin taikka muuhun sopimukseen; 2) kirjanpitovelvollisella on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä kohdeyrityksen hallituksessa tai siihen verrattavassa toimielimessä taikka toimielimessä, jolla on tämä oikeus, ja oikeus perustuu samoihin seikkoihin kuin 1 kohdassa tarkoitettu ääntenenemmistö; tai 3) kirjanpitovelvollinen muuten tosiasiallisesti käyttää määräysvaltaa kohdeyrityksessä. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen omistukset muodostuvat käytännössä kolmen periaatteen kautta: Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä siirtyvät omistukset, kunnilta siirtyvät sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yhtiöiden osakkeet ja muut erikseen hankittavat tai neuvoteltavat omistukset.  

Lainsäädännön mukaan (616/2021 § 20) Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistuksen siirtyvät sellaisenaan yleissaantona hyvinvointialueen omistuksiksi 1.1.2023 lähtien. Omistusosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tekemän tilinpäätöksen 2021 mukaan tytäryhteisöjä tulevassa hyvinvointialuekonsernissa ovat Coxa Oy, omistusosuus 62 %, Tays Sydänkeskus Oy, omistusosuus 83 %, (sisältäen SK Hankintapalvelut Oy ja Helsingin Sydänsairaala Oy), FimLab Laboratoriot Oy, omistusosuus 50 % ja  Tays Kehitysyhtiö Oy, omistusosuus 59 %. Lisäksi konserniyhteisöihin kuuluu Tays Tukisäätiö, jossa sairaanhoitopiirillä on määräysvalta ja jonka omistuksessa ovat Kiinteistö Oy Solkikauden Kissantassu, Kiinteistö Oy Kissantassu ja Kiinteistö Oy Kissanmaan Y-talo. 

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä siirtyvät sellaisenaan myös osakkuusyhtiöt ja muut pienet omistukset. Osakkuusyhtiöiden omistusosuus on 20 - 50 %, ohessa tilinpäätöksen pyöristetyt luvut. Osakkuusyhtiöitä ovat: Istekki Oy 33 % , Monetra Pirkanmaa Oy 28 %, Tullinkulman Työterveys Oy 25 % ja Tuomi Logistiikka Oy 48 %. 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on myös pienomistuksia, joissa omistusosuus on alle 20 %. Näistä merkittävimpiä yli viiden prosentin omistusosuudella ovat tilinpäätöksen mukaan Pirkanmaan Voimia Oy 17 %, Monetra Oy 16 %, Biopankkien Osuuskunta Suomi-FINBB 8 %, Suomen Keskinäinen Potilasvakuutusyhtiö 11 % ja Una Oy 6 %. Hyvinvointialueen palvelujen tuottamisen ja tukipalvelujen näkökulmasta tärkeitä kumppaneita ovat lisäksi Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy 5 % ja Sakupe Oy 3 %, muita pienomistuksia on kahdeksaan yhteisöön.

Tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen on jo tiedossa muutoksia näihin omistusosuuksiin. Omistusosuus FimLab Laboratoriot Oy:ssä laskee alle tytäryhteisön rajan vuoden 2022 aikana, ja osakkuusyhtiöissä Tuomi Logistiikka Oy:n ja Istekki Oy:n omistusosuudet pienenevät muutamilla prosenteilla omistusjärjestelyjen seurauksena. 

Lainsäädännön mukaan (616/2021 § 23) kunnilta liikkeenluovutuksessa siirtyy osakeomistusta 1.1.2023 lähtien silloin, kun kysymyksessä on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottava yhtiö. Kuntien tekemien selvitysten mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueelle on siirtymässä Keiturin Sote Oy 100 %, Pikassos Oy 25 %, Kolmostien Terveys Oy 4 %, lisää Coxa Oy:n osakkeita sekä Mäntänvuoren Terveys Oy 9,5 %. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelun Väliaikainen toimielin tehnyt osakkeiden pienostoja, joiden avulla on mahdollistettu vuoden 2021 ja 2022 tehtävä valmistelu ja hankintojen lainmukaisuus. Näitä pienostoja, 1 - 25 osaketta, on tehty yhtiöihin Istekki Oy, Kuntien Tiera Oy, Monetra Pirkanmaa Oy ja Una Oy. 

Hyvinvointialue käy parhaillaan tarkentavia neuvotteluja kuntien kanssa 1.1.2023 siirtyvästä kokonaisuudesta ja kesäkuun loppuun mennessä tulisi olla tiedossa, onko omistusrakenteeseen tulossa vielä muita muutoksia. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juho Ojares, Aluevaltuuston Jäsen, Juho.Ojares@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle että

tämän hetkinen hyvinvointialueen konsernirakenne ja omistukset merkitään tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Teknisenä korjauksena pöytäkirjaan Kiinteistö Oy Kissanmaan Y-talo. 

Tiedoksi

heli.hirvela@pirha.fi, timo.tiainen@pshp.fi, jukka.alasentie@pirha.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).