Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 1.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueelliset painopisteet ja tavoitteet

582/2022

Valmistelija

  • Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmisteilla lakisääteinen Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Siihen linkitetään muut valmisteilla olevat lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Edellä mainituilla asiakirjoilla on yhteiset painopisteet ja tavoitteet, mutta niiden toimeenpanosuunnitelmat tulevat olemaan erilaiset. Linkitettäviin asiakirjoihin sisällytetään myös muuta alueellista väestötason hyvinvointiin ja terveyteen (HYTE) liittyvää suunnittelua.

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta työsti huhtikuun kokouksessaan valiokunnan näkökulmia alueellisten HYTE-painopisteiden luonnoksiin. Asiakirjojen valmistelulle nimetty ohjausryhmä päätti kokouksessaan 5.5.2023 alueelliset väestötason hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet kuluvalle hyvinvointialueen valtuustokaudelle. Ohjausryhmä myös päätti, että jokaiselle painopisteelle tehdään 2 – 3 tavoitetta. Ohjausryhmä käsittelee ja päättää sähköpostikokouksessaan 24.5. – 31.5.2023 valmistelutyöryhmän jäsenten ja heidän sidosryhmiensä sekä kuntien tuottamia ehdotuksia painopistekohtaisiksi tavoitteiksi. Hyväksytyt painopisteet ja niiden tavoitteet esitellään valiokunnalle kokouksessa.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee tiedoksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueelliset painopisteet ja tavoitteet.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi tiedoksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueelliset painopisteet ja tavoitteet.

Kokouskäsittely

Maarit Varjonen-Toivonen esitteli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisia painopisteitä ja tavoitteita. Valiokunta keskusteli jatkokäsittelyn aikataulusta ja mahdollisen lausunnon antamisesta tulevissa kokouksissaan. 

Valiokunnan jäsenet saavat elokuun kokousmateriaalin yhteydessä tutustuttavakseen Pirkanmaan hyvinvointialueen alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman sekä siihen linkitettävät alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen esittelee kokouksessa asiakirjat, jonka jälkeen niistä voi lähettää kommentteja esittelijälle sähköpostitse. Valmistelulle nimetty ohjausryhmä käsittelee asiakirjat 1.9.2023, jonka jälkeen ne viimeistellään lähetettäväksi lausuntokierrokselle. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).