Vähän palveluita käyttävien valiokunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Palveluiden verkoston suunnittelu, tilannekatsaus

9845/2023

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja sen kasvuun, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri kokonaisuuteen. Viestintä- ja osallistumisen suunnitelma on valmisteilla ja ensimmäiset osakokonaisuudet valmistuvat toukokuussa 2023 ja ne tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2023.

Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat ja laaja-alainen yhteistyö.

Strategiajohtaja Arto Ranta esittelee kokouksessa palveluiden verkoston suunnittelun tilannetta.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta merkitsee tiedoksi palveluiden verkoston suunnittelun tilannekatsauksen sekä sopii mahdollisen lausunnon valmistelusta.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta 

  • merkitsi tiedoksi palveluiden verkoston suunnittelun tilannekatsauksen ja
  • antoi muistion liitteenä olevan lausunnon.

Kokouskäsittely

Strategiajohtaja Arto Ranta esitteli palvelujen verkoston valmistelun tilannekatsausta yleisen kokonaiskuvan, aikataulun ja palveuiden verkoston kehittämisen periaatteita koskevan luonnoksen osalta.

Valiokunta keskusteli erilaisten käyttäjäryhmien osalta huolestaan näiden mahdollisuuksista käyttää digipalveluita. Toisaalta valiokunta tunnisti myös käyttäjien erilaisuuden innokkuudessa käyttää digipalveluja. Valiokunta nosti esille, että asiakkaiden suuntaan on varmistettava myös riittävä tiedotus ja viestintä palveluista. Valiokunta keskusteli myös palveluverkon osalta erityisesti reuna-alueiden huomioimisesta sekä asukkaiden ja työntekijöiden osallistamisesta suunnitteluun.

Strategiajohtaja Arto Ranta poistui kokouksesta klo 18.15 esittelyn jälkeen ennen työpajan aloitusta.

Valiokunta käsitteli kokouksessa palvelujen verkoston suunnittelussa huomioitavia systeemisiä vaikutuksia työpajatyöskentelyn kautta keskittyen erityisesti valiokunnan tehtäväkentän keskeisimpiin asioihin . Työpajan pohjalta laadittiin vähän palveluita käyttävien valiokunnan lausunto palvelujen verkoston vamistelun vaikutuksista. Lausunto on muistion liitteenä.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).