§ 9/2023 Psykologien työvoimavuokrauspalvelun hankintalain 25 §:n kansallisen kynnysarvon alittava hankinta terveyspalvelujen ja opiskeluhuollon toimialueelle

Lataa 

1560/2023

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Toimialuejohtaja, terveyspalvelut ja opiskeluhuolto

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 62 §.

Sote-toimintasäännössä hallintosäännön 62 §:n toimivaltaa on siirretty toimialuejohtajalle. Toimialuejohtaja päättää alaisensa toiminnan osalta irtaimen omaisuuden sekä 
palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä käyttösuunnitelman rajoissa enintään 500.000 euroon saakka.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot

Johdon assistentti Hanna Krekula, 040 335 3215, hanna.krekula@pirha.fi

Hankinnan kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan hankintatoimi pyysi tarjouksia rajoitetulla menettelyllä terveyspalvelujen ja opiskeluhuollon toimialueen toimeksiannosta psykologien vuokratyövoimapalvelusta neuvolapalvelujen ja opiskeluhuollon säännölliseen työhön ja tutkimusten tekoon. Tarjouspyyntö lähetettiin 31.03.2023 seuraaville toimijoille: Mehiläinen Terveyspalvelut Oy (1723156–9) ja Sofita Oy (2909865–4). Hankinnan kohteena on psykologien vuokratyövoimapalvelu.

Sopimuskausi on 01.06.2023 - 31.12.2023.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 3.kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta.  

 

Hankinta jaettiin osa-alueisiin seuraavasti:

Osa-alue 1. Opiskeluhuollon psykologityö

Osa-alue 2. Neuvolapalvelujen psykologityö

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta noin 380 000 euroa.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

 

Selvitys hankinnan laatuvaatimuksista

Laatuun liittyvät vaatimukset on huomioitu kilpailutuksessa monin eri tavoin, mm. henkilöstölle asetettavissa pätevyys- ja osaamisvaatimuksissa ja asiakastietojärjestelmien käytössä. Tilaaja on lisäksi pyytänyt selvityksen palveluntuottajan toimintamalleista ja käytänteistä tilanteissa, joissa Tilaajan asiakkaan tutkimusprosessi keskeytyy tai valmistunut tutkimus on jäänyt laadultaan riittämättömäksi. Tilaaja on sisällyttänyt sopimukseen palvelulle asetetut tavoitteet ja asettanut palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset sellaisiksi, että ne yhdessä takaavat laadukkaan palvelun.

 

Saadut tarjoukset

Tarjouksen jättivät määräaikaan 24.04.2023 klo 15.00 mennessä seuraavat (2 kpl) yritystä:

      • Mehiläinen Terveyspalvelut Oy (1723156–9)
      • Sofita Oy (2909865–4)

Tarjoajat osa-​alueittain on kuvattu hankintapäätöksessä.

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Valituilta tarjoajilta on tarkistettu tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ja muiden asetettujen soveltuvuusvaatimusten täyttyminen. 

 

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 113 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön ehdot. 

Hankintayksikkö toimitti täydennyspyynnön 28.04.2023 Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:lle koskien selvitystä palveluntuottajan toimintamalleista ja käytänteistä tilanteissa, joissa Tilaajan asiakkaan tutkimusprosessi keskeytyy tai valmistunut tutkimus on jäänyt laadultaan riittämättömäksi tarjouksen käsittelemiseksi ja potilasvakuutusta. Tarjoaja toimitti hyväksytyn selvityksen määräaikaan mennessä. Täsmennyspyyntö koski sellaisia tarjouksen tietoja, joilla ei ollut vaikutusta tarjousten vertailuun.

Hankintayksikkö toimitti täydennyspyynnön 28.04.2023 Sofita Oy:lle koskien potilasvakuutusta. Tarjoaja toimitti hyväksytyn selvityksen määräaikaan mennessä. Täsmennyspyyntö koski sellaisia tarjouksen tietoja, joilla ei ollut vaikutusta tarjousten vertailuun.

Hankintayksikön täsmennyspyyntöihin saatujen vastausten perusteella kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön ehdot. 

 

Tarjousten vertailu ja sopimuskumppanin valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettuna valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti hinnaltaan edullisin tarjous.

Tilaaja tekee hankintasopimukset yhden tai useamman palveluntuottajan kanssa. Palveluntuottajia valitaan niin monta, että tilaaja voi varmistua palvelun riittävästä kapasiteetista. Palveluntuottajiksi tullaan valitsemaan enemmän palveluntuottajia kuin laskennallinen ennuste psykologityövoiman käytöstä edellyttäisi palvelutarpeet täyttävän palvelukapasiteetin turvaamiseksi.

Tarjousten vertailuperusteena käytettiin halvinta hintaa, koska laatu huomioitiin osana vähimmäisvaatimuksia. Tilaaja on sisällyttänyt sopimukseen palvelulle asetetut tavoitteet ja asettanut palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset sellaisiksi, että ne yhdessä takaavat laadukkaan palvelun.

Tarjoukset vertailtiin osa-alueittain niin, että osa-alueiden sisällä olevat tuotteet painotettiin alueittain seuraavasti: Psykologin säännöllisen työn tuntihinta ja päivähinta yhteenlaskettuna muodostavat 40 % ja tutkimushinta 60 % kokonaishintapisteistä. Tulkkiavusteisen tutkimuksen lisä ei vaikuttanut vertailuun.

Säännöllisen työn ja tutkimuksen yhteenlasketut hintapisteet muodostavat tarjouksen kokonaishintapisteen. Halvin hinta / tarjouksen hinta * 60 + halvin hinta / tarjouksen hinta * 40. Suurimman kokonaishintapisteen saanut tarjous on paras.

Tarjousvertailun tulokset osa-alue 1
Mehiläinen terveyspalvelut Oy:n kokonaishintapiste: 100.

Sofita Oy:n kokonaishintapiste: 79,5.
 

Tarjousvertailun tulokset osa-alue 2
Mehiläinen terveyspalvelut Oy:n kokonaishintapiste: 100.

Sofita Oy:n kokonaishintapiste: 79,5.

 

Tarjousvertailun perusteella Mehiläinen Terveyspalvelut Oy esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi osa-alueeseen 1 ja 2.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

 

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen palveluhankinnat@pirha.fi.

 

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan terveyspalvelujen ja opiskeluhuollon toimialue ja vastuuhenkilönä toimii toimialuejohtaja Tuire Sannisto. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

 

Hankintaa valmistellut työryhmä

Hankinnan valmistelussa toimi nimetty ohjausryhmä/työryhmä, johon kuuluivat palvelujohtaja Tarja Soukko, palvelujohtaja Marja Nurmi-Vuorinen, palvelupäällikkö Merja Värri, palvelupäällikkö Sirpa Tikka, suunnittelija Elisa Sivula.

Päätös

Sopimus psykologien vuokratyövoimapalvelun hankinnasta tehdään Mehiläinen Terveyspalvelut Oy (1723156–9) kanssa hintaan:

  1. Opiskeluhuollon psykologityö
    1. Opiskeluhuollon koulupsykologin säännöllinen työ
      • Psykologin tuntityö 89 €/h
      • Psykologin päivätyö 668 €/päivä
    2. Koulupsykologin tutkimukset
      • 648 €/tutkimus
      • Tulkkiavusteisen tutkimuksen lisä 300 €/tutkimus
  2. Neuvolapalvelujen psykologityö
    1. Neuvolapsykologin säännöllinen työ
      • Psykologin tuntityö 89 €/h
      • Psykologin päivätyö 668 €/päivä
    2. Neuvolapsykologin tutkimukset
      • 648 €/tutkimus
      • Tulkkiavusteisen tutkimuksen lisä 300 €/tutkimus

Sopimuskausi on 01.06.2023 - 31.12.2023.

Hankinnan arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta noin 380 000 euroa.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään toimialuejohtaja Tuire Sannisto.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai kun Pirkanmaan hyvinvointialue on tilannut palvelun. 

Allekirjoitus

Tuire Sannisto, toimialuejohtaja

Organisaatiotieto

Palvelutuotanto