§ 18/2023 Hoiva-avustajien hankinta Healthcare Staffing Solutions Oy:ltä

Lataa 

11357/2023

Päätöspäivämäärä

15.5.2023

Päätöksen tekijä

Toimialuejohtaja, ikäihmisten palvelut

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintasääntö 14.2.2023 § 19, luku 8

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Koordinoiva ostopalvelupäällikkö Anna Mustonen, puh. 040 639 7834, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue kilpailutti ulkomaisten hoitajien hankinnan ulkomailta ja teki hankinnassa hankintapäätöksen 20.2.2023 § 50/2023. Markkinaoikeuteen on tehty valitus hankintapäätöksestä, joten kyseistä hankintapäätöstä ei voida panna täytäntöön. Tämän johdosta on tarve tehdä korvaavia väliaikaisia järjestelyjä tilaajan järjestämislain (612/2021) mukaisten tehtävien turvaamiseksi, koska pula hoitohenkilöstöstä on vakava. 

Healthcare Staffing Solutions Oy (Y-tunnus: 3110245-6) on tehnyt tarjouksen ulkomaisista hoiva-avustajista. Tarjous koskee kolmeakymmentäseitsemää (37) hoiva-avustajaa, ja hinta on 10 600 euroa/hoiva-avustaja. Tarjous vastaa tilaajan tarpeita ja on ehdoiltaan ja hintatasoltaan hyväksyttävissä. Tarjoaja täyttää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 14 §:n edellyttämät yksityistä palveluntuottajaa koskevat vaatimukset. 

Hankinnan arvo on 392 200 euroa, mikä alittaa hankintaan sovellettavan hankintalain 25 § 1 mom. 3 kohdan kansallisen kynnysarvon. 

Edellä mainitun perusteella esitetään, että ulkomaisten hoiva-avustajien hankinta tehdään Healthcare Staffing Solutions Oy:lta (Y-tunnus: 3110245-6).
 
Hankintapäätös on tarpeen laittaa täytäntöön lainvoimaa vailla, jotta hoiva-avustajia voidaan hyödyntää kesälomakautena palveluntuotannossa. Sopimuskausi alkaa 15.5.2023.

Tarjoajan tarjous vastasi tarjotulle palvelulle ja tarjoajan soveltuvuudelle asetettuihin vaatimuksiin. Soveltuvuusvaatimuksissa on huomioitu Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 14 §:n edellyttämät yksityistä palveluntuottajaa koskevat vaatimukset. Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.

Hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta. 

Edellä mainitun perusteella esitetään, että ulkomaisten hoiva-avustajien hankinta hankitaan Healthcare Staffing Solutions Oy:lta (Y-tunnus: 3110245-6).

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. 

Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. 

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia ja asiakaskertomukseen kirjattuja yksilökohtaisia perusteluja lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisessä arkistossa.

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden toimialue ja vastuuhenkilönä toimii toimialuejohtaja Mari Ollinpoika. Henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin viran tai toimen haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätös

Päätän, että sopimus ulkomaisten hoiva-avustajien hankinnasta tehdään Healthcare Staffing Solutions Oy:n (Y-tunnus: 3110245-6) kanssa.

Sopimuskausi alkaa 15.5.2023. Sopimuskausi on määräaikainen ja koskee 37 hoiva-avustajan hankintaa. 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo sopimuskauden aikana on 392 200 euroa. 

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään toimialuejohtaja Mari Ollinpoika.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai kun Pirkanmaan hyvinvointialue on tilannut palvelun.

Allekirjoitus

Mari Ollinpoika, toimialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue