Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 25.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntatyöskentelyn kehittämisen loppuraportti

7670/2023

Perustelut

Valiokuntatyön kehittäminen käynnistettiin joulukuussa 2022 yhteistyössä ulkopuolisen konsultin ja valiokuntien puheenjohtajien kanssa. Työskentelyn tavoitteena oli kuvata valiokuntien työskentelyyn liityviä toimintamalleja  ja selkeyttää aluehallituksen, aluevaltuuston, valiokuntien ja viranhaltijoiden välistä yhteistyötä. Konsultit tekivät aluevaltuutetuille kyselyn, jonka pohjalta toteutettiin valiokuntien kanssa työpajat. Myös valiokunnille nimetyille vastuuviranhaltijoille pidettiin oma työpaja.

Konsultit laativat kehittämishankkeen perusteella loppuraportin, joka sisältää kehittämisehdotukset valiokuntamallin edelleen kehittämiseksi ja juurruttamiseksi osaksi poliittista päätöksentekorakennetta. Johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinmalli osoittaa edelläkävijyyttä. Muillakin hyvinvointialueilla on valmistelevia toimielimiä, mutta Pirkanmaan malli on toistaiseksi ainoa alueellinen valiokuntamalli. Malli on rakennettu sekä teema- että asiakasnäkökulmien varaan. Valiokuntamalli on uudenlainen tapa organisoida poliittista päätöksentekoa ja virkavalmistelua. Lisäksi hyvinvointialueet ovat kokonaan uusi hallinnollinen taso. 

 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsee tiedoksi liitteenä olevan loppuraportin. 

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsi tiedoksi liitteenä olevan loppuraportin.

Kokouskäsittely

Palvelupäällikkö Paula Vehkala esitteli Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntatyöskentelyn kehittämisen loppuraporttia. Valiokunta keskusteli muun muassa puheenjohtajiston mahdollisuudesta sitouttaa valiokuntaa asioiden käsittelyyn, asioiden vireilletulosta valiokuntaan sekä asioiden vaikuttavuudesta. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).